A telefonadó miatt romlott a Telenor harmadik negyedévi eredménye

forrás: Prím Online, 2012. október 24. 07:50

Stabil árbevétel, bővülő piaci részesedés, szélesedő ügyfélkör és növekvő beruházások jellemzik a Telenor Magyarország harmadik negyedévi eredményeit. A 2012 júliusában bevezetett telefonadó azonban rányomta bélyegét a társaság EBITDA-jára, amely 20 százalékkal maradt el 2011 hasonló időszakának értékétől. A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint ágazati különadót (válságadó) fizetett 2012 harmadik negyedévében, ami a normál társasági adón túlmenően közel 5 milliárd forint pluszbefizetést jelent a költségvetésbe (és az adott negyedévi árbevétel 12 százalékának felel meg).

„A Telenor elkötelezett Magyarország mellett, és kiváló minőségű, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások nyújtására törekszik. Két tartalomszolgáltatást is bevezettünk ügyfeleinknek ebben a negyedévben és több példaértékű m2m projektet is lebonyolítottunk vállalati partnereinkkel. Elkötelezettségünk fenntartásához stabilabb jogi és szabályozói környezetre van szükségünk. Az év közben bevezetett telefonadó rendkívül hátrányosan érintett minket. Nagyon sajnálatos, hogy iparági egyeztetés nélkül az idén már harmadik alkalommal módosítják a távközlési törvényt. Az ilyen változtatások összezavarják az ügyfeleket, és elvonják a fejlesztésre és az ügyfelek kiszolgálására szánt erőforrásainkat az innovatív szolgáltatások kidolgozásától és bevezetésétől” – jelentette ki Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A főbb eredmények röviden:

Ø  Az árbevétel 1,2 milliárd forinttal csökkent 2012 harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Az eltérést elsősorban a hívásvégződtetési díjak januári csökkentéséből eredő alacsonyabb összekapcsolási árbevétel okozta.

Ø  Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 3,5 milliárd forinttal maradt el az előző év hasonló időszakának  értékétől elsősorban az új, percalapú telefonadó miatt.[1] A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint távközlési különadót (válságadó) fizetett a harmadik negyedévben. A két adó együttvéve közel kétszerese az elmúlt év hasonló időszakára számított ágazati különadó 2,5 milliárd forintos összegének és 12 százaléka a harmadik negyedév árbevételének.

Ø  A harmadik negyedévi EBIT 0,5 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedévében. Az EBITDA csökkenését főként az alacsonyabb értékcsökkenési ráfordítás ellensúlyozta.

Ø  A CAPEX 3 milliárd forint volt, ami 0,8 milliárd forinttal több 2011 harmadik negyedévéhez viszonyítva  a hálózatfejlesztés és az IT jellegű beruházások miatt.

Ø  Az előfizetések száma 13 ezerrel emelkedett a 2012 második negyedévi szinthez képest, így a Telenor Magyarország 3 millió 458  ezer előfizetővel rendelkezett a harmadik negyedév végén. A használt kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,47% volt a negyedév végén, ami magasabb a 2012 második negyedévi értéknél (31,38%). Mobilinternet-piaci részesedésünk 29,89 százalékra nőtt 2012 augusztusában.Ø  Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel összege („blended ARPU” index) az előző év szintjén maradt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17