NMHH: egy új mobilpiaci szereplő fokozná a versenyt és javítaná a szolgáltatások minőségét

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 13. 10:19

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) álláspontja szerint a közérdek szempontjából hasznos lenne egy új mobilpiaci szereplő megjelenése, amely ösztönözné a versenyt és korszerű, kedvezőbb árú szolgáltatásokat eredményezne.

Az NMHH legfontosabb célja a mobil szélessávú adatátvitel, a mobilinternetezés lehetőségének kiszélesítése és a korlátozások nélküli mobilinternet használatának elősegítése. Mindez az NMHH által rendezett szerdai nyilvános konzultáción hangzott el, amelynek témája az NMHH rádióspektrum gazdálkodással kapcsolatos stratégiai elképzelései voltak.
 

Az NMHH konzultációján elhangzott, hogy a szélessávú infrastruktúrával kapcsolatos 21. századi elvárások között a mobilitás és a nagy sávszélesség iránti, folyamatosan növekvő igények a legmeghatározóbbak. Ennek megfelelően az NMHH stratégiai célja a szélessávú mobilinternet-lefedettség és -penetráció növelése, tekintve, hogy a valódi szélessávot jelentő HSPA szolgáltatás a magyar népesség 40 százaléka számára még nem elérhető - tájékoztatta az NMHH az MTI-t.
 

Az előadók beszéltek a mobilszolgáltatás céljára kijelölt spektrumkészlet - a 800, a 900, az 1800, a 2100, a 2600 és a 3700 megahertzes frekvenciasáv - hasznosításának szempontjairól. Ezek közül a digitális televíziózásra történő átállással felszabaduló 800 megahertzes és a 2600 megahertzes sáv elsősorban arra szolgál, hogy növekedhessen a harmadik (3G) és a negyedik (4G) generációs szolgáltatások által lefedett terület aránya, míg a kapacitás, a sávszélesség növelésére a 900, az 1800 és 2100 megahertzes tartományok alkalmasak.
 

Az NMHH szerint célszerű a 800 és a 2600 megahertzes sávot egyszerre megpályáztatni, és ennek úgy kellene megtörténnie, hogy az analóg televíziós lekapcsolás időpontjától ezek a sávok elérhetőek legyenek a mobil szélessávú adatátvitel céljára.
 

Ami az EGSM sávból kiosztott 900 megahertzes blokkokat illeti, ezeket az 1800 megahertzes és a 2100 megahertzes sávokkal egyetemben az NMHH már korábban árverésre bocsátotta, és a hatóság döntése értelmében egy negyedik, állami tulajdonban lévő mobilszolgáltató léphetett volna piacra. A határozatot a már piacon lévő szolgáltatók bíróságon megtámadták, és a jelenlegi helyzet szerint a legfelső bírói fórum, a Kúria mondja ki a végső szót, hogy megkezdheti-e szolgáltatását az új mobilszolgáltató.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17