Az első foci e-könyv: Zimányi Róbert G. tudósítása a Fan zónákról, EB gólbulikról

Kerekes Pál, 2012. december 15. 10:40

Góóól-öröm!  A foci EB mérkőzései és fesztiváljai címmel készült útleírás – kormese – nem a pályán történteket dolgozza csak fel, hanem a stadionokon kívüli nagy bulikat is. Vidám történetek, családias cukrászdázások, baráti sörözések leírása is téma a foci kapcsán. Új fejlemény, hogy a gólbulik látogatói köre egyáltalán nem a férfiakra korlátozódik, a szebbik nem is legalább fele arányban jelen van. Átalakul a brand, mítoszok születnek: új környezetbe csöppennek a pályán kívüli résztvevők.

A futballmeccseket a stadionokban játsszák, de nem ott nézik. Ebben semmi új nincs, teljesen nyilvánvaló, hogy a tévénézők milliói mellett eltörpül az a néhány tízezer ember, akinek szerencséje van élőben, a helyszínen élvezni a játékot. A foci globális show lett, hatalmas világszínház. Kamerák hálózzák be a pálya minden sarkát. 

Az viszont új, nagyon új, hogy a focibarátok a stadionon kívül nem szűk körben, baráti társaságban, hanem tömegben nézik a mérkőzést: akár több ezer kilométerre a valós helyszíntől. Fan zónákba gyűlnek az emberek, közösen szurkolnak. Mintha a valóságban is ott lennének. Akad olyan buliterep, amely eleve nagyobb, mint maga a stadion, ahol fut a labda; a százezres tömeg egyáltalán nem ritka. Mi több, a legdrágább jegyek egy mű-lelátóra szólnak, a szurkoló valóban a zöld gyep közelében érezheti magát.

Minderről Zimányi Róbert G. könyvéből tudhatunk. A Góóól-öröm című élménybeszámoló a legutóbbi Foci EB elit-pillanatait eleveníti fel: de nem a nézőtéri ülőke pozíciójából, hanem a fan zónák gyepéről, állóhelyeiről.

Az is a könyv alcíme: Tudósítás az Out of Stadion világáról. A szerző végigjárja a lengyel helyszíneket, és bár egy meccsre eljut a lelátókra is, valójában a mérkőzés-fesztiválokra vált jegyet. Milyen furcsa: eleve úgy indul neki a hosszú útra, hogy a helyszínen láthassa a csapatokat. De nem a stadionba veszi az irányt, hanem a meccs-bulira, valamelyik elkerített parkba. Ez lesz a jövő focija?

Az útleírás nem elégszik meg a házigazda ország Fan Zónáinak bemutatásával. A csoportkörök után átugrik a szerző Németországba és Hollandiába. Beszámol az ottani nagy bulikról, tömeges foci lázról. Végül Magyarországon is megnéz egy meccset, ömlik a tömeg, nagy a sorban állás. A nyomakodás, lábra taposás nem jellemző, családi-baráti esemény lesz a panoráma kivetítők focijából.

Friss és eleven beszámoló Zimányi Róbert G. tudósítása. A labdarúgás eseményei mellett hírt kapunk az EB városairól, a vendégszeretetről, barátkozásokról. A futball kezd érdekes lenni a stadionokon kívül is, de nem a sztárok botrányai következtében, hanem a fociszeretet új helyszínei miatt. Mint régen, a labdavarázs lehet turisztikai, kulturális esemény is: erről ad képet a Góóól-öröm e-könyv.  A kötetet közel száz színes fotó teszi még átélhetőbbé, szemléletessé.

Zimányi Róbert G: Góóól-öröm. A foci EB mérkőzései és fesztiváljai. Tudósítás az Out of Stadion világáról. Publio Kiadó, 2012, Budapest.

Elérhetőség: http://konyvaruhaz.info/hu_HU/goool-orom

 

Kulcsszavak: e-könyv e-book

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09