Kaspersky-csúcsértekezlet: új veszélyek leselkednek a kibertérben

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 1. 08:17

Átalakult a kibertér kockázati struktúrája, ami a védekezésben és az elhárításban is új eszközök alkalmazását követeli meg - állapították meg a világ legbefolyásosabb kiberbiztonsági szakemberei részvételével New Yorkban rendezett 2013-as Kaspersky Kiberbiztonsági Csúcsértekezlet előadói.

    A kibertámadások természete mostanra megváltozott, az 1990-es évek "hacker-vandalizmusa" szabályos adatgyűjtő iparággá alakult át. Ennek célja a megszerzett ismeretek áruba bocsátása, gazdasági előny szerzése, hitelrontás, illetve akár katonai műveletek végrehajtása is lehet, és az okozott kárnak még a nagyságrendjét is nehéz megbecsülni. Az ellenintézkedések köre a szakemberek szerint már nem merülhet ki pusztán vírusazonosító jegyek felismerésére támaszkodó védelmi szoftverek alkalmazásában, hanem proaktív, a még ismeretlen fenyegetések valós idejű kiszűrésére is alkalmas technológiai rendszerek bevezetésére van szükség.


    A fertőzések többsége ugyan még "kivetett csapda" útján történik, tehát az áldozat maga sétál bele, de már lendületes növekedést mutat a célzott támadások aránya is. Minden rendszer leggyengébb pontja ugyanis az emberi tényező. "Tudják az alkalmazottak hány százaléka használja például saját USB-tárolóját a vállalati rendszerben?" - tette fel a kérdést a hallgatóságnak Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab ügyvezető igazgatója. "Megmondom: száz - de nem nálunk."


    Rámutatott, hogy mostanra eljutottunk a kiberhadviselés korszakába, amikor már nemzeti kormányok is kezdik átvenni a kiberbűnözők által kifejlesztett technológiákat és eszközöket. Megfigyelhető emellett a kiberterrorizmus és a kritikus infrastrukturális létesítmények elleni támadások számának a növekedése, és a "piacon" egyedi igények szerint kialakított kémprogramokat is lehet kapni.


    Olyan kiberhadviselési "fegyverekre" sikerült rábukkanni az elmúlt években, mint a Stuxnet, a Duqu, a Flame vagy a Gauss, legutóbb pedig a Red October. A Stuxnet volt az első, amelyik valódi fegyverként működött, mivel fizikai rombolást és emberhalált is okozott egy létesítményben.


    Howard Schmidt, az Obama adminisztráció korábbi kiberbiztonsági koordinátora arról beszélt, hogy az áramellátó, pénzügyi szolgáltató, távközlési ágazatok válhatnak támadás célpontjává, és mivel ezek kölcsönös függőségben vannak egymással, bármelyik ágazatot éri a támadás, az egész rendszert megbéníthatja. Úgy vélte, a legnagyobb gyakorlati kihívás megértetni e cégekkel a biztonsági beruházások szükségességét akkor is, ha látszólag minden rendben megy. Eugene Kaspersky rámutatott, hogy minden iparágban más és más a vállalatok biztonságérzete. Az olajipar például már nagyon is tudatában van a veszélynek, hiszen az ágazatot már két nagy támadás is érte. A szaúdi Aramco vállalatnak például 30 ezer számítógépét tette működésképtelenné egy viszonylag egyszerű kártevő. A Kaspersky Lab vezérigazgatója a közlekedési ágazatot hozta fel ellenpéldának. Mint mondta, a légitársaságok nincsenek még tudatában a veszélynek, holott egyetlen cég helyfoglalási rendszerének megbénítása végiggyűrűzhet a globális légközlekedésre.


    Howard Schmidt elmondta, hogy a kibertámadások elleni védekezés problémaköre már elhagyta a vállalati informatikai szakemberek szintjét, a legfelsőbb vezetőknek kell már foglalkozniuk vele, hiszen sokkal összetettebb feladatról van szó. Üzleti, stratégiai, kockázatkezelési döntésekről van már szó, nem pusztán technológiai döntésekről - tette hozzá.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

No speed limit: kortárs képzőművész kiállítását támogatta a Maserati Wallis

A Maserati története során sosem félt tabukat döntögetni és nincs ez másként most sem: az olasz luxusautó-márka kizárólagos hazai forgalmazója, a Maserati Wallis Mr. Tibowsky, hazánk egyik leghírhedtebb képzőművészének „no speed limit” című kiállítását karolta fel. Mr. Tibowsky „hálából” kézjegyével látta el az őt szállító Maserati Levante-t. 

2021. augusztus 5. 19:15

Drónok pásztázták a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepén. A fő cél az, hogy a drónok szemével részletesen fel tudják mérni a fejlődő rizstövek pillanatnyi állapotát, és minél hamarabb ki tudják mutatni, hogy hol bukkanhat fel a rizsföldeket érintő járványos barnulás.

2021. augusztus 5. 17:36

Euronics: egy értékesítő átlagosan közel 400 ezret keresett

Egy raktáros 300-320 ezer forintos, egy hitelügyintéző-pénztáros 340-360 ezer forintos, míg egy szakértékesítő akár 360-380 ezer forintos bruttó bért kereshetett juttatásokkal 2021 első félévében a legnagyobb magyar tulajdonú műszaki áruházláncnál. Mindezt úgy, hogy az Euronics a tavaszi boltzár alatt sem bocsátotta el munkavállalóit, és alapbérüket sem csökkentette. A vállalat most infláció feletti mértékű béremelést és félévente folyósított, évente összesen akár egy teljes havi fizetésre rúgó hűségbónuszt is bevezetett közel 700, az üzletekben dolgozó munkatársa számára.

2021. augusztus 5. 15:58

A hűsítő medencéből is aláírhatók elektronikusan a határidős céges dokumentumok

Bár korábban személyes megjelenéshez volt kötve az e-aláírás igényléséhez szükséges azonosítás, ma már lehetőség van ezt távolról intézni, videó azonosítással. Ehhez elegendő mindössze egy laptop vagy egy okostelefon, és néhány perc alatt bárki elvégezheti a regisztrációt. A sikeres azonosítás után akár 1 napon belül hozzájuthatunk az elektronikus aláíráshoz elengedhetetlen tanúsítványhoz. 

2021. augusztus 5. 14:22

Mivel vonzhatod a cégedhez a Z generációt?

Sok munkáltató tart a Z generációsok foglalkoztatásától, hiszen a korábbi nemzedékeknél bevált kommunikációs sémák kevésbé működnek náluk, mint ahogy esetükben a csapatban való működésre vagy az emberi kapcsolatok működtetésére is új megoldásokra van szükség. Kovács Ágnes, az OptiMonk toborzó munkatársa amellett, hogy egy online előadásban összefoglalta, mit érdemes tennie egy cégnek ahhoz, hogy a Z generációsok közül minél több tehetséget tudjon megszólítani, felfedte a boomer–zoomer ellentét mögött meghúzódó titkot is.

2021. augusztus 5. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Xiaomi a Fortune Global 500-as listájának 338. helyére lépett

2021. augusztus 3. 09:56

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52