Új internetbiztonsági kisfilm és tippgyűjtemény szülőknek

forrás: Prím Online, 2013. február 5. 16:39

A Biztonságosabb Internet Napján a UPC az európai Insafe hálózat anyaszervezetével, a European Schoolnettel és az Európai Bizottsággal együttműködésben tájékoztató kisfilmet tett közzé a szülők számára a gyermekek internetes biztonságáról. A “Kivel beszélgetnek gyermekeink a neten?” című háromperces rajzos videofilm egy sorozat első részeként segítséget kíván nyújtani a szülőknek ahhoz, hogy elsajátítsák és tovább fejlesszék a gyermekeik internetes biztonságához szükséges ismereteiket. Ennek segítségével a szülők a puszta kívülállás vagy aggódás helyett el tudnak beszélgetni gyermekükkel a tapasztalataikról és támogathatják, irányítgathatják őket a lehetséges veszélyek felismerésében és abban, hogy jobban megvédhessék magukat az interneten.

Kivel beszélgetnek gyermekeink a neten?

Az animációs film praktikus tanácsokat nyújt a nyílt szülő-gyermek párbeszédhez olyan témákban, amelyekkel a fiatalok szembesülhetnek az internet használata során (Magánszféra a közösségi oldalakon, Online játékok, Weboldalak blokkolása , Webes veszélyek, Online barátkozás, Idegenekkel való találkozás, A személyes adatok védelme, A netes hírnév). A megjelenített nyolc témakörről részletesebb leírást és gyakorlatias tippeket is kaphatnak a szülők a kisfilmet kiegészítő, letölthető tippgyűjteményekben.

A “Gyermekek digitális világa” című sorozat első részeként elkészült videóban bemutatott tények és információk az Európa-szerte 25 ezer gyermek és felnőtt megkérdezésével elvégzett EU Kids Online felmérés tanulságain alapulnak. A tájékoztató anyagot támogatásáról biztosította az Európai Bizottság, az Európai Unió Családi Szervezeteinek Konföderációja és az EU Kids Online is. A tájékoztatót a UPC/Liberty Global távközlési szolgáltató vállalatcsoport szolgáltatási területein, összesen 12 országban teszik elérhetővé, több nyelven, köztük idehaza magyarul is. 
A szülői felvilágosító anyagok széles körű elterjesztésében a UPC együtt kíván működni a hazai Safer Internet Plus konzorciummal.

A kisfilm és a tippgyűjtemények megtalálhatóak a http://upc.hu/biztonsagitippek weboldalon.
Az EU Kids Online felmérésről részletesebb információk: www.eukidsonline.net  
Net-riszpekt!
A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) immár 10. alkalommal, minden évben február elején rendezik meg, jelenleg már a világ több mint 100 országában, beleértve az Európai Unió mind a 27 tagállamát, így Magyarországot is.
A SID célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus (SIP) program akciótervének keretein belül felhívja a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra is. A szervezők ezért fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a gyermekeket, a szülőket és a pedagógusokat a veszélyekről és azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről, a tanulásban és oktatásban betöltött szerepéről is.

Az idei SID témája, a „Jogok és felelősségek az online világban”, a “Net-riszpekt!” szem előtt tartására buzdítja az internethasználókat, azaz hogy legyenek tisztában a biztonságos és fenntartható digitális környezetet biztosító jogaikkal és felelősségeikkel.

Az idei világnap figyelemfelhívó video-spotja a http://www.saferinternet.hu/10-16/videok/92  oldalon tekinthető meg.

UPC: a Biztonságosabb Internet Nap kiemelt partnere már 2006 óta

A UPC anyavállalata, a Liberty Global nemzetközi kábelszolgáltató vállalatcsoport immár 2006 óta a Biztonságosabb Internet Nap egyik legfőbb partnereként vesz részt nemzetközi szinten az egyes országok helyi internetbiztonsági kezdeményezéseiben. Az internetbiztonság tudatosítását elősegítő Insafe nevű EU-szervezettel szorosan együttműködve a vállalatcsoport eddig több, gyermekeknek és szülőknek illetve pedagógusoknak szóló tájékoztató kiadványt állított már össze. Az eddig százezer példányban kiadott Játékos tanulás -­ az internet használata a 4-8 éveseket vezeti be a net világába, míg a már világszerte egymillió példányban szétosztott Családi oktatócsomag a 6-12 éves gyerekek és szüleik számára nyújt segítséget a szükséges ismeretek elsajátításához.


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59