Hongkongi kutatók szerint a véltnél kisebb a súlya a "kínai Twitternek"

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 14. 08:25

A hivatalosan regisztrált felhasználók kevesebb, mint fele használja a kínai Twitterként emlegetett Sina mikroblogot, az aktívan posztolók aránya pedig ezek egy százalékát sem éri el - állítják a Hongkongi Egyetem kutatói.

A meglepő jelentés készítői 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott felhasználó mikroblog-bejegyzéseit elemezték. A kutatás során kiderült: a megfigyeltek több mint fele, mintegy 57 százalék egyáltalán nem posztolt mikroblogoldalán, ami vagy inaktív felhasználót vagy a marketingcégek által kreált, fiktív fiókokat sejtet.

A jelentés által felfedett aktivitási rátát a Sina által múlt év végén közzétett statisztikákra kivetítve kiderül: az 503 millió regisztrált felhasználóból csupán kevesebb, mint 220 millió körül alakul a valóságban is aktív mikroblogolók száma, heti rendszerességgel pedig alig 30 millió ember közöl bármit is a közösségi platformon. Ez az adat jelentősen csökkenti a Sina közvéleményt befolyásoló erejét, amit sokan meghatározó véleményformálóként és a kínai demokrácia első számú tereként könyvelnek el. 

 A kutatás készítői azt is kiemelik: az adatokat 2012 első felében gyűjtötték, azóta pedig a központi vezetés a korábbinál is szigorúbb szabályozásokat vezetett be. Minden új Sina-tagnak például saját névvel való regisztrálást tettek kötelezővé, a mikroblog cenzúrázását pedig a korábbihoz képest megerősítették. A változások a korábban gyakran posztolók aktivitását is visszavethették - sugallják a jelentés készítői.
 

Kulcsszavak: Kína blog

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Itt az első magyar emoji-körkép

Szinte minden magyar internetező használ hangulatjeleket, mégis a háromnegyedüknél előfordult már, hogy nem ismerte egy-egy emoji jelentését - derült ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból. A felmérés alapján a különböző generációk sokszor más jelentést tulajdonítanak egy-egy hangulatjelnek: a mosolygó fej vajon kedves vagy negatív jelző? Mit jelenthet a vörös zászló, a bohóc vagy a barack? Most segítünk megfejteni az emoji-használat különbségeinek okait.

2024. április 12. 16:54

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09