Informatikai szakmákat népszerűsít a nők körében a Cisco

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 25. 08:25

A nemzetközi "Lányok az informatikában" (Girls in ICT Day) kezdeményezés keretében rendezett nyílt nappal igyekszik kedvet csinálni informatikai szakmákhoz egyetemi hallgató és pályakezdő nőknek a Cisco.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU, az ENSZ információs és kommunikációs technológiákra szakosodott szervezete) által három évvel ezelőtt kezdeményezett és azóta minden év áprilisának negyedik csütörtökén megrendezett nap alkalmából a Cisco világszerte összesen 80 irodájában - közöttük Budapesten is - összesen mintegy 2500 fiatal nőt látnak vendégül.
 

Az információ és kommunikációtechnológiai (IKT) szektor az utóbbi évtizedekben világszerte jelentős növekedést ért el, az alkalmazottak nemek szerinti megoszlása azonban nem alakult kiegyenlítetten.
 

A nők jelenléte az informatikai iparágban, főként a vezető beosztásokban, jelentősen elmarad a férfiakétól, így az IKT szektort még mindig a férfiak uralják. Az OECD országaiban az informatikai szakembereknek kevesebb mint 20 százaléka nő, a Fortune 500 listán szereplő vállalatok női vezetőinek aránya pedig mindössze 3 százalék.
 

Az amerikai IDC számítástechnikai és távközlési piackutató vállalat tanulmánya szerint 2015-re a munkahelyek mintegy 90 százaléka igényel majd valamilyen szintű informatikai és technológiai tudást. Emellett számos, ma még nem is létező szakma születésével lehet számolni. Ezért is kiemelten fontos feladat felkelteni a modern technológiák iránti érdeklődést a jövő munkavállalói körében.
 

Az EU becslése szerint a 27 tagállamban konzervatív növekedési előrejelzés mellett is előreláthatólag 700 ezer, világszerte pedig közel 2 millió új munkahely létesül a számítástechnika területén.
 

Továbbra sem növekszik azonban a technológiai területen tanulmányokat kezdő nők száma, pedig az informatikai területen kínált állások többsége átlagon felüli fizetést, rugalmas munkaidőt és szakmai sikerélményeket kínálna számukra. Egy magyarországi álláskereső portál szerint az informatikai ágazatban a bruttó átlagkereset csaknem 30 százalékkal haladja meg a nemzetgazdasági átlagot.
 

Az informatikai szakma az átlagnál lényegesen nagyobb lehetőséget biztosít az otthoni munkára, távmunkára, részmunkára, az atipikus foglalkoztatásra és a gyors munkaerő-piaci reintegrációra, így gyermekvállaláskor sem szakad meg a kapcsolat a foglalkoztatóval - érvel a pálya választása mellett a cég.
 

A "Lányok az informatikában" nyílt napon, április 25-én a Cisco irodáiban a diákok és pályakezdők az IKT szerepéről, a szektor által kínált különféle karrierlehetőségekről kapnak széleskörű tájékoztatást - írja a Cisco MTI-hez eljuttatott közleménye.

Kulcsszavak: Cisco nők

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Itt az első magyar emoji-körkép

Szinte minden magyar internetező használ hangulatjeleket, mégis a háromnegyedüknél előfordult már, hogy nem ismerte egy-egy emoji jelentését - derült ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból. A felmérés alapján a különböző generációk sokszor más jelentést tulajdonítanak egy-egy hangulatjelnek: a mosolygó fej vajon kedves vagy negatív jelző? Mit jelenthet a vörös zászló, a bohóc vagy a barack? Most segítünk megfejteni az emoji-használat különbségeinek okait.

2024. április 12. 16:54

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09