SmartBeam AC: Stabil és szupergyors Wi-Fi okostelefonokon

forrás: Prím Online, 2013. július 7. 16:01

Az okostelefonok és a tabletek számának hazai piacon is tapasztalt ugrásszerű növekedésével a jelenlegi Wi-Fi hálózatok több problémája is megjelent: a mobileszközök Wi-Fi adapterei gyengébbek voltak, a kapcsolat gyakran megszakadt, az akkumulátor pedig a lassú Wi-Fi miatt gyorsan merült. A korábbi szigetszerű fejlesztések után a Wireless AC szabvány kínálta sebesség valamint a szabványba bekerült beamforming – nevezzük irányított sugárzásnak – végre valódi megoldást kínál ezekre a problémákra.

De mi az a beamforming?


A vezeték nélküli hálózatok első bevezetésekor a vezeték nélküli jeleket egyszerre minden irányba sugározták – leginkább azzal lehetne összehasonlítani, amikor köveket dobálunk egy tó közepébe és abban bízunk, hogy a kialakult hullámok elérik a megfelelő vevőt. Ezt váltotta fel a Wireless N szabványnál a MIMO (Több bemenet, több kimenet) antennatechnológia, mely a vevővel több antennán volt képes egyszerre kommunikálni.


Az igazi áttörést azonban az úgynevezett Beamforming hozta. A technológia lényege, hogy az adó – ami jelen esetben a Wi-Fi router – kiszámítja a vevő pozícióját és felerősíti a jel adott irányba történő küldését, csökken a más eszközöket érő energiaszint.


Mi a mostani lépés jelentősége?


Az "intelligens" Wi-Fi, vagy ha úgy tetszik, a sugárformázás már több éve elérhető a vezeték nélküli technológiával működő eszközökben. Azonban a sugárformázás nem képezte a Wireless N szabvány részét, ezért semmi nem garantálta a különböző – elsősorban mobil – eszközök kompatibilitását.


A Wireless AC esetén a 802.11ac specifikáció ezzel szemben már tartalmazza a sugárformázás technológiát. Az AC SmartBeam™ termékek, mint pl. a D-Link Wireless AC1750 Dual-Band Gigabit Cloud Router (DIR-868L) képesek folyamatosan nyomon követni és módosítani az okostelefonoknak, táblagépeknek és notebookoknak küldött jeleket. A folyamatos adaptáció pedig elsősorban a folyamatosan mozgásban lévő okostelefonok, tabletek esetében fontos.


Okostelefonokban gondolkodva


Az akkumulátorról működtetett eszközök esetén az akkumulátor üzemidő rendkívül fontos tényező. A Wireless AC sebességének – a négyszer nagyobb sávszélességnek – és a SmartBeam technológiának köszönhetően a Wi-Fi szikronizáció, egy-egy fájl letöltése vagy információ betöltése lényegesen gyorsabb, így rövidebb ideig kell működtetni az energiavámpír Wi-Fi antennákat. 


Milyen eszközök támogatják ma a Wireless AC-t?


Számos csúcskategóriás eszközben már megjelent a Wireless AC szabvány: Ilyen például a HTC One és a Samsung Galaxy S4. Nemrégiben az Apple is bejelentette, hogy soron következő iPhone és iPad készülékeibe már Wireless AC rádiót épít. A piaci hírek szerint a konzolok, Smart TV-k esetében is hamar az alapfelszereltség részévé válik.


Az IHS kutatásai azt mutatják, hogy az új mobiltelefonok 15%-a, a táblagépek 10%-a és a laptopok és számítógépek 10%-a fog rendelkezni Wireless AC technológiával 2013 végére. 2016-ra ez a szám 50%-ra fog emelkedni a telefonok és a táblagépek esetén, a laptopok és PC-k esetén pedig 33%-ra.


A Wireless AC technológia már ma is elérhető bármilyen USB csatlakozási lehetőséggel rendelkező mobilkészülék, tablet esetén. A DWA-182 és DWA-171 USB stick-kek azonnali megoldást kínálnak akkor is, ha valaki épp most szerezte be telefonját, táblagépét, és egy ideig nem tervez váltást.
 

Kulcsszavak: Wi-Fi okostelefon router

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17