Látogatóközpont okostelefonos tárlatvezetéssel Egerváron

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 29. 13:34

Az országban elsőként okostelefonos tárlatvezetéssel járhatják körbe a látogatók az egervári Nádasdy-Széchényi-várkastélyt, amelyet több mint 600 millió forintos beruházással a reneszánsz kor mindennapi életét bemutató látogatóhelyévé alakítottak.

A felújítást megelőzően "egy rozsdás szög sem volt" a reneszánsz korból, ezért alapos kutatást kellett végezni, hogy a korszak várkastélyaiban zajló mindennapi életet hitelesen, de a 21. századi lehetőségeket kihasználva tudják bemutatni - mondta Virág Zsolt művészeti vezető a sajtó számára tartott hétfői bemutatón.
 

Magyarországon elsőként okostelefonos tárlatvezetést kínálnak az érdeklődőknek, akik jegyváltáskor letölthetik a 21 állomásból álló látogató útvonal információit. Ezek a reneszánsz ételek elkészítésétől a személyzet, a cselédség életmódjáig számos adattal, érdekességgel szolgálnak.
 

A művészeti vezető kiemelte: ma Magyarországon mindössze egyetlen reneszánszkori bútor ismert, ezért a termeket bútormásolatokkal rendezték be, hogy látható legyen, milyenek voltak az ollólábú székek vagy akár a kovácsoltvas lámpák. A látássérültek számára tapintható tárlatot alakítottak ki, a gyerekek reneszánsz játszóházban tölthetik az idejüket. Az időszakos kiállításoknak helyet adó térben elsőként Buday Mihály festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész alkotásai láthatók.
 

Ajándékbolt és kávézó is lesz a várkastélyban, amely új színpadot és a hozzá szükséges felszerelést is kapott, hogy az országban legrégebb ideje, 1974 óta működő nyári színház is korszerű körülmények között működhessen. Az épületet geotermikus rendszerrel hűtik és fűtik, amellyel harmadára csökkentették az energiaköltségeket. A második, már elnyert fejlesztés részeként a következő ütemben szálláshelyeket alakítanak ki a várkastélyban - részletezte Virág Zsolt.
 

A beruházás 638 millió forint költséggel készült el. Ehhez 531 millió forintot a Nyugat-dunántúli Operatív Program biztosított, 63 millió forintot a Belügyminisztérium önerő alapjából nyertek el, 44 millió forintot pedig az önkormányzat biztosított.
 

Szijártó József polgármester úgy fogalmazott, hogy az alig ezerlelkes településen évtizedes álom volt a várkastély rendbetétele. Az augusztus közepére tervezett megnyitó után nemcsak színházi esteknek, de egyéb rendezvényeknek is helyet adnak, legfőbb céljuk, hogy Egervár fontos turisztikai célponttá váljon.
 

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, Zala megye egyik legjelentősebb épített értéke az egervári várkastély, amely a megye kulturális életének fontos része, és abban is különleges, hogy kezelői joga az önkormányzat birtokában van. Megjegyezte: az adósságkonszolidációt éppen azért valósította meg a kormány, hogy az Egervárhoz hasonló települések fontos beruházásait segítse.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59