A belföldi kommunikációt is megfigyelte az NSA

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 23. 09:35

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) felügyeletét ellátó titkos bíróság szerint az ügynökség műszaki hibából eredően széles körben megfigyelte az Egyesült Államokon belüli internetes kommunikációt is, és ezzel alkotmánysértést követett el - közölte honlapján csütörtökön a CNN televízió.

A CNN a titkos bíróságnak az amerikai kormány által nyilvánosságra hozott három állásfoglalására hivatkozott. A testület (FISC) a külföldi hírszerzés felügyeletére vonatkozó törvény (FISA) alapján végzi tevékenységét. Az NSA feladata pedig a külföldi elektronikus hírszerzés.
 

John Bates szövetségi kerületi bíró 2011 októberében arra hívta fel a figyelmet, hogy az NSA egymás után három évben is - megkésve - elismerte, hogy olyan, kizárólag belföldi adatokat is gyűjtött, amelyekhez a törvény értelmében nem lehetett volna hozzáférése.
 

A FISC becslése szerint az NSA évi 58 ezer kommunikációról gyűjtött be adatokat "elkerülhetetlen műszaki problémából" adódóan. A bíróság egy 2011 novemberi és egy 2012 szeptemberi állásfoglalása szerint az adatok túlgyűjtéshez vezető hibákat korrigálták.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudjuk, hogy kritikus a jelszavak cseréje, de mégsem tesszük meg

Egy friss felmérés szerint bár a lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy meg kell változtatni bizonyos időközönként az online felületeken használt jelszavakat, egyharmaduk nem teszi ezt meg. Sőt, az internetes vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési azonosítót használja. A biztonságos internethasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ilyen alapvető adatvédelmi beállításokkal. Éppen ezért az OTP Mobil egy edukatív, online információs kampányt indított, melyben gyakorlati, egyszerűen alkalmazható tanácsokkal, tippekkel látja el az internetezőket. 

2024. április 12. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09