A Sony térhatású tartalomkészítő rendszer fejlesztésén dolgozik

forrás: Prím Online, 2024. január 9. 11:28

A Sony Corporation bejelenti, hogy egy immerzív térbeli tartalomkészítő rendszer fejlesztésén dolgozik. A kapcsolódó, fejre szerelhető XR kijelző kiváló minőségű 4K OLED Microdisplayt és videó átlátás funkciót kínál, valamint egy pár vezérlőt, amelyet a 3D objektumokkal való intuitív és pontos interakcióra optimalizáltak. 

A rendszer célja támogatni az alkotókat a kifinomult 3D-s tartalomkészítésben. A Sony tervei közt szerepel, hogy a legkülönfélébb 3D-s gyártószoftverek fejlesztőivel kooperáljon, többek közt olyanokkal, akik a szórakoztatóipar és az ipari formatervezés területén alkotnak. A bevezetéskor a Sony exkluzívan az ipari technológiák terén piacvezetőnek számító Siemensszel működik együtt, hogy a Siemens Xcelerator nyílt digitális üzleti platform szoftverét használva új megoldást vezessen be a magával ragadó tervezéshez és az együttműködő terméktervezéshez.

 

A rendszer 2024-ben válik elérhetővé. A specifikációról, a megjelenés dátumáról és régióiról, az árral, az értékesítési csatornákról, valamint a szoftverkompatibilitásról a Sony és partnerei később fognak elárulni részleteket.

 

Fejre szerelhető XR kijelző és vezérlők

 

A térbeli tartalomkészítő rendszer, amelyet 4K OLED Microdisplayt tartalmazó XR fejre szerelhető kijelzővel és a Sony saját renderelési technológiájával szereltek fel, lehetővé teszi a 3D-s tárgyak textúráinak és az emberi karakterek arckifejezésének valós idejű, nagy felbontású és valósághű megjelenítését. Az összesen hat kamerával és szenzorral ellátott videóáttekintő funkció és térfelismerés mellett a rendszer egy gyűrű alakú vezérlővel is rendelkezik, amellyel a felhasználók képesek intuitív módon alakítani a tárgyakat a virtuális térben. A mutatós vezérlő pedig lehetőséget biztosít a precíz bemutatásra, így az alkotók a virtuális térben kézműves munkát végezhetnek a vezérlőkkel és billentyűzet segítségével, mindezt a fejre szerelt kijelző viselése közben.

 

A készülék Snapdragon XR2+ Gen 2 Platformmal rendelkezik, a Qualcomm Technologies, Inc. legújabb XR processzorával. A processzor felszabadítja a 4K OLED mikrokijelzők erejét, így lenyűgöző képminőséget nyújt, valamint felhasználó- és térkövetést biztosít a zökkenőmentes XR-élményekhez. Az eszköz nagy teljesítményű platformot kínál az alkotóknak a kreatív munkafolyamotokhoz.

 

A Sony a közelmúltban olyan technológiákat dobott piacra, amelyek támogatják a munkafolyamatokat és a térbeli tartalomkészítés minőségét, valamint megkönnyítik a 3D CG használatát a különböző kreatív területeken. A "mocopi" mobil mozgásrögzítő rendszer kisméretű, könnyű érzékelőkkel és egy erre a célra kifejlesztett okostelefon-alkalmazással lehetővé teszi a teljes test mozgásának követését, a Sony saját technológiáinak felhasználásával. A Spatial Reality Display-ek rendkívül valósághű, háromdimenziós lehetőségeket biztosítanak speciális szemüveg vagy virtuális valóság (VR) fejhallgató használata nélkül, a térbeli tartalom létrehozásához és a felülvizsgálati folyamathoz. A rendszer bevezetésével és a 3D-s alkotószoftver-fejlesztőkkel való együttműködéssel a Sony célja, hogy a térbeli tartalmak alkotói még inkább képessé váljanak a fizikai és a virtuális világ közötti határok átlépésére a még magával ragadóbb kreatív élmények érdekében.

 

 

    A 3D CG létrehozásához készült rendszer               A 3D technológiával készült filmek
                         
használata                                          gyártásához használt rendszer

 

„Sokak a valós világ előli menekülés lehetőségét látják a metaverzumban, de vásárlóink és a Siemens számára ez az a hely, ahová a valós világ megteremtéséért mennek. Ahová a klímaváltozás, a globalizáció és a digitalizáció kezelése érdekében fordulunk. Ide megyünk, hogy átalakítsuk a gazdaságok gerincét alkotó iparágakat” – mondta Cedrik Neike, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja és a Siemens Digital Industries vezérigazgatója. „A Sony-val együttműködve bemutatjuk az ipari metaverzum legújabb építőelemét: a magával ragadó mérnöki tevékenységet. Ez az újdonság olyan környezetet biztosít, amelyben a felhasználó az idő korlátai nélkül tapasztalhatja meg a fizika valóságát. Az lebilincselő mérnöki tevékenységgel kibővített ipari metaverzum soha nem látott módon hozza össze a valós és a digitális világot, és mélyrehatóan befolyásolja majd vásárlóink mindennapi munkáját.”

 

„A Snapdragon XR2+ Gen 2-t úgy terveztük, hogy 4K felbontású kijelzőt, élvonalbeli grafikát és páratlan teljesítményt biztosítson, ezáltal az alkotók olyan innovatív térbeli tartalmakat készíthetnek, amelyek minden iparágra pozitív hatással lesznek” – mondta Said Bakadir, a Qualcomm Technologies, Inc. termékmenedzsmentért felelős vezető igazgatója. „Izgalmas látni, hogy a Sony XR készülékével belép a vállalati szférába, és a Snapdragon XR technológiákat felhasználva még valósághűbb, részletesebb és pontosabb Mixed Reality (MR)/VR-élményeket kínál, amelyek segítenek a fejlesztőknek és az alkotóknak egy még magával ragadóbb jövő felé haladni.”

 

Főbb funkciók

 

Kiváló minőségű XR-élmény a kreatív munkához

A fejre szerelhető kijelző nagyméretű, nagy felbontású, 1.3 típusú OLED Microdisplayt tartalmaz 4K felbontással és széles színskálával, amely a DCI-P3 színskála 96%-át lefedi. A 3D-s tárgyak textúráinak és az emberi karakterek arckifejezéseinek részletes és valósághű megjelenítése lehetővé teszi az alkotók számára, hogy a fejre szerelhető kijelző viselése közben végigjárják a teljes folyamatot, a modellezéstől a 

 

A megosztott renderelés támogatásával – amely megosztja a renderelési terhelést a számítógépek és a fejre szerelt kijelző között – a rendszer képes nagyméretű 3D modellek stabil és nagy felbontású feldolgozására.

 

A Qualcomm Technologies, Inc. vállalattal való együttműködésünk révén a Sony az elsők között alkalmazza a legújabb Snapdragon XR2+ Gen 2 platformot. A processzor felszabadítja a 4K OLED mikrokijelzők erejét, hogy lenyűgöző képminőséget biztosítson, míg a chipen lévő AI lehetővé teszi a továbbfejlesztett felhasználó- és térkövetést a zökkenőmentes XR-élmények érdekében, egyesítve a fizikai és digitális tereket a könnyebb navigáció és az intuitív interakció érdekében az XR kreatív terekben.

 

Vezérlők az intuitív térbeli tartalomkészítéshez

 

A rendszer egy gyűrű formájú vezérlőt tartalmaz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy intuitív módon alakítsák a virtuális térben lévő tárgyakat. A mutatóvezérlő pedig stabil és pontos bemutatást tesz lehetővé a virtuális térben, a hatékony és precíz működés érdekében optimalizált alakkal és gombelrendezéssel. Az irányító kontrollert a domináns kézben tartva, a gyűrű alakú vezérlőt pedig a másik kéz ujjaihoz rögzítve az alkotók a billentyűzet használatával 3D objektumokat modellezhetnek, miközben viselik a fejre szerelt kijelzőt.

 

Egy tárgy intuitív kezelése a gyűrűs vezérlővel              A mutató vezérlő lehetővé teszi a pontos
                                                                                     használatot a virtuális terekben

 

A kényelmes, zökkenőmentes XR kreatív élményekre tervezve

 

A fejre szerelt kijelző a készülék egyensúlyát, valamint a felhasználó fejével közvetlenül érintkező párnák kialakítását és anyagát finomhangolva biztosítja a hosszabb kreatív használathoz szükséges kényelmet és stabilitást. Emellett a kijelzőrész pattintható mechanizmusa lehetővé teszi az alkotók számára, hogy könnyedén és zökkenőmentesen tudjanak váltani a fizikai és a virtuális terek között anélkül, hogy az egész készüléket le kelljen venni és viseléskor újra kellene kalibrálni az eszközt.

 

             Optimális egyensúly a hosszabb                   A kijelzőrész felpattintható mechanizmusa

                          kreatív felhasználáshoz

 

Magával ragadó kreatív élmény a 3D alkotószoftverrel történő integrációval

 

A Sony különböző 3D-s gyártási szoftverek fejlesztőivel kíván együttműködni, mind a szórakoztatóipar, mind az ipari tervezés területén. A termékbevezetés idejében a Sony kizárólag a Siemensszel működik együtt, hogy a Siemens Xcelerator ipari szoftverportfóliójába tartozó új NX Immersive Designer szoftverrel, a Siemens terméktervezési megoldásával való integráció révén innovatív, immerzív tervezési képességeket hozzon a gyártóipar számára. A nagy teljesítményű hardver és szoftver integrációja az ipari tervezés és a terméktervezés területén dolgozó alkotók számára nyújt nagyobb lehetőséget azáltal, hogy még magával ragadóbb tervezési, felülvizsgálati és együttműködési eszközöket biztosít. A partnerséggel kapcsolatos további részletek az alábbi weboldalon érhetők el.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59