Az AI már a konyhaajtón kopogtat

forrás: Prím Online, 2024. június 15. 18:17

Az újgenerációs Samsung háztartási eszközök többek közt a konyha fogalmát is újraértelmezhetik a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI lehetőségeknek és SmartThings funkcióknak köszönhetően számos konyhai készülékünk még hatékonyabban végezheti feladatait. 

A mesterséges intelligencia már messze nem tudományos fantasztikus jelenség: napi rutinjainkban támaszkodhatunk rá. Otthonunk eszközparkjának összekapcsolhatósága jelentősen javíthat felhasználói élményünkön, sőt, új, kényelmesebb, takarékosabb, színesebb életstílust kínálhat nekünk. 

 

 

A háztartásunk vezetése, a mindennapi feladatok, mint a vásárlás, a főzés, a mosás, a takarítás örök körforgása meghatározó eleme az életünknek. Ma már azonban lehetőségünk van okosítani ezeket a folyamatokat, hogy időt és energiát spóroljunk, és a teendők elvégzése vagy a hátralévő tennivalók gondolata se nehezedjen ránk nyomasztó teherként.

 

A SmartThings alkalmazás segítségével fokozhatjuk háztartási készülékeink hatékonyságát olyan intelligens otthont teremtve, ahol egy központi eszközzel – okostelefonnal, tablettel, okostévével vagy akár hűtőnkkel – vezérelhetjük összekapcsolható háztartási gépeinket és más kompatibilis elektronikai eszközeinket, és nem utolsósorban: optimalizálhatjuk az energiafelhasználásunkat. 

 

 

A SmartThings számos rutinunkat megkönnyítheti, a napi teendők területén jó szolgálatot tehet. Például főzés közben kéz (és gond) nélkül indíthatunk vagy fogadhatunk telefonhívásokat az alkalmazás segítségével a Samsung Family Hub hűtőszekrényünk képernyőjén keresztül. Beütemezhetjük, hogy a mosás akkor járjon le, amikor hazaérünk, vagy távolról is elindíthatjuk a légkondicionálót, hogy hűtött otthonunkba érjünk haza, egy forró nyári napon. A SmartThings még a háziállataink gondozásában is segítségünkre lehet: ha távol vagyunk, például a fények, a TV vagy a porszívó bekapcsolásával biztonságérzetet adó, nyugodt környezetet teremthetünk kedvenceinknek. A SmartThings élményt még gazdagabbá tehetjük a SmartThings Find szolgáltatással, amely például olyan klasszikus hétköznapi problémákra ad megoldást, mint egy-egy elveszett értéktárgy megtalálása. A SmartThings Find értesítést küld, ha Galaxy telefonunkat, tabletünket, óránkat vagy egyéb eszközünket egy adott helyen elhagyjuk, mondjuk egy kávézóban, vagy akár az otthonunk falai közt. Sőt, a szolgáltatással a hiányzó eszközök akkor is megkereshetők, ha offline állapotban vannak. A gyors és egyszerű SmartThings Find regisztráció befejezése után a SmartThings felhasználói könnyedén megtalálhatják Galaxy készülékeiket, legyen szó a lakásban elkeveredett Galaxy Buds Live fülhallgatókról, vagy éppen túl biztonságos helyre elpakolt Galaxy Watch3 óráról. A Smart Things Find szolgáltatás a térképek és a készülékhez irányító jelzések megjelenítéséhez alkalmazott AR technológiának köszönhetően képes egyszerű vizuális megoldást adni tárgyaink keresése során.

 

A sokféle funkción túl a SmartThings egyik legnagyobb előnye eszközeink összekapcsolhatóságában rejlik: rendszere, akár egy precíz, megbízható digitális személyi asszisztens, számos terhet levesz a vállunkról, amellyel időt és pénzt spórolhat meg számunkra.

 

 

Az olyan alapkellékek nélkül, mint a hűtőszekrény vagy sütő, nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat, az elérhető modern funkciók azonban már jóval túlmutatnak az eszközök nyújtotta klasszikus szolgálaton. A Samsung ökoszisztéma „szereplői” – az alapvető feladatok ellátásán túl – a mesterséges intelligencia alkalmazásával felülmúlhatják a háztartási eszközökről alkotott minden eddigi elképzelésünket. A Bespoke készülékek – különösen a kijelzővel felszerelt hűtőszekrény – nemcsak szórakoztató felületté, hanem vezérlőközponttá is avanzsálhatnak, amellyel a felhasználók egyszerűen irányíthatják további csatlakoztatott Samsung készülékeiket a SmartThings-en keresztül.

 

Családi kör – újraértelmezve a Family Hub hűtőszekrénnyel

 

Ékes példa az AI erejét mozgósító Samsung Family Hub hűtőszekrény, amely képességeivel bearanyozhatja a napjainkat és bizonyos értelemben a családi életünket is gazdagíthatja. Segíthet például abban, hogy hatékonyabban vásárolhassunk élelmiszereket. A túlfogyasztás elkerülése érdekében elég csupán okostelefonunkkal bevásárlás közben bepillantanunk a hűtőnkbe, hogy a Nézz be belső kamerákkal felderíthessük, mit kell még a kosarunkba tenni vagy miből nincs hiány otthon. Ezen felül bevásárlólistákat, ételfeliratokat és emlékeztetőket is készíthetünk a funkcióval. 

 

Family Hub-ra főzési tanácsadóként is számíthatunk. Étrend Tervezőjének Receptek alkalmazása a mesterséges intelligencia és az ételfelismerés képességeit kihasználva méri fel igényeinket, és kínál egyszerű utasítások szerint elkészíthető recepteket a család kedvenc ételeihez. A heti Étrend Tervező az általunk kedvelt és a hűtőben megtalálható ételek alapján ad naponta javaslatokat. A Receptek applikációban ráadásul egytől-egyig ínycsiklandozó receptek érhetők el, az összekapcsolhatóság jegyében pedig a Receptről a sütőbe funkcióval a megfelelő elkészítési beállításokat még a sütőnknek is elküldhetjük. 

 

A hűtőszekrény, mint az energiahatékonyság mestere 

 

A Samsung értelmezésében tehát a hűtőszekrény fogalma mögött is egészen újszerű funkciók jelennek meg, eddigi tapasztalatainkhoz képest. Ez az állítás igaz az RB53DG706CS9EO alulfagyasztós hűtőszekrényre is. A Samsung beépíthető hűtőszekrény kínálatában megtalálható, új modell egyik legnagyobb vonzerejét a SpaceMax technológia jelenti. Nagy hatásfokú szigetelésének köszönhetően sokkal vékonyabb hűtőfalakkal, így nagyobb tárhellyel is rendelkezik, amelynek ellenére sem lóg ki a munkalap síkjából. Mindemellett a készülék tudatosabb energiafelhasználásra ad lehetőséget Wi-Fi kompatibilitása révén is, hiszen a SmartThings AI Energia módjával is csökkenthető az energiafogyasztása. Használata során nyomon követhető megbecsülhető a havi villanyszámla is. Ha pedig a hó végi eredmény meghaladná az előzetesen meghatározott fogyasztási értéket, az energiatakarékos üzemmód beállítása segíthet bennünket a felhasználandó energia csökkentésében.

 

Az energiatudatosságon kívül sok más erősséggel is rendelkezik az új modell, például Twin Cooling hűtőrendszere gondoskodik róla, hogy élelmiszereink az eddig megszokottnál hosszabb ideig maradhassanak frissek, és a szagok keveredésének megakadályozásával megóvja azok természetes ízét és aromáját. Mindez annak köszönhető, hogy a Twin Cooling rendszer független párologtatók és ventilátorok segítségével optimalizálja a hőmérsékletet és a páratartalmat a hűtőszekrényben és a fagyasztóban. Ez a beépíthető modell tehát – a Samsung Family Hub-hoz hasonlóan – sokoldalú, precíz és gondos segítségünk a mindennapokban.

 

Megsült a vacsora? Less be a sütőbe! 

 

Az új háztartási eszközök, alkalmazások az otthoni kommunikációban is váratlan dimenziókat nyithatnak. A Family Hub Családi üzenőfal kezdőképernyőjén könnyen oszthatunk meg egymással üzeneteket, képeket, videókat, linkeket, fontos pillanatokat, de kézzel is írhatunk rajta, vagy akár zene lejátszására is használhatjuk.

 

Ha sütésről, főzésről van szó, a SmartThings is kiválóan töltheti be a digitális kukta szerepét. Miután letöltöttük az applikációt és beléptünk a Samsung-fiókunkkal, az olyan felderített kompatibilis eszközünket, amilyen a sütő is lehet, okostelefonunkról, tabletünkről, sőt, akár hűtönkről is vezérelhetjük. Így sütés közben bátran elhagyhatjuk a konyhát és beállíthatjuk az optimális sütési módot és hőfokot. 

 

A robotporszívó, mint körültekintő segítség

 

A porszívó szintén alapvető kelléke a háztartásunknak, többek közt a konyhában is jó szolgálatot tehet, mondjuk egy kiadós főzés után vagy közben. A Jet Bot MI robotporszívó, mely hazánkban várhatóan júliustól lesz elérhető, szintén mozgósítja a mesterséges intelligencia erejét. Ennek köszönhetően 3D tárgyfelismerő funkcióval rendelkezik, és Go/No Go zónák kijelölésére is alkalmas. Sőt, ez a készülék is szerepet tud vállalni kisállataink gondozásában is, a SmartThings segítségével. A Jet Bot MI elülső kamerája lehetővé teszi, hogy figyelhessük kedvenceink állapotát, a valós idejű, élő videóközvetítésnek köszönhetően. 

 

Jellemző rá a magasfokú megbízhatóság, precizitás és „önállóság”, amelytől ideális segítség lehet a háznál. Ugyancsak a SmartThings segítségével autonóm vezérléssel is működtethető.

 

Az újgenerációs háztartási eszközöknek köszönhetően tehát a konyha klasszikus szerepei új funkciókkal bővülnek, így válhat közösségi vagy a családi tér középpontjából okosotthonunk motorjává.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi bemutatta a MIX Fold 4 és a Xiaomi MIX Flip készülékeket

A pekingi ShouGang Stadion adott otthont a Xiaomi rendezvényének, amelyen Lei Jun, a társaság alapító-vezérigazgatója megtartotta 2024-es beszédét, bemutatva az új Xiaomi MIX termékcsaládot. A Xiaomi újabb innovációt valósított meg az összehajtható telefonok terén, köszönhetően a felhasznált anyagokra, a szerkezetre és a hálózati funkcionalitásra is kiterjedő technológiai fejlesztéseknek. 

2024. július 22. 18:51

Imádják a Netflixesek az olcsóbb, reklámalapú előfizetést

A Netflix legújabb jelentése szerint a felhasználók körében egyre népszerűbbek az olcsóbb, reklámalapú előfizetési csomag – írja a marketinglife.hu.

2024. július 22. 17:03

Fontos lépéseket tett a VGP a fenntartható jövő felé

Jelentős eredményeket ért el ESG területen 2023-ban a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A csoport tavaly jelentős, 2 054 tonna CO2 megtakarítás mellett csökkentette ingatlanjaiban a vízfelhasználást, 23%-kal redukálta a bérelt területek négyzetméterenkénti energiaintenzitását, és felgyorsította a fotovoltaikus energia alkalmazását, amely tavaly 79,9%-kal nőtt az előző évhez képest. A földterületek kiválasztásánál a VGP olyan lehetőségekre összpontosít, amelyek jól kapcsolódnak tömegközlekedési hálózatokhoz, 2023-ban ezek elérte a 96%-ot.

2024. július 22. 15:19

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben – állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.

2024. július 22. 13:27

A mesterséges intelligenciával tuningolt névjegykártyák piaci robbanás előtt állnak

A vállalkozások közel 30 százaléka már most is a mesterséges intelligencia technológiáját használják a névjegykártyák készítéséhez, amelyben további 10 százalék növekedésre számítanak a 2032-ig – derül ki a Card in Move, hazai alapítású digitális névjegykártya gyártó cég összefoglalójából.  Az AI forradalmasítja a névjegykártyák világát, új szintre emelve a személyes és üzleti kapcsolatok ápolásának módját. Az AI-alapú tervezési megoldások a környezetkímélő szerepükön túl automatizálják a kapcsolatteremtés mögötti adminisztrációt, hiszen képesek egyből CRM rendszerbe importálni az újonnan megszerzett kontaktokat.

2024. július 22. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59