Ezt kell tudnod a RAM-okról, ha gamer gépet akarsz építeni

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 19. 16:43

Ha gamerként a számítógép-építés mellett döntünk, elsőre ijesztőnek tűnhet a feladat. A rengeteg komponens és specifikáció miatt nem egyszerű nyomon követni, hogy pontosan mire is figyeljünk a beszerzőkörút során. A grafikus kártyákat és a processzorokat általában körültekintően választjuk ki, de ha azt szeretnénk, hogy a játékok gond nélkül betöltődjenek és fussanak, a megfelelő RAM-memória kiválasztása is hasonlóan fontos feladat. A Kingston Technology szakértői összefoglalják, hogy mivel érdemes tisztában lenni, ha RAM-vásárlásról van szó.

„Egy jó minőségű RAM-mal a játék szintjei és effektusai gyorsabban betöltődnek, kevesebb a várakozási idő, és azonnal hozzá lehet kezdeni a játékhoz. Ha szoftvereket is szeretnénk futtatni a háttérben, több RAM memóriára van szükség. A Google Chrome például rendkívül sok RAM-memóriát fogyaszt, tehát ha játék közben szeretnénk videót nézni vagy a közösségi médiát használni, gondoskodni kell némi extra RAM-ról” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. 

 

Mi is az a RAM?

A DRAM betűszó a Dynamic Random-Access Memory (dinamikus véletlen hozzáférésű memória) rövidítése. A memória átmenetileg tárolja a számítógép által épp futtatott bármely program adatait, hogy a processzor gyorsan és egyszerűen elérje őket a lassúbb, de nagyobb SSD-meghajtók vagy merevlemezek használata nélkül. Minél nagyobb a (gyakran csak RAM-nak rövidített) DRAM-memória, annál több hely áll rendelkezésre a számítógép számára az adatok tárolására, és annál több folyamat tud párhuzamosan futni. A méret azonban nem az egyetlen szempont – a RAM különböző sebességváltozatokban és generációkban kapható. 

 

DDR3, DDR4 és DDR5

A DRAM-memóriák számozásánál a DDR betűszó utáni szám a RAM generációjára utal. Minél újabb a generáció, annál nagyobb a szám, tehát például a DDR4 újabb verziójú, mint a DDR3. A DDR4 kisebb feszültségszintű és több tűvel rendelkezik, azaz gyorsabban és hatékonyabban működik, mint a DDR3. A várhatóan 2021 második felében megjelenő DDR5 jelentősen gyorsabb és nagyobb kapacitású lesz, alacsonyabb feszültségszinttel.

 

Fontos tudni, hogy a DDR3, a DDR4 és a DDR5 csatlakozása, tűszáma és kódolása eltér, ezért ellenőrizni kell, hogy a megvásárolni kívánt RAM-ot támogatja-e az alaplapunk. A gyártók minden alaplap esetében megadják, hogy milyen DDR kompatibilitással rendelkezik az adott alaplap, amit a típusszámára rákeresve könnyen megtalálhatunk az interneten.

 

 

Méret és sebesség 

A RAM-memóriát a PC alaplapjába helyezhető modulok formájában árulják. Az alaplapok jellemzően négy RAM-nyílással rendelkeznek, bár egyes extrém kialakításoknál ezek száma akár nyolc is lehet. Egy RAM-modul mérete 4-től 32 GB-ig terjed, de a számítógépek kialakítása miatt általában két- vagy négydarabos csomagokban lehet megvásárolni, és párban működik a legjobban. Egy felső kategóriás játék PC-nél az optimális, ajánlott RAM-memória 16 GB, de ha szeretnénk sok programot futtatni a háttérben, érdemes lehet a kapacitást 32 vagy akár 64 GB-ra növelni.

 

A memória sebessége is fontos tényező, mivel ez határozza meg, milyen gyorsan tudja a számítógép betölteni a rajta található adatokat. Ez erősen függ a megvásárolt DDR-generációtól. Minél nagyobb a sebesség, annál jobb a teljesítmény és magasabb az ár. 

 

A laptopok és a SODIMM RAM

A laptopok és a noteszgépek kialakítása eltér az asztali számítógépekétől, ezért más típusú RAM-ot kell hozzájuk választani. A PC RAM UDIMM néven is ismert, míg a laptopok, noteszgépek és a NUC-ok SODIMM-et használnak. A laptopokhoz szánt RAM-memóriát általában jól láthatóan SODIMM-ként jelölik meg, így könnyű beazonosítani. De ettől függetlenül ellenőrizni kell a laptop alaplapját, hogy biztosan kompatibilis legyen az adott RAM-generációval.  

 

„A Kingston Technology költséghatékony, piacvezető memóriái többféle sebességet és méretet kínálnak minden rendszerhez, különálló modulok vagy maximum nyolcdarabos csomagok formájában. A rendszerkövetelmények és a kompatibilitás ellenőrzésével egyszerűen kiválaszthatjuk az adott igényeknek legmegfelelőbb RAM-memóriát” – tette hozzá Lavanya Pudoru, a Kingston FURY DRAM EMEA-régióbeli koordinátora.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52