Ezzel a pofonegyszerű módszerrel akár 29 százalékkal több információ jegyezhető meg

forrás: Prím Online, 2023. december 20. 13:05

A tanulási segédeszközök talán változnak, az agyunk viszont ugyanúgy működik: rengeteg vizsgálat igazolta már, hogy ha egy információt gépelés helyett kézzel vetünk papírra, azt később könnyebben felidézzük. A digitalizáció és a hagyományos kézi írás élményét egyesítő digitális eszközök valószínűleg minden egyetemista számára stresszmentesebbé teszik a vizsgaidőszakot, egy igazán jó e-ink eszközt azonban valószínűleg nem csak a főiskolások, de bárki szívesen látna a fa alatt, aki szeret olvasni, írni vagy éppen alkotni.

A vizsgaidőszak valószínűleg ma is éppen olyan stresszes, mint 100 évvel ezelőtt volt, más dolgok azonban jelentősen megváltoztak körülöttünk. A digitalizáció következtében a diákok jegyzeteiket már elektronikus formában tárolják, ami könnyebb hordozhatóságot, kereshetőséget és egyszerűbb megosztást tesz lehetővé. Ugyanakkor a kézzel való jegyzetelésnek is megvannak a maga előnyei: egy 2020-as vizsgálat*  kimutatta, hogy a diákok sokkal jobban megértik és könnyebben idézik fel azokat az információkat, amiket kézzel jegyeztek le. Ugyanakkor a hallgatók tanulási szokásai és elvárásai az elmúlt években jelentősen megváltoztak, így ennek a két igénynek valahol találkoznia kell.

 

 

A diákok nemcsak környezetvédelmi okok miatt nem szeretnék már kinyomtatni a könyveket, tanulmányokat és esszéket, hanem azért sem, mert digitális formában ezek sokkal könnyebben hordozhatóak és megoszthatók*.

 

A digitális oktatás elterjedésével jogossá vált a hallgatók részéről az az elvárás is, hogy a tanuláshoz szükséges könyvekhez és jegyzetekhez bárhol, bármikor hozzáférjenek, azokat egyszerűen megosszák egymással, és jegyzeteikben egyetlen mozdulattal kereshessenek*.

 

Míg néhány évvel ezelőtt is gyakori látvány volt a könyvtárakban a kislámpánál görnyedve olvasó egyetemista, addig a mai diákok szerencsére testi és szellemi egészségükkel kapcsolatban is tudatosabbak lettek: a digitális jegyzetelésre és olvasásra szolgáló eszközökön éppen ezért keresik a szemkímélő funkciót, ami az éjszakai olvasás során védelmet kínál a látásuknak, de csökkenti a fejfájás kialakulásának, vagy az alvási ciklus felborulásának esélyét is.

 

A papírra történő írás semmihez sem fogható élményét egyesíti a modern igényeket kiszolgáló digitális megoldásokkal a Lenovo Smart Paper: a kézzel írt jegyzeteket digitális szöveggé alakítja, segítségével hangalapú jegyzeteket készíthetünk, amelyeket szintén könnyedén nyomtatott szöveggé változtat és tesz ezáltal megoszthatóvá. Óriási tárhelyén pedig rengeteg könyv fér el, így a karácsonyi szünetre hazautazó diákoknak nem kell egy plusz bőröndöt is magukkal vinniük csak a könyveiknek. A beállítható fényerő és a szemkímélő üzemmód ráadásul tökéletes olvasási élményt biztosít még éjszaka is, vagy akár egy rosszul megvilágított kollégiumi szobában is, a hetekig tartó üzemidő pedig garantálja, hogy a Smart Paper a legsűrűbb vizsgaidőszakban sem hagyja cserben a diákokat.

 

 

A 4096 nyomásérzékenységi szint és a dőlésérzékelés lehetővé teszi a pontos rajzolást, árnyékolást, vázlatolást és illusztrálást is – ezt a funkciót a művészeti képzések hallgatói valószínűleg éppen olyan hasznosnak találják majd, mint a mérnöknek vagy orvosnak tanulók, vagy azok, akik csak szívesen rajzolgatnak, hogy levezessék a stresszt. A firkálgatás egyébként szintén olyan tevékenység, amely segít a koncentrációban, sőt, egy vizsgálat során azt találták, hogy ugyanabból a hallott szövegből akár 29%-kal több információt tudunk felidézni, ha rajzolgattunk, miközben a szöveget hallgattuk**.

 

Az eszközt a hazai influencerek közül is már többen próbálták és lettek a szerelmesei, Hollósi Jázminnak például örökös társa a tervezési és munkafolyamatok, illetve a nap végi kikapcsolódás során egyaránt, videójában is ezt jeleníti meg.

 

______________

*Midling, A. S. (2020. október 1). Why writing by hand makes kids smarter. Norwegian SciTech News. 

**Harvard Health. (2016. december 15). The “thinking” benefits of doodling. https://www.health.harvard.edu/blog/the-thinking-benefits-of-doodling-2016121510844

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59