Kihirdették az idei Sony World Photography Awards győzteseit

forrás: Prím Online, 2021. április 20. 20:12

A World Photography Organisation bejelentette a rangos Sony World Photography Awards 2021-es győzteseit. Az év fotósa címet és a vele járó 25 000 dolláros pénzjutalmat, valamint a Sony digitális képalkotó készletét a tekintélyes dokumentarista, Craig Easton (Egyesült Királyság) nyerte a Bank Top című sorozatáért. Kihirdetik továbbá a tíz kategória győztesét, valamint a professzionális verseny 2. és 3. helyezettei mellett a Nyílt, a Diák és az Ifjúsági verseny összesített nyerteseit is.

A győzteseket Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója, valamint a tévés-rádiós műsorvezetőként és szerzőként ismert Konnie Huq köszöntette egy ünnepi videó keretében. A videóban interjúk, kulisszák mögötti felvételek és a győztesek reakciói egyaránt láthatók. A megtekintés az alábbi linken lehetséges: worldphoto.org/ceremony-2021

 

Ugyancsak a mai napon mutatják be a győztesek és a döntősök munkáit egy virtuális kiállítás formájában. Szintén itt debütál az A Year in Photos from the Sony World Photography Awards 2021 című különleges megrendelésre készített dokumentumfilm Jacky Klein művészettörténész és Nish Kumar humorista műsorvezetésével; továbbá megtekinthetővé és letölthetővé válik a Sony World Photography 2021 könyvének ingyenes digitális másolata a worldphoto.org/announcement-2021 oldalon keresztül.

 

A Bank Top egy együttműködés Abdul Aziz Hafiz íróval és egyetemi professzorral, mely megvizsgálja az észak-angliai közösségek reprezentációjának pontosságát, a Blackburn-i Bank Top szoros lakóközösségére fókuszálva. A projekt illeszkedik Easton eddigi munkáihoz, és kiegészíti korábban látott Thatcher's Childrent (2. hely, Dokumentum, 2021-es Professzionális verseny) – amely egy feltáró fotósorozat volt a szegénység krónikus természetéről egy család három nemzedékének történetén keresztül –, valamint a Sixteent (a 2017-es díjak Arckép kategóriájában szerepelt) – mely betekintés nyújt az élet különféle területeiről érkező 16 éves gyermekek álmaiba, törekvéseibe és félelmeibe.

 

A Bank Top a Blackburn Museum & Art Gallery Győzd le az akadályokat kezdeményezésének eredménye. A projekt a média azon tudósításaira ad választ, melyek a várost „Nagy-Britannia leginkább szegregált településének” festették fel. A narratíva megkérdőjelezése érdekében a múzeum művészeket és írókat kért fel, hogy működjenek együtt a különböző városrészek lakóival, és teremtsék meg közösségeik markáns és hiteles képviseletét.

 

A közös munkával töltött év során Easton és Hafiz szorosan együttműködtek a helyi lakosokkal, hogy fekete-fehér portrékon és kísérőszövegeken keresztül tárják fel történetüket és tapasztalataikat. Ezek kiemelik a társadalmi nélkülözéssel, a lakhatással, a munkanélküliséggel, a bevándorlással és a reprezentációval kapcsolatos problémákat, valamint a korábbi és a jelenlegi külpolitika hatásait. Munkájuk ellentmond az egyszerűsített általánosításoknak, és célja, hogy összefüggéssel szolgáljon arról, hogyan találtak egymásra ezek a közösségek, és hogyan boldogulnak jelenleg. 

 

„Ami annyira lenyűgöző ebben a projektben, az Craig szándéka, elkötelezettsége és megértése. A teljes sorozat elkészítésében szorosan együttműködött Abdul Aziz Hafiz íróval, hiszen egy olyan érzékeny projektnél, mint ez, igazán számítanak a szavak. Nem feltétlenül olyan emberekkel dolgoztunk, akik szerettek volna fényképezőgép elé kerülni, de Craig elnyerte a bizalmukat. Őszinte a tekintetük és kölcsönös megértést láthatunk a dokumentátor és az alanyok között. A háttérben rejlő erkölcsi súly teszi oly fontossá ezt a munkát és ezért is érdemli meg ezt a díjat” – nyilatkozta Mike Trow, a 2021-es professzionális verseny elnöke.

 

Easton győzelmét így kommentálta: „Örömmel tölt el, hogy elismerte művemet a Sony World Photography Awards. A tanulás, a megértés, a dokumentálás és a történetek megosztása miatt fotózom. Ez egy kiváltság számomra, és az, hogy megkérdőjelezhetem a felfogásokat és a sztereotípiákat, számomra különös jelentősséggel bír. Csodálatos, hogy az otthonom, Észak-Anglia alulreprezentált vagy tévesen ábrázolt közösségeinek történeteit elismerték és megosztották a világgal. Köszönöm."

 

 

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA NYERTESEI

A Professzionális versenyben részt vett nyertes fotográfusokat egy szakértőkből álló zsűri választotta ki 5-10 fotóból álló pályázatuk alapján, melyekben megjelennek fontosabb helyi történetek és globális jelentőségű problémák, valamint olyan pillanatok, melyek csendes ellenállást, kreatív zsenialitást és játékosságot örökítenek meg. Valamennyi kategória győztese Sony digitális képalkotó készletekben részesül. Íme, az idei év nyertesei:

 

ÉPÍTÉSZET ÉS DESIGN

GYŐZTES: Tomáš Vocelka (Csehország) az Eternal Hunting Grounds sorozatáért

Döntősök: 2. helyezett Frank Machalowski (Németország); 3. helyezett Gu Guanghui (Kína)

KREATÍV

GYŐZTES: Mark Hamilton Gruchy (Egyesült Királyság) a The Moon Revisited sorozatáért

Döntősök: 2. helyezett Luigi Bussolati (Olaszország); 3. helyezett Sasha Bauer (Oroszország)

DOKUMENTUM

NYERTES: Vito Fusco (Olaszország) a The Killing Daisy című sorozatáért 

Dobogó: 2. helyezett Craig Easton (Egyesült Királyság); 3. helyezett Lorenzo Tugnoli (Olaszország)

KÖRNYEZET

NYERTES: Simone Tramonte (Olaszország) a Net-zero Transition című sorozatáért 

Dobogó: 2. helyezett Mohammad Madadi (Irán); 3rd place Antonio Pérez (Spanyolország)

TÁJKÉP

NYERTES: Majid Hojjati (Irán) a Silent Neighborhoods című sorozatáért

Dobogó: 2. helyezett Andrea Ferro (Olaszország); 3. helyezett Fyodor Savintsev (Oroszország)

PORTFOLIÓ

NYERTES: Laura Pannack (Egyesült Királyság) a Portfolio Overview című anyagáért

Dobogó: 2. helyezett Brais Lorenzo (Spanyolország); 3. helyezett Loli Laboureau (Argentína)

PORTRÉ

NYERTES: Craig Easton (Egyesült Királyság) a Bank Top című sorozatáért

Dobogó: 2. helyezett Julia Fullerton-Batten (Egyesült Királyság); 3. hely Jane Hilton (Egyesült Királyság)

MOZGÁS

NYERTES: Anas Alkharboutli (Szíria) a Sport and Fun Instead of War and Fear című sorozatáért

Dobogó: 2. helyezett Patrick Meinhardt (Spanyolország); 3. hely Farzam Saleh (Irán)

ÉLETMÓD

NYERTES: Peter Eleveld (Hollandia) a Still Life Composition, Shot on Wet Plate című sorozatáért

Dobogó: 2. helyezett Alessandro Pollio (Olaszország); 3. helyezett Paloma Rincon (Spanyolország)

TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG

NYERTES: Luis Tato (Spanyolország) a Locust Invasion in East Africa című sorozata

Dobogó: 2. hely Graeme Purdy (Egyesült Királyság); 3. helyezett Angel Fitor (Spanyolország)

 

Az idei győztes projektekkel kapcsolatos további információk az online galériában elérhetők.  

 

LEGJOBB FOTÓS A NYÍLT KATEGÓRIÁBAN

A Nyílt kategóriában egyedülálló képeket ismernek el. Az a művész állhat fel alkotásával a dobogó legfelső fokára, aki technikai tökéletességgel párosulva képes megjeleníteni egy figyelemre méltó vizuális narratívát. A zimbabwei Tamary Kudita kiválóan vizualizálta saját elképzelését, így a kategória tíz győztes versenyzője közül neki ítélték oda a Legjobb fotós a nyílt kategóriában címet, emellett pedig 5 000 dollár értékű pénzjutalomban, valamint egy digitális Sony képalkotó felszerelésben is részesült.

 

Kudita az African Victorian című lenyűgöző portréjával vált győztessé a Kreatív kategóriában. A kép egy fiatal, fekete bőrű, viktoriánus ruhába öltözött nőt ábrázol, aki mindeközben egy tradicionális Shona étkészletet tart a kezében. A fotó egy sztereotipizált fekete bőrű női testet helyez kontextusba, és a sokoldalú afrikai identitáson keresztül egy alternatív látványvilágot szándékozik megmutatni. 

 

 „Az African Victorian emléket állít a történelemben gyökerező kortárs embernek. Igazán megtisztelő számomra, hogy a Nyílt verseny győztesének választottak. Ez a díj arról tanúskodik, milyen szerepet játszunk alkotóként a vizuális kultúra alakításában. Munkámban központi elem Afrika képviseletének fontossága, ezért rendkívül hálás lehetek, hogy most lehetőségem nyílt a zimbabwei művészetet feltenni a térképre” – nyilatkozta győzelméről Kudita. 

 

AZ ÉV DIÁKFOTÓSA 

A Stellenbosch Academy of Design and Photography diákja, a dél-afrikai Coenraad Heinz Torlage nyerte el Az év diák fotográfusa díjat, így az intézmény egy több mint 30 000 euró értékű Sony fényképező felszerelést kapott jutalmul tehetséges tanítványuk kiemelkedő eredményért. Torlage-t a Young Farmers című sorozatáért választották ki, aki az Our Time nevű pályázathoz készítette el díjnyertes munkáját. A pályázatban arra kérték a diákokat, hogy örökítsék meg saját látásmódjuk szerint a világot, valamint azt, hogy miképp tehetnék jobbá. Torlage maga is egy farmon nőtt fel,  a Young Farmers pedig a következő generáció farmereit ábrázolja, ahol az aszályveszély, a biztonság vagy épp a földtulajdon körüli viták kihívásaival néznek szembe. Azonban emellett alapvető szerepet vállalnak egy igazságosabb, egyenlőbb, fenntarthatóbb és az élelmiszerek szempontjából is biztonságosabb jövő alakításában. 

 

„Leírhatatlan tapasztalattal gazdagodtam. Gyakran álmodtam a győzelemről, és imádkoztam, hogy meg tudjam mutatni a világnak az országomat és az ott élő csodálatos embereket. Nagyon hiszek Dél-Afrika fiatal farmerjeiben, akik nagymértékben hozzájárulnak az ország élelmiszer fenntarthatóságához és az ökológiai tudatossághoz. Ez az álomba illő győzelem nem jött volna létre nélkülük, továbbá azok nélkül, akik segítettek és támogattak engem mindvégig. Hiszek a kemény munkában, a családban és legfőképp Istenben, számomra már az is hatalmas megtiszteltetés, hogy a képeim egyáltalán bekerülhettek egy ilyen nívós versenybe” – mondott köszönetet győzelme után Torlage. 

 

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA

A 19 éves indiai Pubarun Basut hat kategóriagyőztes közül válhatott Az év ifjúsági fotósává a No Escape from Reality  című alkotásával. A képen két kéz próbál áttörni a korlátok árnyékain, amelyek a függönyre vetülve egy ketrec illúzióját eredményezik. Az elmúlt időszakban mindenki által tapasztalt bezártság érzését az árnyékok és a kézmozdulatok összhatása kelti. Basu fotójával egy digitális Sony fényképező szett büszke tulajdonosává vált. 

 

„Nagy örömmel tölt el, hogy engem választottak az év ifjúsági fotósának. A versenyen való részvételnek köszönhetően amellett, hogy művészetem egy frissebb perspektívával gyarapodott, a többi versenyző igazán kivételes alkotásait egyaránt megcsodálhattam. Jó érzéssel tölt el, hogy a generációm ennyi lenyűgöző elmével büszkélkedhet. A jövőben arra fogok törekedni, hogy művészként továbbfejlesszem magam, valamint hogy kifejezzem hálámat a barátaimnak és családomnak, akik bátorítottak és elhitették velem, hogy többre vagyok képes” – fejezte ki háláját Basu győzelme után. 

 

A FOTÓZÁS MŰVÉSZETÉHEZ KIEMELKEDŐEN HOZZÁJÁRULÓK DÍJA

Az idei Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját az elismert mexikói fotóművész, Graciela Iturbide kapta. A művészt széles körben tartják Latin-Amerika legnagyobb élő fotográfusának, alkotásai az 1970-es évek óta határozzák meg Mexikó vizuális identitását. A mindennapi élet sajátoságain, a kultúrán, szokásokon és valláson keresztül, Iturbide munkája feltárja országa összetettségét és ellentmondásait, megkérdőjelezi annak egyenlőtlenségeit, és rávilágít a város és vidék, a modern és őshonos közötti feszültségekre. Fényképei túlmutatnak az egyenes dokumentumszerű elbeszéléseken, és céljuk, hogy költői látásmódot biztosítsanak alanyaikról a fotós személyes tapasztalatai és életútja alapján.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50