Procent WAPBróker

Magyarország első WAP alapú brókeri szolgáltatása

2000. augusztus 7. 21:12
Az új generációs mobiltelefonok már alkalmasak az internet egy egyszerűbb, mobiltelefonra optimalizált fajtájának, a WAP-nak (Wireless Application Protocol) megjelenítésére. Azért van szükség egyszerűsített internetre, mert a mobiltelefonokba épített processzorok számítási kapacitása korlátozott. A WAP elsődleges célja a grafikai megjelenítést nem igénylő internetes alkalmazások vezeték nélküli berendezéseken, így például mobiltelefonokon történő megjelenítése.
A Procent Befektetési Rt., mint az eddigi szolgáltatások fejlesztésénél is megmutatkozott, mindig a legfejlettebb technológiát honosította meg Magyarországon. Így a Procent volt az a brókercég, amely elsőként vezette be a call center szolgáltatást, a Procent Kagylót, illetve két évvel ezelőtt internetes szolgáltatását, a ProcentOnline-t. A Procent WAPBróker rendszer fejlesztését az Eco.Net Hungary Kft., Magyarország vezető WAP-os fejlesztője végezte. A WAP-szolgáltatás oldalai az alábbi címen érhetők el: wap.procent.hu. Ezt kell a WAP-os mobiltelefonba beírni; amennyiben ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor bármely Windows alapú WAP-os böngészővel is kipróbálhatjuk a szolgáltatást.

A Procent WAPBróker a Procent Befektetési Rt. legújabb szolgáltatása, amely két részből áll. Egy teljesen publikus részből, ahol bárki, aki WAP-os készülékkel rendelkezik, információt kaphat a Procent Befektetési Rt.-ről, annak üzletágairól, fiókjairól, illetve a nyitvatartási időről. Itt megtalálhatók továbbá a napi piaci hírek, illetve az FX devizaüzletág valós idejű keresztárfolyamai. A Procent WAPBróker másik része a kizárólag ügyfelek számára hozzáférhető szolgáltatásokból áll. Ennek keretében az ügyfelek az eddig megszokott internetes elérésen kívül már a WAP-ra alkalmas mobilkészülék segítségével is megtekinthetik saját portfóliójukat, egyenlegüket, megbízásaikat, teljesüléseiket.

Mivel a mobiltelefonok kijelzője jóval kisebb a hagyományos számítógép-képernyőknél, ezért a megjelenítésnél is kompromisszumokat kellett kötni. Nem alkalmazhatóak azok a többé-kevésbé bonyolult grafikai elemek, amelyek a hagyományos internetes oldalakat jellemzik, így a WAP-rendszerben működő szolgáltatás csak a legfontosabb információk megjelenítésére alkalmas. Ezért például súgó alkalmazására sincs lehetőség, azonban ez megtalálható a Procent Befektetési Rt. internetes oldalán. Természetes az is, hogy a felhasználók számára eleinte szokatlan, sőt sokak számára kényelmetlen a WAP használata, azonban azok, akik már hozzászoktak a korlátlan mobilinternetes kapcsolathoz, gyakorlatilag "nem képesek WAP nélkül élni". A szolgáltatás biztonságát egy többlépcsős rendszer adja.

Első lépcsőben az ügyfél megadja ügyfélkódját, majd pedig a WAPBróker szolgáltatáshoz adott PIN kódjának két véletlenszerűen kiválasztott jegyét kell megadnia. Ezen a szinten az ügyfél csak számlainformációhoz juthat hozzá, azonban tőzsdei megbízásra nem nyílik lehetősége. A hatjegyű PIN kódot az ügyfélszolgálati irodában kaphatja meg, miután aláírta a WAPBróker szolgáltatási szerződését. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nincs lehetőség tőzsdei kereskedelemre a WAPBrókeren keresztül. Sajnos jelenleg a Magyarországon elérhető WAP technológiának nagy hátránya, hogy még nem nyílik lehetőség a WAP-os készülékek kommunikációjának titkosítására. Így ennek megteremtéséig nem lesz lehetőség a WAP-on keresztül adott tőzsdei megbízásokra.

A WAP mai fejlettségi szintjén a Procent WAPBrókert azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik a ProcentOnline internetes szolgáltatás kiegészítésére szeretnék azt használni. Így lehetőségük nyílik arra, hogy a "helyhez kötött" internetes szolgáltatással szemben ott is hozzáférhessenek számlainformációjukhoz, ahol nincs lehetőség hagyományos internetes kapcsolatra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14