Ügyviteli rendszer a Graphisoftnál

"Exact" dolgot akartak

2000. augusztus 7. 21:27
Emberöltőben mérve már túl van pubertáskorán a Graphisoft Rt. A 17 évvel ezelőtt alapított cégről akkoriban nem sokan gondolták, hogy PC-n futó építészeti szoftverét néhány év múlva a világ három legjobbja közé sorolják. Budapesti központjában és kutatási, fejlesztési bázisán, valamint leányvállalatainál - Münchenben, San Franciscóban, Tokióban, Hongkongban, Londonban, Madridban és Sao Paulóban - 215 munkatársat foglalkoztat. Egy ekkora cég működését bizony nem könnyű összehangolni, ezért a vezetés úgy döntött, hogy egy ügyviteli rendszer bevezetésével kíván megfelelni a kihívásoknak.
Azt már a bevezetőben is láthatta a kedves olvasó, hogy a Graphisoftnál sokan, sok helyütt - egymástól akár több ezer kilométer távolságra - dolgoznak. A helyzetet még árnyaltabbá teszi, hogy a cég favoritja, az ArchiCAD nevű háromdimenziós tervezőszoftver 25 lokalizált verzióban készül, amely a leányvállatokon, illetve a független viszonteladókon keresztül több mint 80 országban kerül forgalomba.

Bevallom, én néha még azt is elfelejtem, hogy mikor van a párom névnapja. Nálam a naptár bevált, a Graphisoft esetében azonban sokkal komplexebb volt a probléma, így 1999 áprilisában pályázatot hirdetett meg annak érdekében, hogy munkáját egy ügyviteli rendszer bevezetése útján tegye egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá.

A rendszert megvalósító vállalkozókat a Graphisoft nyílt előminősítés után zártkörű, meghívásos, kétfordulós pályázat során választotta ki. 4 hónappal később az első rostán átjutó 10 cég közül végül is az Exactra esett a választás. Természetesen a döntés során alkalmazott követelményrendszer nem volt titkos. Így mindenki megtudhatta, hogy a több tucat szállító közül azért lett első az Exact, mert vállalta, hogy a szoftvert pontos határidőre - 2000. január 1-jére - telepíti, s mert a bevezetésre kerülő ügyviteli rendszer egyéb alkalmazásokkal integrálható, ráadásul a jövőt tekintve az internet sem hozza zavarba, hiszen azon keresztül is működik.

A Graphisoft az Exactot a beszerzés, a készletgazdálkodás, az értékesítés, illetve a pénzügy és számvitel lefedésére használja. A beszerzési tevékenység célja, hogy a cég működéséhez szükséges erőforrások a kellő időben, a kellő minőségben rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében felkutatja a lehetséges forrásokat, megrendeli, beszerzi azokat. A készletgazdálkodás a beszerzett, illetve előállított anyagokat különböző tároló helyeken elhelyezi, megfelelően raktározza, és figyelemmel kíséri a készletek mennyiségi, minőségi változásait, ideértve a szoftverhez tartozó speciális hardverkulcs alap-, illetve már programozott állapotú készletét is. A Graphisoftnál az értékesítés két részlegre oszlik, amely a vevők földrajzi elhelyezkedése alapján alakult ki. Ezek szerint létezik export és belföldi értékesítés. A pénzügy és számvitel folyamatába tartozik a szállítói számlák kiegyenlítése, a vevői, bizományosi, termelői pénzügyi mozgások irányítása. A rendszer egyébként Microsoft SQL-alapokon nyugszik, amelyet gyorsasága, maximális biztonsága miatt dicsérnek használói. Emellett az SQL szerver karbantartási és felügyeleti igénye minimális, és könnyen integrálható más Microsoft-termékekkel vagy programnyelvekkel.

Visszatérve az Exactra, s annak is az internettel kapcsolatos képességire, az új, B@CO nevű internetes, illetve arra épülő termékcsalád SQL szerveren futtatható. Az alkalmazás egyaránt tartalmazza a konszolidációs, jelentéskészítő, elemző, illetve tervező funkciót, amellyel lokális adminisztrációk adatbázisai kérdezhetők le. A B@CO ugyanakkor több szoftvert egyesítő csomag, amelyben megtalálható a BACO Pénzügy, a BACO Logistics (termékinformációs rendszer), a BACO CRM (ügyfél-információs rendszer), valamint a BACO Documents (hirdetőtábla és vitafórum).

A B@CO, amely rövidesen kereskedelmi forgalomba kerül, jelenleg az Exact szoftvertermékeivel képes kapcsolatot tartani. S hogy miért említjük meg ezt a Graphisoft-esettanulmány kapcsán? Mert a Grafisoft egyike az Exact azon ügyfeleinek, ahol a fenti szoftver mihamarabb bevezetésre kerül.

Exact Hungary Kft.

1146 Budapest, Hermina út 17.

Telefon: 471-9110

Fax: 471-9111

E-mail: exact@exact.hu

Web: www.exactsoftware.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59