A prágai PPF megvette a cseh Telefónica 65,9 százalékát

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 5. 13:12

A PPF prágai pénzügyi befektetési csoport megvette a Telefónica spanyol távközlési társaságtól, Európa legnagyobb távközlési cégétől a Telefónica Czech Republic 65,9 százalékos részvénycsomagját. A tranzakció értéke 63,6 milliárd korona - közölte a PPF kedden.

A közlemény szerint a már aláírt szerződés alapján a PPF tulajdonába került a Telefónica Slovakia társaság 100 százaléka is. A legnagyobb cseh befektetői csoport 35,5 milliárd koronát saját forrásaiból fizet ki, míg az összeg további részét piaci bankhitelből, amelyet a Société Générale bank hozott tető alá.
 

A tranzakció befejezésének feltétele az Európai Bizottság jóváhagyása - áll a közleményben. A PPF ezután kötelező módon ajánlatot tesz a kisebbségi részvényeseknek részvényeik felvásárlására. A spanyol Telefónica bejelentette, hogy meghagyta magának a cseh Telefónica 4,9 százalékos részvénycsomagját, amelyet nem kíván eladni. A szerződés szerint a PPF kezébe került cseh Telefónica még négy évig része marad a spanyol Telefónica csoportnak.
 

A cseh Telefónica a legnagyobb cseh távközlési társaság. Mintegy 5,1 millió ügyfélnek nyújt mobiltelefonos szolgáltatást, míg a vezetékes telefonok száma meghaladja az 1,4 milliót. Az idei első három negyedévben a csoport nyeresége 3,7 milliárd koronára rúgott. A PPF 98,94 százalékának tulajdonosa Petr Keller, a leggazdagabb cseh. A PPF a kilencvenes évek közepén a kuponos privatizáció során alakult. Kezdeti szakaszban a legfontosabb lépése az volt, hogy 1996-ban megszerezte a Ceská Pojistovna, az akkori legnagyobb cseh biztosító részvényeinek 20 százalékát. A PPF jelenleg Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb befektetési és pénzügyi csoportja. A PPF Group tavalyi adózott nyeresége 809 millió eurót tett ki

Kulcsszavak: Telefonica +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50