Változás a Corelnél

Harmat Lajos, 2000. augusztus 17. 09:38
A Corel részvények szerdán több mint 10%-al emelkedtek arra a hírre, hogy a cégalapító vezérigazgató elköszön a küszködő szoftveres társaságtól.
A Corelt megalapító Michael Cowpland lemondott vezérigazgatói, elnöki és elnökségi tagságáról. Derek Burney, a Corel legújabb tervezési alelnöke és vezető technológusa lett az ideiglenes vezérigazgató és elnök. Cowpland igazgatósági tagja marad a Corel vezetői testületének, mint technológiai tanácsadó.

A keddi bejelentés, amely a tőzsde zárása után történt, a legutolsó drámai fordulat a társaság személyi változásai között. Eredetileg a társaság a grafikus szoftverekre összpontosította figyelmét, később megpróbált az irodai alkalmazások felé elmozdulni a WordPerfect megvásárlásával. Egy évvel ezelőtt az internetes alkalmazások és a hálózati számítógépek felé orientálódott. Ezen erőfeszítések részeként, kibocsátott egy Jáva-alapú irodai alkalmazás-csomagot. Legújabban, megpróbálta helyét biztosítani a Linux mozgalom első soraiban. Azonban, mivel az irodai alkalmazást sürgette, a Corel Linux erőfeszítések visszhang nélkül maradtak. Az elemzők és programozók dicsérték a Corel Linux-ot, a Linux operációs rendszer Corel változatát, de a termék nem nagyon fogyott. A mostani évnegyedben a társaság veszteségeket és csökkenő jövedelmet jelentett.

Végül is, egy elemző szerint, Cowpland legnagyobb tévedése az volt, hogy az egész társaság erőfeszítéseit a jövendő Linuxos asztali piacra koncentrálta. Mint Le Tocq megállapítja; a Corel mindent a Linuxos alkalmazások lapjára tett fel, de Linuxos asztali piac nem mutatkozott. A Linux asztali alkalmazások piaca Amerikában nem indult be.

Cowpland visszalépése egy napra esik a Sun bejelentésével a StarOffice alkalmazáscsomag forráskódjának hozzáférhetővé tételéről. A StarOffice asztali változata ingyenes és egy szövegszerkesztőt, adatbázis kezelőt valamint más programokat is tartalmaz, népszerű a Linux támogatói körében. Ez a momentum végképp behatárolta a Corel lehetőségeit a Linuxos piacon, számára még kellemetlenebb versenyhelyzet támadt és még kevesebb lehetőség az előre jutásra.

A társaság keserű kudarcot szenvedett el májusban, amikor az Inspire-vel (korábban Borland) tervezett egyesülést és a Corelnek vissza kellett lépnie egy tőzsdei visszaesés miatt. Az egyesülés a Corelnek 240 millió dollár vérátömlesztést jelenthetett volna, készpénzben. Júniusban 320 fős leépítést hajtott végre, ami munkaerejének 21 százalékát jelentette, ez volt a közvetlen eredménye a kútba esett egyesülésnek. A Corel ezzel figyelmeztetést kapott , hogy kifut alóla a pénze júliusban, ha az egyesülés elmarad, vagy nem biztosít további finanszírozást.

Az ideiglenes vezető Burney átveszi a társaság menedzselését és egy bizottsággal együttműködve keres állandó vezérigazgatót. Ide tartozik, hogy William Davis, a vezetői testület tagja is bejelentette lemondását és két kinevezés történt a testületbe, mint arról a CNET.COM beszámol.

Kulcsszavak: Corel +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14