Nomádimádat

Mi kell egy jó MP3-lejátszóhoz?

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. augusztus 21. 18:39
Ami a nyolcvanas-kilencvenes években a sétálómagnót jelentette, az ma az MP3-as tömörítési eljárással előállított állományok megszóltatója. Négy dolog szükséges egy piacképes MP3-lejátszóhoz: menő stílus, sok-sok funkció, használhatóság és megfizethető ár.
Az alábbi rövid áttekintésben a Creative Technology Nomad II jelű masinájának továbbfejlesztett változatát, a Nomad II MG-t mutatjuk be, de szólunk az augusztusban megjelent "hatgigás" modellről is.

Nem kétséges, az MG a "legpofásabb" termék a piacon: az elegáns magnéziumfényű burkolat és a kerek LCD-kijelző visszafogott, mégis ultramodern eleganciát sugároz. Az 58x90x18 mm térfogatú készülék mindössze 88 gramm tömegű, tehát nem gond elhelyezni akár az ingzsebben (vigyázat, ugyanilyen könnyen elveszíthetjük kedvencünket!).

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nomad I és a Nomad II sem panaszkodhatott a kapcsolgatható opciók terén, mindegyikbe rengeteg funkciót gyömöszöltek a tervezők. Az MG nem titkoltan egy kissé felturbózott Nomad II, a Creative fejlesztői ennek megfelelően beleraktak néhány új kapcsolót, ami növeli a használhatóságát.

Az MG új funkciója például, hogy állítható a rögzítés és a lejátszás sebessége: tehát ha egy beszélgetést felveszünk, de a visszajátszásnál szeretnénk lelassítani annak egy részletét, akkor ezt egyetlen gombnyomással megoldhatjuk, mégpedig anélkül, hogy a lejátszás torzulna.

A Nomad II-vel kapcsolatban megfogalmazható egyik legnagyobb kritika az volt, hogy memóriáját 64 megabájtban maximálták, tehát azt növelni nem lehetett. Az MG szintén 64 megabájt beépített memóriával érkezik, de további 64 megabájttal növelhető; az összesen 128 megabájtra közel 40 jó minőségű szám rögzíthető. A gépecske mikroprogramja (firmware) cserélhető, tehát a jövőbeni tömörítési szabványokat is könnyedén megtanulhatja. A Creative eldöntötte, hogy teljesen kiszolgálja a kényelmes embereket, mert ehhez a csöppnyi készülékhez még távirányítót is mellékelt - természetesen nem a fülhallgatós lejátszáshoz szükséges a távirányító, hanem abban az esetben, ha egy hifiberendezésen keresztül egy kicsit nagyobb hangerővel szeretnénk "döngetni".

A fájlokat USB-porton keresztül lehet áttölteni a számítógépről, a csomagban egy könnyedén kezelhető, ráadásul látványos szoftvert is találunk, de a CD-grabhez is mellékelnek egy programot.

Sajnos a Nomad II MG kezelőgombjai a készülék oldalaira kerültek, és aki már csúsztatott a zsebébe walkmant, az tudja, hogy sétálás, kerékpározás vagy futás közben milyen kellemetlen dolgok történhetnek: kikapcsol, elállítódik a hangerőszabályzó stb. A Nomad család esetében is előfordulhatnak ilyen véletlen balesetek, amelyek következtében egy-egy szám letörlődik, a készülék kikapcsol, avagy a következő számra ugrik.

Az MG-n (sajnos) csökkent a kijelző mérete is - a Nomad II nagyobb kijelzője lényegesen informatívabb volt. Most ha valamit meg akarunk tudni, görgetni kell a kijelzőn, ami egy ideig csak fárasztó, később pedig kifejezetten idegesítő. Az MG további hátránya, hogy AAA (a távirányítóknál használatos) elemekkel működik, ami az üzemeltetési költségeket jelentősen növeli - igaz, több mint 8 órán keresztül működik két AAA típusú elemmel, de a Nomad II hagyományos AA (ceruza) elemei mégis olcsóbb és tartósabb üzemet tettek lehetővé.

A Nomad II MG az árával is folytatja a Nomad-tradíciót - mivel a legdrágább, ami létezik. A Creative nem hisz a "roszszabb, de olcsóbb" képletben, inkább a jó minőségre helyezi a hangsúlyt.

Összegzésképp elmondható, hogy az MG tervezésénél a mérnökök inkább a megjelenésen és a készülék méretein változtattak, mint a kezelhetőségen. Ezért ha a döntésnél az elegancia, a kinézet és a stílus a fontos, akkor nem kérdés: a Nomad II MG a helyes választás. Ha azonban olcsóbb, kényelmesebb, de kevésbé divatos kinézetű MP3-lejátszót szeretnénk vásárolni, akkor érdemesebb az eredeti Nomad II-nél maradni.

Aki azonban a tárolókapacitást helyezi előtérbe, várjon még néhány hetet: augusztus végén már kapható lesz a Creative Technology 6 gigabájtot tároló MP3-lejátszója is. A Nomad Jukebox több mint 150 CD-nyi különböző formátumú zene tárolására képes, utcai ára a tengerentúlon 500 dollár, de az internetes áruházak 400 dollárért kínálják majd a szokásosan "dizájnos" metálkék lejátszót. A mellékelt szoftverek segítségével a felhasználók MP3-as fájlokká alakíthatják otthoni CD-iket, a digitális zenét pedig a Jukeboxban tárolhatják.

Kulcsszavak: mp3 Creative

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55