Nyílt netjogi sémák kellenének?

Zsadányi Pál, 2000. augusztus 19. 12:00
Nehéz évad elé néz a törvényhozás Kaliforniában, olvasom a TheStandard hírlevelében, egyedül a hálózati témákkal 258 beadvány foglalkozik, míg 1994-ben még csak 5 ilyen volt.
Már minden munkanapra jut egy törvény tárgyalása, morgott az egyik egyetem professzora, Dr. Geist. Egyébként neki az a véleménye, hogy az államoknak és nemzeteknek nem kellene a saját fejük után menni a hálózati szabályozásban, hanem nyílt (open) jogi sémákat kellene kidolgozni. Ezeket minden állam vagy nemzet leszabhatná a saját igényei szerint, és azok csak azután léphetnének életbe, ha teljes a hálózaton a konszenzus a használatukban. A hálózat ugyanis ma már világméretű, a bitek nem állnak meg sem vámellenőrzésre, sem útlevél-ellenőrzésre semelyik határon (egyelőre, de a bürokraták mindenre képesek!).

Nyílt jogi séma kidolgozására egyébként már van is jó példa. Ilyen volt a gyakorló jogászok, egyetemi professzorok és más szakértők egy csoportja által kidolgozott The Uniform Electronic Transactions Act (egységes elektronikus tranzakciós törvény) 1999-ből. A törvény, amely rendezi az elektronikus aláírások használatát és az elektronikus kereskedést általában, már 22 állam törvényhozásán ment át. Sőt, már kanadai tartományok is elkezdték elemezni, valamint Európában és Ázsiában is felhasználták előterjesztések készítésére.

Van rossz példa is. A The Uniform Computer Information Transaction Act (egységes számítógépes tranzakciós törvény). Ezt csak 2 állam törvényhozása ette meg. Most átírták, hogy a szoftvergyártók panaszait figyelembe vegyék. A szoftvergyártók sérelmezték, hogy a törvény akadályozza őket abban, hogy kikapcsolhassák távolból egy ügyfélnél a szoftverlicenszt, ha az nem a szerződésnek megfelelően használja a terméküket. Dr. Geist szerint a jogalkotást esetleg a szabványalkotási modellhez kellene közelíteni, hogy az új törvényeket gyorsan és sikeresen el lehessen fogadtatni a törvényhozókkal.

Kulcsszavak: jog trend +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38