Ogg Vorbis, avagy mi jön az MP3 után?

Harmat Lajos, 2000. augusztus 20. 21:05
Ogg Vorbis. Mit jelent ez a kifejezés? Egy új hangformátumot, jobb minőségű hanggal, kisebb fájl-mérettel és olcsóbb kivitelben, mint az MP3.
Míg a Napster a bíróságon fő levében, s a közönség a copyright eset jogi fejleményeire figyel, közben egy lehetséges fordulópont elé került a digitális zene jövője. Az idő jelentős változásokat hozott : a Yahoo! és az AltaVista keresőkön az MP3-ra keresés gyakorisága a "sex" kifejezéssel vetélkedett korábban, most a "games" és a "music" foglalta el a helyét. Vajon az emberek egyszerűen elveszítették érdeklődésüket? Bár az amerikai felvételkészítők szakmai szervezete, a RIAA perli a Napstert, nekik komolyan el kell gondolkodni a továbbiakon. Még abban az esetben is, ha a Napster bezárni kényszerül, a fájlok csereberéjének leállítására nincs reális esély, az emberek egyszerűen másfajta fájl-cserélő programokat fognak használni. Amennyiben ez a valóság, akkor a következő jogos kérdés amit feltehetünk , mi jön az MP3 után? Az RIAA azt reméli, hogy sikerül találni egy biztonságos tömörítési formátumot, amellyel kézben lehet tartani a fájlok cseréjét és ezen keresztül a szerzői jogdíjakat, melyek a szalagok és védjegyek után járnak.

Ekkor lépett elő a homályból az Ogg Vorbis, amelynek feltett szándéka meghiusítani az RIAA minden fent említett törekvését és ingyenes, csúcsminőségű hangot nyújtani bárkinek bárhol, örökre! Az Ogg Vorbis webes oldalán megfogalmazza, hogy "az Ogg Vorbis egy teljesen nyitott, nem profitorientált, szabadalmi- és jogdíj mentes, általános célú tömörített audio formátum, csúcsminőségű (44,1-48 KHz, 16 bites v. annál nagyobb, polifonikus) audio és zenei anyagok számára, fix-, vagy csatornánként 16- és 128 kbps között változtatható bitsebességgel. Egyszerűen szólva, az Ogg Vorbis egy új digitális audio tömörítési formátum, amely hasonlít az MP3-hoz, de nem kerül semmibe. Teljesen nyílt forrású, szabadalmi jogoktól mentes és feltételezhetően jobb hangminőségű és tömörítésű, mint az MP3. Jelenleg azonban, az MP3 a legnépszerűbb audio formátum. Egy német kutatóhely, a Fraunhofer Institut Integrierte Schaltungen (Fraunhofer IIS-A) volt az MP3 első megalkotója és az intézet sohasem próbált az eladóktól (és a felhasználóktól) licencdíjat szedni. Az MP3 azonban nem lesz örökre ingyenes.

A múlt szeptemberben a Fraunhofer IIS-A jogdíj igénnyel lépett fel és a költségek keményedtek. A Fraunhofer IIS-A 5 dollárt kér példányonként, például MusicMatch kódolásnál és 1 százalékot a teljes bevételből, vagy 1 centet példányonként minden letöltött vagy adatáramlásban továbbított MP3-ért. A Fraunhofer IIS-A bejelentette, a következő évig nem kezdi begyűjteni MP3-ból származó jövedelmeit. El lehet képzelni, ezek az igények eredményezték a rövid időn belül felbukkanó MP3 alkalmazásokat, még fontosabb azonban, hogy ez indította el az Ogg Vorbis projektet. Ezek az agresszív változások vezették az Ogg Verbis teamet a "codec" tulajdonjog megtörésének szándékára, egy csúcsminőségű, ingyenes és nyílt-forráskódú formátum kifejlesztésére.

A "codec" kifejezés a compression-decompression (tömörítés-kitömörítés) rövidítése. A Vorbis név egy fantasztikus novella-sorozat egyik szereplőjére utal. Szándék szerint, az Ogg Vorbist az összes tulajdonjogos, szabadalommal védett audio formátum helyettesítésére tervezték és teljesen független az RIAA szabályozási jogától és illetékességétől. Jelenleg a Sonique, a FreeAmp, a Winamp és az XMMS képes együttműködni az Ogg Vorbis lejátszással csatlakozón keresztül. További alapértelmezett hardwer és softwer támogatások várhatók rövidesen. Például két ingyenes MP3 kóder, a LAME és a BladeEnc már bejelentette, kódolni fogják az Ogg Vorbis fájlokat a kóderek következő változatába.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50