Nem csupán kósza bolondéria

Éjjel nappal kéjjel WAP-pal (II.)

2000. szeptember 5. 16:21
Összeállításunk második részében a mobiltelefon-gyártók kínálatát s WAP-pal kapcsolatos jövőképét próbáljuk olvasóink elé tárni. Elsőként mindjárt azzal a kérdéssel fordultunk interjúalanyainkhoz, hogy vajon beszélünk-e majd annyit a WAP-ról két év múlva, mint mostanában, és ha nem, annak az lesz-e az oka, hogy akkora már mindenki hozzászokik, s használja azt.
"Ahhoz, hogy a WAP jövőjét megítélhessük, célszerű három szegmensre bontani a jelenlegi drótnélküli kommunikációs piacot" - kezdi dr. Paller Gábor, a Nokia R&D menedzsere. "Elsőként említeném a hagyományos PC-k, illetve laptopok drótnélküli kapcsolatát, amelynél az adathívás történhet GSM vagy kis távolság esetén Bluetooth segítségével. Ezen a területen a WAP-nak különösebb jelentősége nem lesz. Itt a hagyományos megoldások fognak dominálni azzal a megjegyzéssel, hogy az alkalmazott technológia a jövőben valószínűleg nagyobb sebességet tesz majd lehetővé, így egyfelől a GSM alapú adatátvitel a harmadik generációs hálózatok bevezetésével 100 kbps fölé tornászható, másrészről a Bluetooth esetében a 10 Mbps-es sebesség elérése a cél."

"A második szegmens a drótnélküli PDA-k, illetve különböző kommunikátorok piaca, itt a WAP-nak ugyan lesz szerepe, de nem feltétlenül meghatározó. A Nokia kapcsán példaként hozható fel a hamarosan piacra kerülő legújabb Communicator, amely egyaránt képes a hagyományos (HTML alapú) és a WAP-os (WML alapú) oldalak böngészésére. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai; azt, hogy éppen melyiket használjuk, a szolgáltatás fogja meghatározni. Az utolsó szegmens a hagyományos, kisméretű telefonok piaca. Itt a WAP-nak már most domináns szerepe van."

Mindenható konvergencia

A sokak által emlegetett konvergencia, amely az IT szinte minden területén megfigyelhető, s tulajdonképpen a WAP léte is ennek köszönhető, magán a szabványon belül is jelentkezik. "Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a WAP-ot igyekeznek minél közelebb hozni az internetes szabványokhoz, de a teljes konvergencia sosem fog megvalósulni" - mondja Paller. "Ezt azért merem állítani ilyen hangsúlyosan, mert olyan mértékben különbözik egy telefon és egy 17 colos monitorral rendelkező számítógép, hogy a tartalom egyezősége a fizikai korlátok miatt egyszerűen nem kivitelezhető."

Hasonló okokat jelöl meg Vaitzner Endre, az Ericsson termékmenedzsere a WAP jövőjét firtató kérdésünk kapcsán. "A WAP esetében három fontos tényezőről érdemes beszélni. Az első a sávszélesség korlátozott mivolta. Másodszor a mobiltelefonok képernyője nagyon kicsi, legalábbis ha egy asztali terminálhoz viszonyítjuk. Harmadsorban a processzor és a memória kapacitása sokkal kisebb, mint a legegyszerűbb asztali számítógépé. A közeljövőben e háromból gyakorlatilag egy fog megváltozni, mégpedig a sávszélesség. Egy mobilkészülék mindig lassabb lesz, mint asztali társai, az előbbinél ugyanis az a fő szempont, hogy beférjen a zsebbe, s csak ez után következik, hogy milyen szolgáltatásokat sikerült belezsúfolni a tenyérnyi masinába."

"Az alapokat már lerakták" - folytatja Vaitzner -, "a fejlődés magában a protokollban fog megmutatkozni. A WAP ebből a szempontból tehát stabilnak tekinthető, s nemcsak átmeneti állapot, amely addig tart, amíg a HTML-oldalak a telefonon is megjeleníthetővé válnak. Ez a korábban említett korlátok miatt nehezen képzelhető el, de ezen talán nincs is értelme morfondírozni. A HTML-t azért szeretjük, mert szép, szórakoztató, tele van multimédiás elemekkel. A WAP ezzel szemben az információ legtömörebb átvitelére, megjelenítésére alkalmas eszköz."

Akit az eddig felsorolt érvek nem győztek meg arról, hogy a WAP nem csupán kósza bolondéria, azok számára Paller egy újabb fontos érvvel áll elő: "A WAP jelenlegi legfrissebb változatával felvértezett mobiltelefonok gyártása s tömegméretű hazai terjesztése - nem kizárólag a Nokia részéről - most kezdődik el. Vagyis ezek a telefonok tíz- vagy akár százezrével lesznek jelen 2-3 év múlva is. Ez mindenképpen irányadó lehet azok számára, akik a WAP-ban rejlő üzleti lehetőségeket kívánják kiaknázni, s bizonytalanok, illetve kétkednek a WAP jövőjét illetően. Persze a készülékgyártók közül többen terjesztenek hangzatos víziókat, de ismerve a WAP Fórum átfutási idejét - amíg egy specifikáció a készülékekben is megjelenik -, illetve a víziók marketingpolitikai szerepét, ezekre, ha egyáltalán megvalósulnak, legalább 1,5-2 évet kell várni."

Élet a WAP Fórumban

Paller Gábor egyike annak a 30 embernek, aki a Nokiát képviseli a WAP Fórum különböző bizottságaiban. Ő volt a segítségünkre abban, hogy röviden bemutassuk a Fórumban zajló életet.

"A WAP Fórum ugyan egy teljesen demokratikus szervezet, de kétségtelen, hogy azért vannak egyenlőbbek az egyenlők között. Ide elsősorban azok a cégek sorolhatók, amelyek a specifikációs bizottságba (Specification Committee - SC) tömörülnek. A Nokia, az Ericsson, a Motorola, a Phone.com és még néhány jelentős operátor - például a japán NTT DoCoMo - ül az SC-ben, s ők határozzák meg, hogy pontosan milyen specifikációkat kell elkészíteni, és mikorra. Tevékenységük tisztán szervező, tehát az ő felelőségük, hogy legyen roadmap, vagyis egy út, amelyet követni kell."

"Amennyiben valamelyik bizottságból jelzés érkezik, mondjuk arra vonatkozóan, hogy az elektronikus kereskedelem biztonságának megteremtése fontos feladat lehet, akkor ezt az SC megvitatja, majd döntést hoz arról, hogy érdemes-e vele foglalkozni. Ha igen, akkor ezt követően megkezdődik a munka, amely csoportokban zajlik. Mindebből az következik, hogy a nagy cégek - például az Ericsson, a Nokia - megegyezése nélkül nem születhet specifikáció, de ha egy kis cég jó, ésszerű és kivitelezhető javaslatokkal áll elő, akkor semmi akadálya annak, hogy azok a későbbiekben a WAP részévé váljanak. Egyébként még nem volt olyan a Fórum történetében, hogy egy specifikációt - származzon az bárkitől - azonnal jóváhagytak volna. Kétségtelen tehát, hogy akadnak komoly játékosok, de alapvetően a demokrácia a jellemző."

"A WAP 1.2.1-es verziójában két nagy jelentőségű specifikációt fogadtak el. Az egyik az operátornál elhelyezkedő gateway és a bank közötti tranzakciókat teszi a korábbinál sokkal biztonságosabbá, míg a másik egy kényelmi megoldás, amely roamingolás esetén automatikussá teszi a WAP igénybevételéhez szükséges paraméterek beállítását. Egy ugyancsak fontos újítás, amely az elfogadás fázisában van, a tartalomra vonatkozik. Ennek segítségével a tartalomszolgáltató megtudhatja, hogy pontosan milyen paraméterekkel - például képernyőmérettel - rendelkező készüléktől érkezik a felkeresés, s a küldött információkat a készülék képességeinek megfelelően testre szabhatja."

"A jelenleg folyó s ugyancsak előrehaladott specifikációs munkák többek között a külső eszközök felismerésére irányulnak, s a velük történő kommunikációt teszik elérhetővé."

Irány a mobil e-kereskedelem

A készülékgyártók a WAP-pal felvértezett mobiltelefonok piacra dobásán túl az alkalmazásfejlesztésből is kiveszik részüket. Ez egyrészt az ún. gatewayek, a mobil-, illetve tartalomszolgáltatóknál elhelyezendő, a WAP-kapcsolatot biztosító szerverek terén nyilvánul meg, másrészt olyan alkalmazásoknál, amelyek a felhasználók által elérhető szolgáltatásokat bővítik. "A Nokiának két WAP-gatewaye van" - mondja Paller. "Az egyiket kisebb üzleteknek és ISP-knek szánjuk, míg a másikat robusztussága és skálázhatósága révén operátoroknak (például a Pannon GSM használja). A Nokiának ezenfelül létezik egy WAP Toolkit nevű eszköze, amely WAP-szimulációs szolgáltatása révén jelenetős segítséget nyújt a tartalomfejlesztés és tesztelés terén." Ugyancsak rendelkezik gatewayszerverrel az Ericsson, illetve a Motorla (a Westel ezt utóbbit használja). A Motorolánál jelenleg folyó fejlesztések - amennyiben sikerrel járnak - filmbéli jeleneteket tesznek hétköznapivá. A beszédfelismerésen, illetve az emberi hang gépi utánzásán alapuló megoldás a HTML-oldalakat fordítja hanggá, illetve a telefonáló parancsait konvertálja az internet számára értelmezhető utasításokká.

A felhasználók számára elérhető szolgáltatások fő irányvonalát a gyártók egytől egyig a mobil e-kereskedelmi alkalmazások támogatásában, megvalósításában látják. "Arra készülünk, hogy a WAP az e-commerce felé mozdul el. Ehhez technikai szempontból tulajdonképpen már minden feltétel adott. Az 1.2-es, illetve az 1.1-es specifikáció egy megfelelő kiegészítéssel gyakorlatilag biztonságosabbá tehető, mint a hagyományos internetelérés" - teszi egyértelművé a WAP egy fontos alkalmazási területét Vaitzner. "Ha belegondolunk, a telefon már eleve egy védett eszköz, hiszen a PIN kód segítségével csak a készülék tulajdonosa, használója férhet hozzá a telefonhoz. A mobil e-kereskedelemben erre még ráépül egy újabb PIN kód, illetve a biztonságos - vagy ha úgy tetszik, titkosított - adatátvitel. Ennek köszönhetően az online vásárlás WAP-on keresztül is megvalósítható, ráadásul - tudva azt, hogy a mobiltelefonok következő generációja akár már bankkártya fogadására is alkalmas - a rendszer úgy működik majd, mint egy hordozható POS terminál. Ez a megoldás nem csak biztonságos lesz, de kényelmes is, hiszen a telefon mindig kéznél van."

A Motorolának már most is vannak ún. m-commerce megoldásai, amire egy élő példát Barcelonában mutattak be. A "Just a ticket" segítségével WAP-GPRS hálózaton keresztül lehet biztonságosan színház-, illetve mozijegyet vásárolni. Ezen túl többek között a személyre szabhatóság megvalósításán, a VPN (Virtual Privat Network) mobilvilágba történő átültetésén (pl. a fontos adatok a vállalaton belül is bárhonnan elérhetők telefonról) dolgoznak a Motorola szakemberei. Emellett a WAP-pal kapcsolatos fejlesztésekből a "hagyományos területeken" jártas szoftveróriások is kiveszik a részüket. A Motorola és az Oracle együttműködése révén például olyan megoldás jött létre, amely hozzáféréstől függően konvertálja az internettartalmat, vagyis bárhonnan, bármilyen eszközzel érkezzen a felhasználó, minden esetben hozzájut az őt érdeklő információhoz.

Röviden a táblázatról

A táblázat összeállítása során arra törekedtünk, hogy a telefonok szorosan WAP-hoz kapcsolódó képességeit, jellemzőit hangsúlyozzuk ki, s nem vettük sorra a készülékek által kínált egyéb szolgáltatásokat, funkciókat. A szokásos nyári uborkaszezon idején mindenképpen üdítően hat, hogy a gyártók legújabb WAP-os csodáik hazai megjelenését június-júliusra időzítik. Ennek kapcsán már az is megfigyelhető, hogy a különböző (vélt és valós) igényeknek megfelelően több készüléket egyszerre dobnak piacra.

Mivel a telefonhoz kapcsolható vagy PDA-ként és telefonként egyaránt működő, emellett még WAP-ra is felkészített eszközökből egyre szélesebb a paletta, ezzel a szegmenssel következő számunkban külön foglalkozunk, s természetesen a tesztelésre kapott készülék használata kapcsán szerzett személyes tapasztalatainkat is közreadjuk.

WAP-pal felvértezett, a hazai piacon kapható mobilkészülékek

Gyártó Típus Piacra dobás dátuma Célközönség Méret (1) Tömeg (2) Támogatott frekvenciák Kijelző mérete / sor(3) WAP-verzió Fogyasztói ár (4) Ericsson R320s 2000. június üzleti felhasználók, WAP iránt érdeklődők 130x51x24 108 900/1800 MHz 101x64 / n. a. 1.1 100 000 (5) Ericsson R380 2000. július-augusztus üzleti felhasználók, WAP iránt érdeklődők 130x50x26 160 900/1800 MHz 360x120 / n. a. (6) 1.1 150 000 (5) Motorola v.2288 2000. június fiatalok n. a. 140 900/1800 MHz 30x20 / 5 sor 1.1 n. a. Motorola Talabout T2288 2000. június társasági lények n. a. 140 900/1800 MHz 30x20 / 5 sor 1.1 n. a. (7) Motorola Timeport 250 2000. szeptember akinek az idő pénz n. a. 97 900/1800/1900 MHz 32x27 / n. a. 1.1 n. a. Motorola Timeport P7389 2000. január akinek az idő pénz n. a. 108 900/1800/1900 MHz 32x22 / n. a. 1.1 142 000 Nokia Mobile Phones Nokia 7110 1999. szeptember mindenki 125x53x24 141 900/1800 96x65 / 6 sor 1.1 168 000 Siemens C35i 2000. június-július magáncélra 118x46x21 110 900/1800 MHz n. a. / 5 sor 1.1 60 000 (5) Siemens M35i 2000. június-július szabadidős tevékenységre 118x 47x22 125 900/1800 MHz n. a. / 5 sor 1.1 60 000 (5) Siemens S35i 2000. június-július üzletembereknek 118x 46x21 99 900/1800 MHz n. a. / 7 sor 1.1 85 000 (5)

Megjegyzések: n. a. - nincs adat; (1) - milliméterben megadva; (2) - grammban megadva, akkumulátorral együtt; (3) - pixelben megadva; (4) - nettó árak: a mobilszolgáltatóknál folyó akciók keretében a készülékek jelentős kedvezménnyel, akár fél áron is beszerezhetők; (5) - tervezett nettó árak, a hazai bevezetésig még változhatnak; (6) - nyitott állapotban, a képernyő érintésérzékeny (toll az akkumulátoron); (7) - a Motorola ígérete szerint az árat úgy határozza meg, hogy a legolcsóbb WAP-os készülék legyen Magyarországon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50