Új Java processzor

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. szeptember 14. 20:42
A Zucotto Wireless Inc. elkészült Xpresso nevű Java processzorának mintapéldányaival. A chipet a PDA-kba és a mobiltelefonokba szánják.
A processzor tulajdonképpen egy virtuális Java gép hardveres megvalósítása, 16 kB cache-sel és dedikált memóriavezérlővel. A korábbi tervekkel ellentétben egy 16 bites hangvezérlő is került a termékbe, mert lassan a vásárlók elvárják a kis gépektől is, hogy képesek legyenek zenét lejátszani. A processzoron nem egy valós idejű operációs rendszer fut, hanem egy szoftverrétegen tartja a kapcsolatot a Java alkalmazás a hardverrel. A cég úgy fejlesztette a processzort, hogy a különböző API-k (programozási felületek) később hardveresen is beépíthetők legyenek. A Zucotto már szerződést is kötött a Packet Videóval, így az MPEG-4 videotámogatása sem lesz gond, az Xpresso későbbi verzióiban pedig már hardveresen megtalálható lesz ez a szolgáltatás.

A cég nem azért készítette ezt a chipet, hogy átvegye a mobiltelefonokban található fő vezérlő és a DSP funkcióit, hanem a Java alapú programokat és a Bluetooth alkalmazásokat szeretné kiszolgálni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55