Az Intel vezérigazgatója a jövő számítástechnikáját vázolta fel

forrás: Prím Online, 2015. január 10. 11:28

Az Intel több technológiai fejlesztést és kezdeményezést jelentett be a most zajló CES-en: többek között a Diversity in Technology (Diverzitás a technológiában) kezdeményezést, melynek részeként az Intel 300 millió dolláros befektetéssel segíti elő a technológiai ipar társadalmi diverzitását.

Brian  Krzanich, az  Intel elnök-vezérigazgatója előadásában kiemelte, hogy a személyre szabott számítástechnikai eszközök elterjedésével, az intelligens és összekapcsolt eszközökkel, illetve a viselhető eszközök egyre erőteljesebb terjedésével a fogyasztók és a technológia kapcsolata mindinkább változáson megy keresztül.

 

Az Intel elnök-vezérigazgatója előadásában bejelentette együttműködését a sport és divatszemüvegeket gyártó Oakley-val, valamint egy 3D technológiára vonatkozó együttműködést a HP-vel. Emellett felvázolta az Intel Security üzletágának új technológiáját, a True Key platformokon átívelő alkalmazást, mely a felhasználóra jellemző részleteket (például arc, ujjlenyomat) használ a gyorsabb és biztonságosabb bejelentkezéshez.

  

A viselhető technológiák forradalma

 

A viselhető eszközök terjedésével az innovációnak és a technológiai fejlesztéseknek egy új játéktere valósul meg. Krzanich bejelentette az Intel Curie module-ra vonatkozó terveket. Ez egy apró méretű hardver, mely az Intel első, kifejezetten erre a technológiára kifejlesztett system-on-chip-jén (SoC) fut. A modult 2015 második felében kezdik el szállítani, és tartalmazza az Intel® Quark™ SE SoC-ot, egy alacsony-fogyasztású Bluetooth rádiót, valamint szenzorokat is.

 

Ezenkívül az Intel számos terméket, illetve divat és fitnesz márkákkal való együttműködéseket is bejelentett, mint például a Basis Peakkel, a Fossil Grouppal, a Luxottica Grouppal, a MICA-t kifejlesztő Opening Ceremonyval, valamint az SMS Audioval.

 

Az Intel és az Oakley viselhető technológiára vonatkozó stratégiai együttműködésében olyan termék kifejlesztésén dolgoznak, amely a prémium minőségű luxus és sportszemüvegeket okos technológiával vértezi fel. Az előadás alatt Krzanich-hoz csatlakozott Colin Baden, az Oakley vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a két vállalat egy sportolók teljesítményét fokozni képes intelligens eszköz fejlesztésén dolgozik, mely az év folyamán lesz elérhető.

 

Előadásában Krzanich beszélt a Nixie-ről, a 2014-es „Make it Wearable” verseny győzteséről is, az első olyan viselhető kameráról, mely képes repülni.

  

A technológiai diverzitás terjedése

 

Krzanich, aki az utóbbi idők nőket és kisebbségeket érintő eseményeit is megemlítette beszédében, bejelentette a „Diversitiy in technology’ kezdeményezést. Ennek keretében az Intel munkaerő toborzási és a munkavállalók megtartásáért tett erőfeszítései során szem előtt tartja, hogy 2020-ig az USA társadalmához képest arányosan legyenek képviselve a nők és az egyébként alulreprezentált kisebbségek.

 

Ezenkívül az Intel 300 millió dollárt fog befektetni a női és alulreprezentált kisebbségekből származó mérnökök támogatására.

  

Technológiai innováció

 

Egészen mostanáig a számítástechnika az ember és egy monitor, billentyűzet és egér közötti interakcióját jelentette. Krzanich előadásában több új technológiára és valós alkalmazásra is kitért, melyek a számítástechnikát a háromdimenziós világba emelik, és melyeknek köszönhetően nem lesz szükség vezetékekre vagy jelszavakra.

 

Krzanich több olyan technológiai innovációt is bemutatott, melyek 2015 végére jelennek meg, például a True Key platformokon átívelő alkalmazást, melyet az Intel Security üzletága fejlesztett ki, és amely segít a jelszavak béklyóiból kitörni. A True Key felhasználóra jellemző részleteket (például arc, ujjlenyomat) használ a gyorsabb és biztonságosabb bejelentkezéshez. A True Key elérhető lesz iOS, Android, Windows és Mac operációs rendszerek, és a legtöbb böngésző alatt. Emellett HP és Lenovo készülékekben, valamint a McAfee LiveSafe részeként is megjelenik az elkövetkező hónapokban. 

 

Mindezek mellett az Intel a Hiltonnal*, a Jaguar Land Roverrel*, és a San Franciscói Nemzetközi Repülőtérrel fog együttműködni a vezetéknélküli töltést biztosító technológiák tesztelése céljából.

 

Az Intel vezérigazgatója elmondta azt is, hogy az Intel RealSense kamerák és az új alkalmazások egyre elterjedtebbek a 2 az 1-ben eszközökben, táblagépekben, notebook-okban és all-in-one számítógépekben, melyek többsége már a legújabb, az év első negyedévében piacra kerülő 5. generációs Intel Core processzorokkal fut majd.

 

A színpadon az Intel vezérigazgatójához csatlakozott Dion Weisler, a HP ügyvezető alelnöke, aki bejelentette, hogy az Intel Core i7 processzorát alkalmazza a vállalat következő HP Multi Jet Fusion technológiája, melynek révén a 3-D-s nyomtatásban rejlő lehetőségeket maximálisan kiaknázhatják.

 

Kép: intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15