Tévé- és rádióprogram a magyar weben

Webvilág Magyarországon

Rózsás Balázs, 2000. szeptember 19. 23:09
A Rózsás Balázs által indított új rovat nem egy konkrét site-ból, hanem egy-egy tevékenységből, szoláltatásból indul ki, és feltérképezi, hogy ki mit kínál abban a témakörben a weben, igyekszik a lehető legnagyobb teljességre törekedve összeszedni az adott terület minden online tartalomszolgáltatóját. A sorozat első részében az online műsorújságok eddigi legrészletesebb kalauzát adjuk olvasóink kezébe.
A tévé-, illetve rádióműsor internetes ismertetése fontos szolgáltatás, mivel a hálózatba kötött számítógépek száma egyre nő. A komputerekhez kaphatók alkatrészek, amelyek lehetővé teszik a monitoron való televíziózást, illetve a gépen keresztüli rádióhallgatást (a hagyományos műsorszóráson keresztül). Sőt ez utóbbi már meglehetősen elterjedt, és valószínűleg a tévézésre is nemsokára lehetőség lesz. Mindezek szükségessé teszik, hogy a műsorújság elérhető legyen a hálózaton keresztül.

A magyar weben található műsorismertetők három nagy csoportra oszthatók. Az elsőbe az egyes országos tévéadók, rádióállomások tartoznak, amelyek a saját weboldalukon saját műsorukat közlik. Itt többnyire részletesebb leírás is található, ám nemcsak a filmekről, sorozatokról, hanem a hír- és magazinműsorokról, amelyekre pár helyen szavazni is lehet. A rádió esetében a műsorkalauz többnyire csak az ismertető funkciót látja el, nem vezetnek róla linkek sehova. A második csoportot az a pár helyi tévécsatorna alkotja, amelynek van a weben elérhető műsorismertetője, illetve ide sorolhatók még az olyan oldalak is, amelyek egy konkrét témában ajánlanak adásokat több csatornán is. Náluk általában csak a műsor található meg, nem jellemző, hogy pluszinformációkat tesznek fel az oldalukra. A harmadik csoportba tartoznak a műsorújság jellegű oldalak, ahol több adó programja található meg. (Van, ahol nem csak tévé-, illetve rádió-, hanem mozi- és színházműsor is elérhető.) Általában kijelenthető, hogy a rádióműsor-ismertetőkből sokkal kevesebb létezik a weben, mint a tévé esetében. Különösen igaz ez a második csoportra (helyi adók), legkevésbé pedig a harmadikra (webes műsorújságok).

1./ Az egyes adók saját oldalain megtalálható műsorismertetők

A rádió esetében az első csoportban a Magyar Rádió (Kossuth - FM, AM -, Bartók, Petőfi, körzeti szerkesztőségek közös műsorai) programjáról van talán a legrészletesebb ismertető (www.radio.hu, illetve közvetlenül: www.musor.mool.hu). Ki lehet választani a kívánt adót a kezdőoldalon, ami után annak aznapi műsorát láthatjuk. Lehetőségünk van más napok műsoraira is rákeresni dátum, illetve adó szerint. A szolgáltatásról található egy rövidebb felhasználói tájékoztató is az oldalon. A Juventus rádió (www.juventus.hu) esetében nincs időpontokra bontott műsorismertető, csak egy rövid tájékoztató az adásokról. A Danubius rádió weboldalán (www.danubius.hu/musorok) ennél részletesebb ismertető található. Négy pontból (Hétköznap, Hétvége, Cappuccino, Kívánságműsor) választhatunk: az első kettő (idő szerinti) műsorismertető, a harmadik és a negyedik pedig a címnek megfelelő adásról szól. Mind a négy helyen linkek mutatnak a műsorvezetők, illetve a műsorok oldalaira.

A tévéadók site-ján a rádiókéhoz viszonyítva többnyire kidolgozottabb ismertető található, a műsorok közül is többnek van külön oldala. A Magyar Televízió (www.mtv.hu/tvmusor) két csatornájának kétheti (az éppen aktuális, illetve a következő) műsora érhető el a weben. Az aktuális nappal indít, és választhatunk, amennyiben egy későbbi nap programjait akarjuk megnézni. A két csatorna (M1, M2) adott napi műsora párhuzamosan látszik, az éppen folyó adást zöld színnel jelzik. Néhány műsorra link is vezet (pl. híradó).

A Tv2 online csatornáján (www.tv2.hu) egyheti műsort láthatunk, a weboldalon elérhető műsorismertető a honlap indításától kezdve üzemel, s folyamatosan frissítik. Itt is elérhetjük az ismertetőből azon adások oldalait, amelyekhez tartozik ilyen.

Az RTL Klub (www.rtlklub.hu) műsorait típus szerint is megnézhetjük, ekkor csak az adott műsorokat látjuk. Kétheti "menü" érhető el, az aktuális és a következő heti. Többhöz van külön weboldal, amelyre a műsorújságból eljuthatunk. Ezen keresztül filmek, következő sorozatepizódok leírásai is megtekinthetők. A műsorokat megjelölik aszerint, hogy melyik nem ajánlott 14 éven aluliaknak, illetve melyik szól csak felnőtteknek. Közöttük keresni is lehet, sok kategóriából választhatjuk ki a bennünket érdeklőt. A keresés vonatkozhat az egyébként is elérhető két hétre, az aktuális hétre, aznapra, de az időpont tetszőlegesen megadható.

A Duna Televízió (www.dunatv.hu/musor) műsorából elsőként az aznapi látható, de egy naptár napjait kiválasztva két héttel előre is megnézhető a műsorfüzet. A korábbi adások közül pedig viszonylag régiek is elérhetők (például 2000 áprilisában megtekinthető volt a januári is). Sok műsorhoz ott helyben egy rövid leírás tartozik. Közülük egyesek letölthetők és lejátszhatók .rm formátumban is, a műsorfüzettől kiindulva. Lehetőség van a címlista alapján a kiválasztott adás időpontját megnézni (ilyenkor a műsorfüzet megfelelő oldalát hozza elő).

Az HBO csatorna (www.hbo.hu) oldalán az aznapi és másnapi adásnak külön oldala van, illetve az aktuális hónap műsorfüzete is elérhető, sőt letölthető (.rtf, illetve tömörített .zip formátumban). A műsorokat itt is jelölik 14 év alattiaknak nem ajánlott, illetve csak 18 éven felülieknek címkével, ha szükséges. Ám nemcsak műsorújságszerűen, időrendben tekinthetők meg: lehetőség nyílik a cím alapján megnézni, hogy az adott film, sorozat vagy más adás mikor lesz. Továbbá a műsorszerkezetről is olvashatók információk.

Táblázatos formában pár szempont:

csatorna időtartomány korhatár keresés leírás a

jelölése műsorokról

MTV 2 hét nincs nincs van

Tv2 1 hét van

RTL Klub 2 hét van kategóriákra van

Duna Tv nagyon széles nincs megadott címekre van

HBO 1 hónap van megadott címekre van

Az első csoportot átnézve látszik, hogy a tévé sokkal elterjedtebb a hálózaton, mint a rádió. Ennek megfelelően az ismertetők közül is sokkal több foglalkozik a tévéműsorokkal, mint a rádiókéval. Ez nemcsak itt, az első csoportra igaz, mint majd látni fogjuk a későbbiekben. A kisebb helyi adók közül is több tévés található meg a weben, mint rádiós. A tévéműsor-ismertetők részletesebbek, több információt tartalmaznak az egyes műsorokról. A rádióadók közül azonban akad olyan, amelyik lehetőséget biztosít az online rádióhallgatásra (például a Juventus). A Magyar Rádió adóinak sokkal kidolgozottabb a (közös) műsorismertetője (amely egy új szolgáltatás), mint a Juventus, illetve a Danubius esetében, ami talán a műsor különbözőségéből is fakad. A televízió-csatornák esetében ilyen lényeges eltérés nem tapasztalható, a fő különbség annyiból áll, hogy van, ahol lehet keresni, máshol pedig nem. A leglátványosabb, "csillogó-villogó" oldala az HBO-nak van; talán nem véletlen, hogy éppen egy előfizetéses csatornáról van szó.

2./ Helyi adók műsora, illetve témához kötődő műsorajánlások

A második csoportban, a kis helyi adók között két városi csatornát és két másik oldalt sikerült találni, ahol van valamiféle műsorismertető. A Debrecen Televízió (www.debrecen.com/dtvmusor.html) egyheti műsora található meg a weben. A Kecskeméti Televízió (www.kecskemet.hu/Frames/kecskem/mediak/ktv.htm, illetve tvmusor.htm) is egyheti műsort tesz elérhetővé, azonban egyik esetben sem érvényes már az elérhető műsor, valószínűleg egy korábbi kezdeményezés maradványairól van szó (1999-es, illetve 2000. februári adatok láthatók).

A www.kapasvan.co.hu weboldal (horgászattal kapcsolatos dolgokról szól, mint az a nevéből is kitűnik) egyetlen műsornak az éppen következő számára hívja fel a figyelmet (például: "Következő adás időpontja: 2000. 04. 21., M1, 16 óra"), másodpercre pontosan jelzi, hogy mennyi idő van hátra a következő adásig. A korábbi műsorok tartalmából is lehet válogatni, olvasgatni.

A www.scifi.hu/film/tvmusor oldalon a televízióban megnézhető műsorokat csoportosítják típus szerint, majd csoportonként ajánlanak közülük (természetesen elsősorban sci-fi vagy hasonló témájúakat). A csoportok: film, sorozat, tudomány, a Spektrum Televízió külön kategóriában, mozi-, film- és sztármagazinok, sci-fi rajzfilmek. Az egyes műsorokhoz megadják a csatornát és az időpontot. Egyszerre egyheti műsor látható, és kb. 3 hónapra visszamenőleg nézhetők meg az ajánlott műsorok.

Helyi rádiócsatorna-műsort nem sikerült találni. Tévéműsorok ugyan voltak, de azok közül egyiket sem frissítették már régóta. Az említett két oldal azonban kiválóan használható a téma iránt érdeklődők számára, különösen a sci-fivel foglalkozó. Keresni ugyan nem lehet (csak a webböngésző beépített keresőjével), de egy ilyen jellegű összefoglalót nem lehet más úton gyorsan összehozni.

3./ Webes műsorújságok

A harmadik csoportban három szolgáltatót sikerült találni. A www.port.hu címen elérhető tévéműsor-ismertető mellett mozi- és színházműsor, valamint utazási ajánlatok, nyelviskolák, illetve más kulturális szervezetek adatai találhatók. Rádióműsorról semmi. Tévéműsorok vonatkozásában lehetőségünk van párhozamosan 3-14 adó kínálatát nézni. Egyszerre az egy napra vonatkozó műsort láthatjuk, de a nap egyhetes intervallumban állítható. Főként magyar adók találhatók meg, egyetlen kivétel a National Geographic. Minden csatorna esetében láthatunk egy-két pillanatképet az adásból. A különféle műsorokra link vezet, ahol az adott filmről stb. olvashatunk információkat (például sorozatok következő részének leírását). A színészekről, rendezőkről is elérhetők különféle adatok, valamint szavazni is lehet az egyes műsorokra, és megtekinthető a szavazás állása (első 10 helyezett).

A másik ilyen oldal a www.comedia.hu/tvdb, ahol szintén több adó műsorát nézhetjük meg, azonban itt egyesével. Piros színnel jelzik az éppen aktuálist. A port.hu-val ellentétben itt több külföldi csatorna is szerepel (például Sat1, ORF1, RTL, Eurosport stb.), itt azonban nincsenek pluszinformációk. Egyszerre 10 nap műsora érhető el. A nagy gond ennél az oldalnál az, hogy ritkán frissítik, például május elsején még csak az április 15. és 25. közé eső napok műsorait lehetett megnézni. Itt e-mail címet sem sikerült találni, így ezt a hibát nem tudtuk jelezni a készítők felé. Egyébként majdnem minden más weblapon van megadva e-mail cím, ahová a véleményeket, javaslatokat, kérdéseket el lehet küldeni. Ez az oldal inkább fórumként működik, különféle témákhoz lehet hozzászólásokat beküldeni, és a tévéműsor csak kiegészítés lenne, ha rendesen működne.

A harmadik átfogó műsorismertető az RTV Részletesé (www.rtvreszletes.hu), amely a Magyar Rádió online műsormagazinja. Itt a kiválasztott napon a kívánt csatorna műsorai között válogathatunk. Néhányhoz leírás is tartozik, amely egy linken keresztül a műsorfüzet részből érhető el. Az előző két szolgáltatóval ellentétben itt a Magyar Rádió műsorai is megtalálhatók (Kossuth, Petőfi, Bartók). Az egyes csatornák csoportosítva szerepelnek: rádióadók (az előbb említett három, illetve a Bartók éjszaka), földi sugárzású adók (M1, Tv2, RTL Klub), műholdas és kábeltelevíziók (M2, Duna Tv, HBO stb.), valamint külföldiek (RTL, Sat1, Tv5 stb.). A külföldiek, illetve néhány "kisebb" műholdas adás esetében párhuzamosan két csatorna listáját nézhetjük meg. A műsorfüzeteken kívül ajánló is található itt a hét minden napjára, ahol a különböző adók kínálatából válogatnak.

A harmadik csoportról, az általános hálózati műsorújságokról elmondhatjuk, hogy főként a tévéműsorról szólnak. Mindig van valami pluszszolgáltatás azon kívül, hogy az egyes műsorok időpontjait közlik (szavazás, hozzászólás, műsorajánló, filmek, sorozatok tartalmának leírása).

Szemléletes formában mindez:

weboldal tévé-, ill. műsorleírások szűrés, egyéb

rádióműsor keresés szolgáltatás

www.port.hu tévé vannak van mozi, színház

www.comedia.hu tévé nincsenek nincs fórum, hozzászólás

www.rtvreszletes.hu tévé és rádió külön, ajánlóban nincs RTV Ízletes (receptek)

Összességében tehát a magyar weben a nagyobb csatornák saját oldalain elérhető, az adott csatornára vonatkozó műsorújságok (első csoport), a második csoporthoz tartozó néhány témaspecifikus vagy helyi adó műsorajánlói/ismertetői, valamint a harmadik csoport átfogó "műsorfüzetei" vannak jelen. Rádióműsorról csak az (első csoportba tartozó) egyes rádióadók saját oldalai, illetve egy harmadik csoportbeli oldal (RTV Részletes) szól. Ezt az oldalt abból a szempontból lehetne az első csoportba rakni, hogy szintén a Magyar Rádióhoz tartozik, azonban átfogó ismertető, így inkább a harmadik csoportba sorolandó. Ha valaki keres valamilyen műsort, akkor célszerű valamilyen harmadik csoportbeli szolgáltatót megnézni, mivel ott több adó kínálata látható egyszerre. Esetleg egyes konkrét témákban (például sci-fi) érdemes lehet egy, a témakörrel foglalkozó oldalt megkeresni, mert lehetséges, hogy ott egy műsorajánló is megtekinthető, ami jelentősen leegyszerűsíti a keresést. Az egyes adók oldalainak végigböngészése hosszadalmas lehet, de ez a rádió esetében nem számít túl sokat, mivel az általános műsorfüzetekben sem jelenik meg több rádióadó, mint a Magyar Rádió honlapjáról is elérhető csatornák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50