Befektetőből vetélytárs? Uber vs. Google

forrás: Prím Online, 2015. február 3. 16:30

A Google és az Uber eddig mint befektetők dolgoztak együtt. A Bloomberg információi szerint azonban a Google a közeljövőben az Uber vetélytársa lehet. Ha minden igaz, a keresőóriás elindíthatja saját taxis szolgáltatását.

A Bloomberg vezető üzleti magazin szerint a Google hamarosan az Uber mintájára a taxiszolgáltatás piacán is szerencsét próbál. Egy új alkalmazást fejlesztenek, amely a tervek szerint a Google vezető nélküli autó projektjükhöz kapcsolódik majd.


A Google korábban az Uber egyik legnagyobb befektetője volt – 2013. augusztusában 258 millió dollárt fektettek az Uberbe –, és David Drummond révén jelen van az Uber igazgatói tanácsában is. A Bloomberg arról számolt be, hogy Drummond nemrég értesítette az Ubert, hogy a Google hamarosan saját alkalmazással jelenik meg a piacon és ezzel vetélytársuk lesz. Egyik fél sem kívánta kommentálni az értesüléseket. Habár a Goolge egy érdekes tweettel reagált a hírekre. 
 


Travis Kalanick, az Uber vezérigazgatója tavaly egy konferencián már utalt arra, hogy a jövőben az Uber elindul a vezető nélküli autók irányába. Elmondása szerint az Uber viszonylag drága, mert az autó költségei mellett a sofőrt is fizetni kell. Az Uber olcsóbb lehetne, ha nem lenne sofőr.

 

A Gartner Research tavalyi felmérése rámutatott, hogy az amerikai autótulajdonosok negyede hajlandó lenne lemondani az autójáról, ha bárhol rendelkezésére állna egy vezető nélküli autó. Az Uber jelenleg is több egyetemmel és kutatóintézettel dolgozik a vezető nélküli autón, akárcsak a Google. 

 

A keresőóriás optimista becslései szerint 2-5 év múlva már tömegesen megjelenhetnek a piacon a keresőóriás vezetőnélküli autói.

 

Forrás: Bloomberg.com, ite.hu; Kép: slapstreet.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50