Lotus DevCon 2000

Szoftverfieszta Friscóban

Guttray László Guttray László, 2000. szeptember 20. 22:24
Ha egy szoftverfejlesztő vállalkozás a világ minden pontjáról szakmai beszélgetésre hívja fejlesztőpartnereit, komolyan megfontolja, milyen helyszínt válasszon. A webes csoportmunkaszoftverek egyik vezető cége pedig még akkor sem hívná teadélutánra szakmai szövetségeseit, akikkel évek óta közösen "cizellálja" a programokat, ha elférnének egy hatalmas asztal mellett. Akkor meg pláne, ha annyi megbeszélnivalójuk volna, amihez több nap is kevés, és hektoliterszámra kell felszolgálni a teát - vagy az arrafelé divatos jeges vizet.
A San Franciscó-i Hotel Marriottban tulajdonképpen fiestát tartott a Lotus június végén. Az 1500 résztvevőt számláló rendezvény sokkal inkább szoftverünnep volt, mintsem hivatalos konferencia - forráskódrészletek, programsorok csak a legelmélyültebb beszélgetéseken kerültek elő. A szervezők mindvégig a "végfelhasználók" érdekeit tartották szem előtt, hiszen a fejlesztők révén a Lotus-kultúra azon küldöttei vehettek részt a találkozón, akik mindennapi munkájuk során találkoznak a felhasználói igényekkel. Ebből a kétoldalú kommunikációból adódott a DevCon sajátos hangulata, ahol az előadásokon ugyanazt a csoportszellemet lehetett érezni, amely a Lotus-szoftvereket az utóbbi időben áthatja.

A Lotus egy szoftveréletérzés

A másfél ezer résztvevő annak ellenére tökéletesen tájékozott volt, hogy a konferencia programját csak a nyitónap előtti órákban véglegesítették. Az aktuális információkat ugyanis a DevCon Online keretében elhelyezett, közel száz IBM Thinkpad segítségével töltötte le mindenki a konferencia folyamatosan frissített honlapjáról, s így derült ki, hogy a több mint 60 előadást minden jó szándék ellenére sem sikerült beszorítani az eredetileg tervezett négy szekcióba.

De már a nyitóelőadás sem a szokásos recept szerint zajlott.

Miközben a marketingigazgató egy képzeletbeli halkereskedés Fish.net című weboldalán keresztül mutatta be, hogy a frissen fogott áru miként talál pillanatokon belül gazdára egy e-businessre kihegyezett honlapon, az ajtóban már meg is jelent az első eladó, kezében egy rekordgyanús kopoltyússal. Az overallban belépő horgászban a hallgatóság csak rövid hatásszünet után ismerte fel Al Zollart, a Lotus első emberét.

A februárban kinevezett elnök-vezérigazgató, illetve Jeanette Horan alelnök kétórás nyitóelőadásban foglalta össze a Lotus által elért eredményeket, majd hivatalosan is bejelentették az egyidejű csoportmunkát támogató Sametime 2.0, valamint a közösen felépíthető és karbantartható weblap elkészítésére alkalmas Quickplace 2.0 elkészültét.

Természetesen a DevCon négy napján is az e-business, azon belül is a B2B-hez (business-to-business) kapcsolódó alkalmazások kerültek a központba, a "nagy cél" elérése érdekében kifejlesztett szoftverek önmagukban is mutatták a haladás irányát és sebességét.

A Sametime és a Quickplace új verziói a Lotus évek óta követett webes stratégiájának olyan kiteljesítéseiként mutatkoztak be, amelyekkel már a Microsoft Windows 2000 család által felkínált új adottságok is kihasználhatók. Szolgáltatásaik legfontosabb közös jellemzőjeként (mint a Lotus-szoftvereknél általában) a csapatmunkát szükséges megemlíteni - de hogyan is lehetne elképzelni az e-business bármely fázisának előkészítését vagy megvalósítását a gondolatok és információk azonnali cseréje vagy olyan weblap közös gondozása nélkül, amely az elektronikus kereskedelem egyik (talán legfontosabb) sarokkövét jelenheti?

A zártkörű világklub

A Sametime leginkább az internetszolgáltatók és portáloldalak csevegési (chat) szolgáltatásához hasonlítható, azzal az üzleti szempontból hatalmas különbséggel, hogy használhatjuk a Lotus Notes környezetében megszokott funkciókat, és nem "általános csevegésről" van szó, hanem a Domino segítségével felépített és elérhető adatbázisok egyidejű figyelésével, a változtatások azonnali észlelésével vehetünk részt a csoportmunkában. Tulajdonképpen az interneten felépíthető zártkörű virtuális klub ez, amelybe azt engedünk be, akit akarunk, és csak a bejegyzett tagokat hagyjuk hozzáférni a szerveren tárolt információkhoz, mégpedig hierarchikus elérési jogosításokkal. Ezek a tagok értelemszerűen a Föld bármely pontjáról csatlakozhatnak virtuális klubunkhoz - hiszen ha egyetlen épületben találkozhatnának, akkor szükségtelen lenne a világháló közbeiktatása. De egy fontos terület döntéshozói vagy szakértői vajon mikor terelhetők egyetlen tárgyalóterembe manapság?

Már a Sametime előző változatának legfőbb jellemzői között is megtaláltuk azt a szolgáltatást, hogy - kapcsolódva a központi szerverhez - érzékelhetjük a "klubtagok" jelenlétét. A felhasználó egyetlen pillantással megállapíthatja, hogy az adott időszakban a csoport tagjai közül kik csatlakoznak a szerverhez, azaz kik érhetők el egy üzenetváltásra vagy kis csoportos csevelyre. Az üzleti megbeszélések szervezését és rögzítését is támogatja a szoftver. Több kiválasztott munkatárs esetén még az online jelenlét előkészítéséhez is időre lehet szükség, ezért különösen fontos a rendszer előszervezést támogató szolgáltatása.

A Sametime pótolja a jegyzőkönyvvezető szerepét is: a tárgyalás teljes menete később újra "lejátszható", elemezhető, sőt alkalmas az egyéni tennivalók pontos rögzítésére is.

Üzleti tárgyalásról nem hiányozhat a prezentációs falitábla - amit a Sametime a "whiteboard" funkcióval valósít meg. A megbeszélés résztvevői ugyanúgy kommunikálhatnak egymással, mintha valóban egyetlen teremben foglalnának helyet, monitorukon látják azt a táblát, amelyre bármely részvevő szöveges vagy grafikus információt helyezhet el.

A Sametime 2.0 mindezen funkciókat továbbfejlesztve szolgáltatja, azzal a kiegészítéssel, hogy a Windows 2000 segítségével elkészített dokumentumokat, táblázatokat, adatbázisokat, prezentációkat stb. is képes kezelni, azaz küldésükre és fogadásukra is alkalmas. A programmal kialakított álláspontnak és a közösen kialakított adatbázisnak megfelelő tartalmú weblap a tárgyalás alatt vagy a befejezést követően néhány perccel már a világhálón is publikálható, mégpedig a hozzáférési jogosultságok szerinti finomhangolással.

Közös weblapunk

A QuickPlace-szel egy adott munkacsoport - például az előbbi klub tagjai - egy közös weblapon dolgozhat, amelyet (vagy annak egy részét) kívánság szerint teljesen nyilvánossá tehetünk, de megadhatunk zártkörű fejlesztési és letöltési jogosításokat is.

A QuickPlace 2.0 azonban már nemcsak a "klub" tagjai számára enged betekintést, beavatkozást a közös munka dokumentumaiba és adatbázisaiba, hanem azok webes megjelenítését is lehetővé teszi, mégpedig úgy, hogy a közösen kialakított honlap minden elemét az előre kialakított, egységes házi szabvány szerint változtathatják meg a csapat arra feljogosított tagjai.

Fontos, hogy a változtatásokhoz nincs szükség speciális website-fejlesztő szoftverre vagy HTML-fejlesztői készségekre, az úgynevezett üzletágvezetők engedélyezhetik a tagok számára a weboldal jellemzőinek megváltoztatását. Ráadásul a QuickPlace 2.0 egy új technológiát is felvonultat, amely lehetővé teszi az olyan részletek testre szabását, mint például a grafikai elemek és színek, valamint a betűtípusok - amelyeket előzőleg kialakítottak, így a legjobban egyeznek a csapat elképzeléseivel.

A Sametime új verziójához hasonlóan a QucikPlace 2.0 is "oda-vissza" editálja a Microsoft Office 2000-dokumentumokat közvetlenül a QuickPlace-ből, így a felhasználónak gyorsabb hozzáférést biztosít, azaz könnyebben használhatja a világ bármely pontján telepített asztali vagy mobilalkalmazásait.

A megújított QuickPlace előnyeit persze nemcsak a csapatmunkában részt vevő döntéshozók élvezhetik, hanem az e-businesst építő cég IT-részlegének munkatársai is. Mivel ők a vállalat Lotus alapú rendszereire koncentrálhatnak, a felhasználóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az operációs rendszer részeként bármikor elindítható vagy egy könnyen telepíthető webböngésző segítségével aktívan részt vegyenek az elektronikus üzleti stratégia valós idejű kimunkálásában vagy akár a weben történő megvalósítás minden fontos részletkérdésének - jogosultság szerinti - befolyásolásában.

Webközpontú Lotus-programok

"A dolgok összefüggnek egymással" - mondja a Lotus filozófiája, s ezt a gondolatot valósítják meg a cég összehangolt szoftverei is, ahol a fejlesztők egyben szoftverbe is ültetik a cégfilozófiát, valamint az általuk ismert üzleti elvárásokat.

Az biztos, hogy kiforrott, a résztvevőket időnként lenyűgöző szolgáltatásokkal meghódító szoftvereket mutattak be a DevCon 2000 négy napja alatt. És az is biztos, hogy a Notes és a Domino ma már több mint 60 millió felhasználót számláló tábora az e-business terjedésével egyre nagyobb érdeklődést mutat majd a Sametime és a QuickPlace iránt is.

Kulcsszavak: +céginfo Lotus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14