Interaktív televíziózás - az első lépések

Sydney 2000

Kolma Kornél Kolma Kornél, 2000. szeptember 22. 07:14
Lapunk 33-34. számában már bemutattuk a Nyári Olimpiai Játékok hivatalos weboldalát s annak informatikai hátterét. Néhány nappal a megjelenés után szerkesztőségünkbe levél érkezett, amelyből kiderült, a hazai szörfözőknek nem kell "külföldre" menniük, a TeleDataCast Kft. (TDC), az Új Képújság Kft., valamint a Magyar Televízió együttműködésének révén megszülető olimpiai kikötő ugyanis szintén valós időben publikálja az olimpiai játékok során születő eredményeket. A részletekről Adorján György, a TDC ügyvezető igazgatója, valamint Turák János projektvezető nyilatkozott lapunknak.
Helyzeti előnyben

Az MTV stúdiójába az olimpiai helyszínekről a nap 24 órájában 6 csatornán folyamatosan érkeznek anyagok. Ezekkel az információkkal csak azok a tévétársaságok rendelkeznek, amelyeknek broadcast joguk van, vagyis erre vonatkozó szerződést kötöttek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB). A NOB egyébként elég szigorúan korlátok közé szorította az imént említett anyagok felhasználását, egy amerikai cég kivételével (amely csak 15 perces öszszefoglalókat tehet fel a netre, azt is csak másnap) mindenféle videoközvetítést megtiltott az interneten. A képanyagok szöveges rögzítése azonban engedélyezett, így az olimpia.mtv.hu weboldalra a csatornákon látható és hallható információk folyamatosan felkerülnek, amelyeket a videoanyagból kiragadott képkockákkal - például futóverseny esetén a célfotóval - színesítenek (ezt mintegy tíz terminálon keresztül egy közel harmincfős csapat három műszakban végzi). Ehhez járulnak még hozzá a kinti forgatócsoport által készített anyagok, s persze itthon is születnek interjúk, illetve az MTV archívumából is felhelyezhetők videoanyagok. A versenyelőny alapvetően azonban mégis abból származik, hogy bizonyos adatok közvetítésére csak az MTV-nek van joga.

A TDC-nél természetesen tisztában vannak azzal, hogy az internet a tévével egyelőre nem versenyezhet, ezért az olimpiai weboldallal azokat próbálják megnyerni, akik valamilyen oknál fogva nem tudják televízión nyomon követni az eseményeket, mégis folyamatosan képet szeretnének kapni a nyári játékok történéseiről (például a munkahelyen...). Az olimpiai weboldal ugyanakkor a tévé egyfajta tartalmi kiegészítéseként is jellemezhető, s tulajdonképpen az első lépés az interaktív televíziózás felé, hiszen a látogatók azonnal vissza tudnak jelezni egy-egy eseményre, szavazhatnak sportolókra, vagy véleményt nyilváníthatnak a kikötő megfelelő fórumaiban (a jelenlegi sávszélesség mást amúgy sem igazán tesz lehetővé).

Rekordidő alatt

A háttérben két profi adatbázis-kezelőt használnak, amelyek külön szervereken s megfelelő melegtartalékkal futnak. A szétválasztás, a két különböző adatbázismotor alkalmazása az eltérő célokkal magyarázható. Míg a különböző multimédiás, javarészt videoanyagok tárolására az Informix MediaBase nevű alkalmazása tűnt a legalkalmasabb megoldásnak, addig az eredmények, hírek, események s egyéb, többnyire numerikus, szöveges információk tárolása kapcsán az Oracle nyerte meg a fejlesztők tetszését (a 24 órás figyelőszolgálat a már említett csatornákról az adatokat a TDC által fejlesztett Oracle-kliensek segítségével viszi be). A fejlesztés időszakában folyamatosan 18-20 ember dolgozott, de ez is kevésnek bizonyult, hiszen a WAP-os modulra már nem maradt idő. A feladat komplexitását a különböző sportágak s a sportágakon belül ugyancsak megmutatkozó eltérések fokozták, hiszen mind az adatbázis, mind a rögzítő és lekérdező modulokat ennek megfelelően kellett testre szabni.

Az MTV-nek, illetve a hozzá szorosan kötődő cégeknek ez az első jelentősebb multimédiás projektjük. A tervek szerint több ilyen lesz, s ez sem szűnik meg az olimpiával, hanem sportportállá fejlődik, ahol nagy mennyiségben publikálnak majd jogtiszta anyagokat.

Olimpia.mtv.hu

Nézzük, mi minden található a weboldalon. Például képgaléria a magyar sportolókról, amelyhez életrajzi, sporttörténeti adatok, videók társulnak. Mivel nagyon szigorúak a megkötések - a sydneyi olimpiáról gyakorlatilag egyáltalán nem, de a korábbi versenyekről is csak nagyon kevés mozgóképanyag kerülhet fel -, a videosarokban elsősorban az MTV által összeállított archív anyagok találhatók. Az archívumból gyakorlatilag Atlantával bezárólag minden adat kinyerhető, a keresés során számos feltétel - például érem, sport, sportoló, nemzet - megadható. Folyamatosan frissül az érem- és ponttáblázat, az aktualitásokon túl pedig a fórumban rendszeresen vendégül látnak sportolókat, olimpiai bajnokokat, akik élőben válaszolnak a látogatók kérdéseire. Már elindult az árverezési oldal, ahol - az oldal jellegének megfelelően - sportolók ereklyéire lehet licitálni. Természetesen az internetes közvetítésen opcióval a legfrissebb történések is folyamatosan nyomon követhetők.

Kulcsszavak: onlineszolg website olimpia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36