Életbe lép az elektronikus aláírás az USÁ-ban

Gyimesi Dávid, 2001. március 11. 14:47
A vasárnap életbe lépő új amerikai törvény szerint az elektronikus aláírás, ugyanolyan érvényes lesz, mint a kézzel írott. Ezzel megnyitva az utat új lehetőségekhez és visszaélésekhez az interneten.
Az új törvénnyel lehetőség lesz on-line vásárolni szinte bármit, a részvényektől kezdve a házig. Házvásárlásnál például a hosszan elhúzódó ellenőrzéseket, egyeztetéseket és aláírásokat könnyen kiválthatja az elektronikus aláírás, amivel percekre csökken az erre fordított idő. Az egyetlen probléma az új törvénnyel, hogy nem határozza meg pontosan az elektronikus aláírás mibenlétét. Jelenleg minden elfogadható a digitalizált újlenyomatoktól kezdve, a titkos kódokon keresztül egészen az ELKÜLD gomb lenyomásáig egy WEB-oldalon.

Habár az elektronikus aláírások biztonságban lehetnek egy számítógépen, de a hacker támadások ellen ott sincsenek védve. Elemzők szerint a lopott aláírások és személyes jelszavak gyorsan elterjedhetnek és visszaélésekhez vezethetnek. Majdnem olyan lenne, mintha egy illetéktelen személynek egy aláírás pecsétje lenne, amit csak rá kellene nyomnia minden megrendelésre. Ez pedig könnyen megcsappanthatja a mit sem sejtő áldozatok bankszámláját. Stratton Slavlos a Verisign internetes biztonsági cég vezetője szerint pedig "ha a hackerek egyre jobbak lesznek, akkor minekünk is egyre jobb védelmi berendezéseket kell előállítani."

A legnagyobb kockázat még mindig nem a személyes rendelések körül van, hanem a nagy átutalásoknál, a céges kifizetéseknél. Egyesek szerint, ha egy cég vállalja a kockázatot, az on-line kereskedelemmel, akkor azzal nagyot veszíthet, de nagyot is nyerhet.

A szakemberek szerint például az internetes házvásárlásnál "még mindig túl nagy az kísértés a hazugságra".

Egy másik érdekes kérdés, a digitalizált ujjlenyomatok kérdése. Idővel minden kereskedőnél lesz egy újlenyomat adatbázis, amit ha valaki feltör, könnyen visszaélhet vele. Ebben az esetben pedig nincs lehetőség mindenkinek kiutalni egy új ujjlenyomatot. Borúlátók szerint az új törvénnyel csak az ügyvédek járnak jól, akiknek rengeteg munkát adnak ezzel.

Kulcsszavak: +legfontosabb jog e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55