Programozás-oktatás lányoknak élményalapon

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 20. 13:34

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az oktatásban, az egészségügyben, a vendéglátásban, a kereskedelemben és a pénzügyben a legnagyobb a nők számaránya, miközben a mezőgazdaságban, az energiaellátásban és az információ-kommunikáció területén még mindig 30 százalék alatti. Ma azonban már egyre több oktatási szervezet helyez hangsúlyt a fiatal lányok informatikai, technológiai képzésére, és a mérnökképzésben is egyre több nő tűnik fel.

Az idén is több nő jelentkezett a felsőoktatásba, mint férfi – derül ki a felvi.hu idei gyorsjelentéséből: mint jelzik, a jelentkezők 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi volt. A nők  főleg a felsőoktatási szakképzésen (65 százalék) és az osztatlan képzéseken (61 százalék) tanulnak többen, az alapképzések a leginkább kiegyenlítettek a nemek tekintetében.

Egyre inkább felismerik a fiatal lányok képzésének fontosságát a férfiasnak mondott szakmákban is. Így van ez az IT-szektorral, amelyben ma már több oktatási program közül választhatnak azok a fiatal lányok, akik e szakmát szeretnék megtanulni.

 



„Iskolánkban, a Skoolban kizárólag lányok oktatása zajlik. Elsősorban érdeklődésfelkeltő foglalkozásokat tartunk a lányoknak, olyan programokon keresztül tanulják meg a programozás alapjait, mint például a Scratch, ami egy élményalapú programozói környezet, és amellyel saját játékot tudnak fejleszteni” - mondta a hirado.hu-nak Major Zsófi, a Skool társalapítója. Hozzátette: céljuk, hogy felkeltsék a fiatal lányok érdeklődését.

„Az egynapos programokon nem mély programozói tudást kapnak, hanem az a cél, hogy sikerélményük legyen. A programokkal olyan egyéb 'soft skill' birtokába is kerülhetnek, mint az önbizalom-növelés, a prezentációs technikák, a csapatmunka. A programban a lányokat női fejlesztőkkel kötjük össze, ezáltal még inkább inspiráljuk őket”
– mondta el Major Zsófi. Kiemelte: "20 év múlva sok olyan szakma lesz, amelyhez technológiai tudás kell, ezért fontos, hogy a lányok ne maradjanak ki ebből. „A sok előítélet, társadalmi nyomás miatt a lányok azt hihetik, nem nekik való szakma, pedig nekik is való” – hangoztatta.

A Skool program több mint 1 évvel ezelőtt indult, azóta a cég 20 partnercéggel dolgozott már együtt, közülük több mint 10-zel (például a Prezivel, az NNG-vel, az Ericcsonnal, a Morgen Stanleyvel, a Google-lal vagy a Facebook-kal) folyamatos és rendszeres a kapcsolat.

„A foglalkozások nagy részét az irodákban tartjuk, mivel szeretnénk megmutatni nekik, hogy ha a technológiában gondolkodnak a jövőjüket tekintve, milyenek a munkakörülmények. Bevonjuk a partner támogatócégeket szakmai szempontból, sok esetben a támogatott cégek munkavállalói mentorálják a lányokat. Összesen 15 lány tud együtt dolgozni, akik mellett van egy instruktor, és emellett 5-6 mentorral is dolgoznak. A gyerekek gyorsan tudnak haladni és tanulni” - mondta Major Zsófi.

A társalapító elmondta, a gyerekek nagyon szeretik a légkört, hiszen más, mint az iskolai rendszer: itt tegezik egymást a senior programozó mentorokkal, akik ráadásul a lányok szemében sokszor „szuperhősök”, jó a hangulat, és ez a fejlesztőknek is nagy élmény, hiszen jóleső érzés átadni valamit a gyerekeknek abból, amit nap mint nap csinálnak.

Major Zsófi elmondta: szerinte a szakmát sosem lehet elég korán elkezdeni, és sosem lehet túl későn sem. „A programozáshoz lelkesedés, nyitottság és szorgalom kell, ha ezek megvannak, bárkiből lehet programozó” - összegezte.

A társalapító utalt rá, hogy Magyarországon vannak már felnőttképzések - ilyen például a Code Cool -, amelyben fiatal felnőtteket képeznek át mindösszesen 18 hónap alatt.

„Az egyik lány anyukája a Skool program hatására otthon, egyedül kezdett Python programozást tanulni, és még az is lehet, egyszer majd szakmát vált” – mesélte Major Zsófi, aki úgy látja, óriási hiány van a programozó szakmában, ezért jó, ha a gyerekek minél korábban elkezdik.

„A Skool 10-18 évesekkel dolgozik, de más országban már óvodás korban próbálnak olyan játékot bevinni, ami a programozás alapjait tanítja meg nekik. Olyan világban élünk, ami digitalizálódik, 20 év múlva pedig ugyanolyan fontos lesz a programozás, mint az írás-olvasás. Sok szülő azt gondolja, hogy nem jó, ha a gép előtt ül a gyerek, de az is fontos, ha már így van, tanuljon meg alkotni rajta” – mondta a Skool társalapítója.

Egyre több a kutatónő is

Bár a férfiak még mindig túlreprezentáltak a tudomány területén és az intézményvezetők körében, a statisztikák mégis kedvező folyamatok elindulását mutatják az elmúlt években hazánkban - közölte az MTA. Mint írják, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának jelentése szerint egyre több a tudományos fokozattal rendelkező kutatónő, az esélyegyenlőségi tervet alkalmazó kutatási intézmények arányában pedig az uniós átlagot is meghaladó növekedés indult.

Négy év alatt megduplázódott Magyarországon a vezető pozícióban lévő nők aránya: a 2010-es 9 százalék 2014-re 17 százalékra emelkedett. A nők arányszáma ezenkívül emelkedik a PhD-fokozatot szerzett kutatók körében is, és egyre több kutatónő tevékenykedik a természettudományok területén – hívja fel a figyelmet az MTA.

Már több területen is kiegyenlített a nemek aránya - így például a társadalom és bölcsészettudományok területén -, sőt a neveléstudományban a fokozatot szerzett nők száma még magasabb is a férfiakénál.

A természet- és agrártudományokban még mindig többségében férfiak dolgoznak, de a nők aránya e területeken is folyamatosan növekszik. A fizikában, matematikában és a mérnöki tudományokban azonban még mindig kevés a fokozatot szerzett kutatónő – rögzíti az MTA.

 

forrás: KA/hirado.hu

Kulcsszavak: nők programozás oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50