Átlátható tudás az interneten

Lotusphere Europe 2000

, 2000. október 22. 22:14
A múlt hónap végén Berlinben megrendezett Lotusphere Europe 2000 konferencián Al Zollar, a Lotus elnök-vezérigazgatója nyitó beszédében elsősorban azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a cég fejlesztőmunkájában jelenleg a vállalatoknál felhalmozódó tudás gyűjtését, tárolását és megosztását szolgáló megoldások kapnak elsődleges hangsúlyt.
A fejlesztések legfőbb célja, hogy az így összegyűjthető tudást minél jobban átláthatóvá és hozzáférhetővé tehessék, amihez a világháló szolgál eszközül a vezetékes és mobilelérési technológiák segítségével.

A tudás átláthatósága akkor valósul meg ténylegesen, ha a szükséges információt tetszőleges formában, tetszőleges helyről azonnal elérhetjük - mondta Zollar. A folyamat illusztrálására azt a példát hozta fel, hogy a tudásmegosztást elősegítő technológiák - mint például a Lotus QuickPlace 2.0 és a Lotus Sametime 2.0 - alkalmazása különösen nagy előnyökkel jár a nagyvállalatok közötti business-to-business (B2B) üzletkötéseknél, ahol sok ember összehangolt munkáját igénylő folyamatokról van szó.

Zollar idézte több elégedett ügyfél szavait, aki a Lotus üzenetkezelő, együttműködő, e-learning vagy tudáskezelő alkalmazásait használja nagy sikerrel. Közéjük tartozik többek között a DaimlerChrysler, a Philips, a BMW és az Ericsson. A Lotus másik fontos céljaként jelölte meg a "tudáshézagok megszüntetését", amelyek a gyorsan változó piaci feltételek, a telekommunikáció forradalma, a vállalati összeolvadások vagy a politikai és gazdasági viszonyok átrendeződése folytán keletkeznek a cégeknél, és megnehezítik számukra a változásokkal lépést tartó kommunikációt, tanulást vagy technológiai fejlesztést.

A Lotusphere Europe 2000 alkalmával számos Lotus-termék bejelentésén kívül lehetőséget nyílt sok Lotus- és szövetséges partner e-business és együttműködő megoldásainak bemutatására, illetőleg a sikeres implementációk tapasztalatainak megosztására.

Sametime, azaz egy időben

A berlini konferencia keretében a Lotus bejelentette a legújabb Sametime 2.0 béta-verziójának, valamint ezzel egy időben a Lotus Translation Services for Sametime (LTSS) bétájának megjelenését.

A Sametime újabb próbaverziójának már voltak előzményei, de a valós idejű együttműködést felkínáló szoftverek között számos egyedülálló szolgáltatást nyújt. A Sametime 2.0 sokoldalú valós idejű együttműködési szolgáltatáscsomagot kínál, például azonnali üzenetkezelést, osztott képernyőt, audio- és videokonferencia rendezésének lehetőségét - s fontos jellemzője, hogy rugalmas és robusztus Java-eszköztárral rendelkezik.

A nyelvi nehézségek áthidalását a Lotus Translation Services for Sametime (LTSS) segíti, amely megkönnyíti a vállalatok nemzetközi szintű együttműködését. Az LTSS az IBM vagy más gyártó fordítószerverével teremt kapcsolatot a Sametime használata közben, ahol a szövegek azonnali automatikus fordítása megtörténik, és azok a fogadó fél nyelvén jelennek meg. Ez a technológia magában hordozza a sikeres, az egész világra kiterjedő, a korábbinál is magasabb színvonalú kapcsolatteremtést.

A Lotus Sametime 2.0 és a Lotus Translation Services for Sametime nyilvános béta-verziójának megjelenése ez év végére várható, a Sametime 2.0 termékcsalád része a Sametime 2.0 Server, a Connect Client és a Java Toolkit. A nyelvi fordítószolgáltatásokat kínáló LTSS önálló bővítés, amelynek alkalmazásához speciális külső programokra, úgynevezett fordítómotorokra van szükség.

A K-station technológia

A berlini konferencián bejelentették például a K-station elnevezésű tudáskezelési portált, amely a Lotus eddig kifejlesztett portál- és együttműködési technológiáinak kombinációja. Célja, hogy a felhasználók egyetlen pontból érhessék el a fontos információkat - egyben a K-station az első termék a Raven kódnév alatt futó projekt keretében.

Segítségével a felhasználók egyszerűen kialakíthatják azt a számukra egyedi környezetet, amelyben a legjobban tudnak dolgozni - és ez az a jellemző, amelyet

a Lotus fejlesztői a piacon található egyéb portáltermékekkel szembeni legfontosabb előnyeként definiálnak. A portál testre szabása lehet egyéni, minden felhasználó saját igényei szerinti, vagy csoportos, ahol több felhasználó használja a kialakított felületet. A csoportos portálok online kommunikációs fórumokkal és egyéb, kollektívan használható eszközökkel támogatják a csoportmunkát.

A K-station a QuickPlace vagy a Sametime termékekkel integrálva még fejlettebb kommunikációs, információrendszerezési és együttműködési képességeket nyújt. A termék a Lotus és az IBM közös portálstratégiájának egyik eleme, amely használható önállóan vagy más Lotus/IBM termékek plug-in komponenseként (WPS, EIP, Discovery Server).

A Lotus K-station 2000 negyedik negyedévében kerül forgalomba világszerte, s kezdetben Windows NT vagy 2000 operációs rendszeren fut majd.

Vezeték nélküli internetmegoldások és WAP

Nem maradhat le a Lotus a drótnélküli kapcsolatok kiépíthetőségéről sem. Az "együttműködés bármikor, bárhol" elv régóta szerepel a cég zászlaján, amelynek elérésére most újabb bejelentéseket tettek. Jeremy Wray, a Lotus EMEA stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója előadásában vázolta a Lotus Development Corp. terveit a "vezeték nélküli forradalmat" elősegítő technológiákkal kapcsolatban. Ennek keretében Lotus a Notes és a Domino alapú alkalmazások hatáskörét a mobiltelefonokra és a PDA-eszközökre is kiterjeszti, így ezek birtokosai bárhonnan kapcsolatba léphetnek a rendszerrel.

Ennek jegyében jelentette be a Lotus a közeljövőben megjelenő Sametime Everyplace Quick Start nevű terméket, amely lehetővé teszi a Sametime valós idejű együttműködési platform egyes funkcióinak (köztük a jelenlét-érzékelés és az azonnali üzenetváltás) kiterjesztését a WAP-képes vezeték nélküli eszközökre.

A Lotus számos telekommunikációs vállalattal dolgozik együtt vezetéknélküli-projekteken. A Vodafone-nal olyan szerződést kötött, amely szerint a meglévő GSM-infrastruktúrában és a jövőbeni hálózati technológiákban a Lotus alkalmazásait fogják használni. A konferencián elhangzott, hogy az Ericsson is a Lotus-megoldásokat választotta az egész világra kiterjedő, együttműködő e-business eszközeihez beszállítói, ügyfelei és alkalmazottai számára. A Lotus Professional Services (LPS) útjára indította a Wireless Solution Portfolio programot, amelynek célja a vezeték nélküli "m-business" technológiák előnyeinek megismertetése a vásárlóközönséggel. A programban számos termék, támogatás és szolgáltatás szerepel, ezek egyike a Domino Everyplace Quick Start, amelynek segítségével a felhasználó egy WAP-képes eszközről bárhol, bármikor elérheti a cégnél működő Domino alapú e-mail és határidőnapló-funkciókat, -adatbázisokat.

GIP - QuickPlace-alapokon

Az Ericsson a Lotus QuickPlace 2.0 technológiára épülő e-business programot indított - jelentették be a konferencián. A svéd cég Global Information Plaza (GIP) terméke megkönnyíti az együttműködést és a kommunikációt a beszállítókkal, partnerekkel, alkalmazottakkal, s lehetővé teszi biztonságos virtuális "teamtárgyalók" létrehozását.

Az Ericsson szakértői szerint a meglévő Domino alkalmazások kiegészítéséhez a QuickPlace bizonyult a legjobb választásnak, mivel ez a csomag illeszkedik leginkább a Lotus-IBM család e-business megoldásaihoz, a program ipari szabványként jegyzett, gyorsan implementálható, és minimális testre szabás mellett is olyan internet alapú platformot biztosít, amelyhez a beszállítói lánc bármely tagja hozzáférhet. Az Ericsson mérnökei elsősorban azt értékelték, hogy a QuickPlace azonnal lehetővé teszi egy webes munkaterület létrehozását az előre kijelölt csoportok számára, és a vállalaton kívüli partnerek is részt vehetnek az együttműködésben.

Domino mindenkinek

A Lotus nem titkolt szándéka, hogy új piacokra készül a Domino továbbfejlesztett verziójával. A legújabb Domino-verzió ugyanis már integrálja az IBM WebSphere-t, és a Microsoft Outlook, valamint Office felhasználóinak is felkínálja a Domino-platform elérését.

A Lotus Domino kiterjesztése megkönnyítette a Domino R5 alkalmazásszerver képességeinek integrálását az IBM- és Microsoft-környezetbe, így az MS Office és Outlook, illetve az IBM WebSphere alkalmazásszerver felhasználói is élvezhetik a Domino együttműködési képességeit. Ezáltal lehetővé válik, hogy a Microsoft Outlook- és Office-felhasználók központi Domino-adatbázisokba mentsék, illetőleg onnan érjék el dokumentumaikat. Az IBM WebSphere alkalmazásszerver és a Lotus Domino közötti technikai integrációt biztosítja a Single Sign-On (SSO) szerverek közötti opció és a javás programozási felületek.

Alkalmazás-szolgáltatók szoftvere

A vezető európai alkalmazásszolgáltatók (Appliacation Solutions Partners, azaz ASP-k) és a Lotus összefogása együttműködő szoftvermegoldásokat is bemutatott Berlinben. Második generációs integrált hostplatformja (amely Európában már megvásárolható) hatékony együttműködő képességeket kínál az alkalmazásszolgáltatók számára a Lotus Community Workspace, a Domino, a QuickPlace, a Sametime, az IBM WebSphere és az Advanced Edition termékekkel folytatott munka terén, ezen túlmenően pedig a Lotus ajánlati portfólióját kiterjesztette az ASP-k egész táborára, így a Lotus Notes mellett az összes Belinben bejelentett hálózati terméket is magában foglalja. A Lotus szeretné elérni, hogy az ASP-k segítségével a jelenlegi 60 millió napi felhasználónál szélesebb közönséghez juttassa el együttműködő megoldásait.

Kulcsszavak: Lotus +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14