Telenor: részleges privatizáció

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 27. 07:30
A csütörtökön hivatalos magyarországi képviseletet nyitott Telenor norvég állami távközlési vállalatot várhatóan a következő hónapokban részlegesen privatizálják. A Telenor és a norvég ipari és kereskedelmi minisztérium illetékesei azonban nem erősítették meg azokat a helyi sajtójelentéseket, miszerint a vállalat nyilvános kibocsátására az oslói értéktőzsdén és a Nasdaqon december elején kerül sor.
A Telenor 1,97 milliárd norvég korona adózás előtti profitot jelentett az év első kilenc hónapjára, a tavalyi első kilenchavi 1,93 milliárd helyett.

Jóllehet működési profitja 14 százalékkal nagyobb, 3,22 milliárd korona volt, 12 százalékos volt a csökkenés a vagyoneladásokból származó egyszeri haszon levonásával.

A csökkenés az új növekedési területekre való összpontosításnak tudható be, amelyek az induló fázisban kedvezőtlenebb eredményeket hoznak és nagyobb a leírás is.

A Telenor, amely északi riválisaihoz képest kisebb, távol maradt az európai harmadik generációs mobilengedélyek tetemes költséggel járó árveréseitől, ehelyett az internetre és a növekedést hordozó kommunikációs területekre, például Közép-Európára összpontosít Nextra egységén keresztül.

A Telenor jelenlegi piaci értékét egyes elemzők 80 milliárd norvég koronára teszik, ez jócskán elmarad az év elejei 250 milliárd koronás becsléstől.

A Telenor GSM mobil-előfizetőinek száma szeptember végén 2,07 millió volt, ami 286 ezres növekedést jelent az év kilenc hónapjában. Az internetre előfizetők száma szeptember végén 548 ezer volt, 148 ezerrel több, mint az év elején.

Kulcsszavak: Telenor Nextra +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55