Bajban a lengyel UMTS tender

Nyíri Miklós, 2000. október 30. 13:56
A TPSA és a France Telecom elhalasztották a döntést az UMTS tenderen való részvételről a Centertel GSM felügyelő-bizottságának múlt hét végi ülésén.
Végleges döntés valószínűleg a Centertel vezetői a Távközlési Minisztérium közötti mai találkozó után várható. A Centertel egyike a három lengyel GSM szolgáltatónak, akik korábban azzal fenyegették a kormányzatot, hogy bojkottálják a tendert, ha bizonyos feltételek változatlanok maradnak.

Pénteken a zlotyi árfolyama esett a Centertel-lel kapcsolatos híresztelések miatt.

Számos szakértő egyetért a lengyel szolgáltatók azon véleményével, hogy az engedélyárak túl drágák, és azzal is, hogy nincsen piac öt UMTS szolgáltató számára.

Emellett az is bebizonyosodott, hogy sem a lengyel, sem pedig a külföldi távközlési vállalatok nem érdeklődnek a tender iránt olyan mértékben, mint azt korábban a minisztérium jelezte.

A lengyel piac mérete (azaz a lakosság száma) alapján nagy potenciállal bír, de a tender - elemzések szerint - még korainak minősíthető, mivel az átlagkereset alacsony és ezért a GSM sűrűség is jóval 20% alatt van.

A Netia földi távközlési vállalat múlt héten tudatta, hogy nem vesz részt a versenyben, és a Centertel mostani bejelentését komoly figyelmeztetésként kell értékelnie a lengyel távközlési vezetésnek.

Elképzelhető, hogy a minisztérium az utolsó pillanatban változtatni fog a feltételeken, beleértve a teljes engedélyár értéknek megfelelő váltó kiállításának kötelezettségét.

A határidőig 19 tender-dokumentáció talált gazdára (köztük van a spanyol Telefonica és a hong-kongi Hutchison Whampoa), de a pályázók száma várhatóan sokkal kevesebb lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14