Ujjlenyomat-azonosító rendszerek

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. október 31. 08:05
Amikor a Qualcomm elnökének Irwin Jacobs-nak múlt hónapban ellopták a laptop-ját már rendelkezésére állt az a technológia, mellyel az adatait megvédheti.
Biometrikus ujjlenyomat-scanner segítségével Jacobs újabb védelmi vonalat telepíthetett volna gépére. Így az ellopott adatok értékes információkkal szolgálhatnak egyes külföldi kormányoknak.

Jacobs esete rámutat, hogy érdemes ujjlenyomat-olvasó rendszereket készíteni, melyek ára manapság jelentősen csökkent és hatásfokuk egyre nagyobb. "A laptop-ok egyre kisebbek lesznek, és sokan használják pl. utazás közben. Könnyedén ott felejtheti az ember a taxi hátsó ülésén vagy el is lophatják tőlünk." -mondta Don Meyer a Compaq-tól.

Jacobs még nem kapta vissza notebook-ját. A lopás idején mindössze jelszavas védelemmel volt ellátva a gép, s ez Meyer szerint ma már kevés. Ha ujjlenyomat-olvasót használunk, akkor szinte lehetetlen illetékteleneknek a hozzáférés. Épp ezért a Compaq a múlt héten mutatta be ujjlenyomat-olvasóját, mely 180 dollárba kerül és minden laptop-hoz csatlakoztatható. Egy apró kis kamera rögzíti az ujjlenyomatot, majd különböző algoritmusok segítségével a képet átalakítják. A kapott képet ezután kódolják és tárolják a számítógépen.

Kulcsszavak: notebook Compaq

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55