Új ügyletek és növekvő tranzakciók előtt a befektetői piac

forrás: Prím Online, 2016. október 26. 11:04

A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a Brexit egyértelműen csorbította a befektetői bizalmat, azonban az elkövetkező időszak befektetői piaca növekvő tranzakciókkal és új ügyletekkel tud tovább erősödni. A kis megingás „győzteseinek” befektetői szempontból egyértelműen a startupok bizonyulnak.

Miként a Deloitte felmérésében szereplő bizalmi indexen is látszik, a tavaszi ugrást követően a júniusi Brexit népszavazás némiképp negatív hatással volt az EU tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára: az index jelenleg 109 ponton áll, ami azonban még így is jócskán felülmúlja a tavaly ilyenkor regisztrált eredményeket. 

 

Egyelőre Európa- és világszerte is csak becsülni lehet, hogy milyen gazdasági folyamatokat indíhat el a Brexit-szavazás eredménye. A Deloitte felmérése szerint a Brexit-szavazás óta Nyugat-Európában, és főleg az Egyesült Királyságban lassult le a befektetői tevékenység. Az, hogy az alábbi index nem esett drasztikusabban, a régió rugalmasságát és kitartását mutatja. 

 

 

A globális folyamatok tükrében mindenképpen beszédes adat, hogy jelenleg csupán a válaszadók 7%-a várja, hogy a nemzetközi kihatással is bíró körülmények az elkövetkező fél év során pozitív irányba fognak változni, míg tavasszal ez az arány a megkérdezettek csaknem negyede, 24% volt. (Bár – csakúgy mint akkor – továbbra is hozzávetőlegesen egyharmaduk várja a helyzet további romlását, vagyis mégsem uralkodott el annyira a pesszimizmus.) 

 

A válaszadók csaknem kétharmada ezeknek megfelelően a régió gazdaságainak mielőbbi stabilizálását sürgetné. 

 

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kiemelte: „A felmérésünk szerint a közép-európai gazdasági várakozások enyhe hanyatlása ellenére a befektetők a vállalatok hitelelérési lehetőségeit továbbra is nagyon jónak tartják. A tavalyi 70%-hoz képest idén már 83%-uk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférés terén, ami várhatóan serkenteni fogja az üzleti aktivitást. Mindezt az is alátámasztja, hogy a következő fél évben már a megkérdezettek 20%-a várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70%-a kíván új ügyletekre koncentrálni. Ez így együtt egyértelműen kecsegtetőbb, mint 2004 és 2007 között, a felmérés és a befektetői kedv „aranykorában”. GDP-növekedés tekintetében, a 2016. harmadik negyedévére becsült 2,9%-kal  Közép-Európa továbbra is a kontinens legerősebb régiójának számít.” 

 

A válaszadók az új befektetési terepeket illetően – és a bizonytalan gazdasági környezettel összhangban –, inkább „biztosra mennek”, és a piacvezetőket célozzák meg (a tavalyi 51%-kal szemben idén már a megkérdezettek 67%-a). A feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés befektetői szempontból csaknem a felére, 43%-ról 20%-ra esett vissza, ezzel egy időben azonban vonzóbbá váltak a start-upok. 

 

„A startupok most minden korábbi felmérésünkben látottaknál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13%-a tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. A startupok a felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek” – hangsúlyozta Seres Béla. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15