Szakértőhiány Nyugat-Európában?

FeriMesz , 2000. november 3. 22:31
A Bitkom, a németországi információgazdaság, telekommunikáció és új média országos szövetsége becslései szerint az elkövetkező években még nagyobb lesz a szakképzett munkaerő hiánya az információ- és kommunikációtechnika területén. Nyugat-Európában a betöltetlen állások száma 2003-ra mintegy 3,8 millióra nő, tehát megduplázódik.
A Bitkom üzleti főigazgatója, Bernhard Rohleder szorgalmazta a Systems vásár megrendezését, a zöldkártya rugalmasabb megadását, aktívabb bevándorlási politikát. Ha ez nem valósul meg, a német cégek nem lesznek képesek lépést tartani a számítógépes szakembereket igénylő gazdasági ágazatok rendkívüli fejlődésével.

Az European Information Technology Observatory (Eito) becslése szerint az Európai Unióban, Svájcban és Norvégiában az információtechnika és telekommunikáció piacának idei forgalma több mint egybillió márkára rúg. Rohleder elmondása szerint azonban a szakképzett munkaerő hiánya miatt az egész európai gazdaság eleshet az egyébként várható háromszázalékos gyarapodástól.

Németországban az ITK (információtechnológia és kommunikáció) piaca 238 milliárd márkás nagyságrendű. Az Eito szerint jövőre 262 milliárd márkára növekedhet a forgalom, 2003-ra pedig akár a 300 milliárdot is túllépheti. Németország vezető helyet foglal el az európai mobiltelefon-piacon. Az év végére a mobiltelefont használók száma a tavalyihoz képest megduplázódik, eléri a 48 milliót.

A nyugat-európai IT- és e-business-specialistákat igénylő munkahelyek száma az Eito szerint 2003-ra a jelenlegi 14,5 millióról 22 millióra fog növekedni. Pillanatnyilag ezen állások 13 százaléka betöltetlen. 2003-ra ez az arány erősen növekedhet. Rohleder szerint ezek a számok "riadót jeleznek", a mögöttük álló helyzet az egész gazdaságot veszélyezteti. "Egész képzési rendszerünk mélyreható változtatásaira lenne szükség, ill. az egyetemi tanulmányok időtartamának csökkentésére. Fontos, hogy minél több nőt nyerjünk meg az információtechnológia számára."

A müncheni Systems vásáron több mint 3200 kiállító vesz részt. A vásár üzleti vezetője, Joachim Enßlin rekordnagyságrendű érdeklődésre, mintegy 140 000 látogatóra számít. A kiállítási területet 25 százalékkal megnövelték, elérve ezzel a maximális kapacitást. Az idei vásár fő témái: biztonság az interneten, az elektronikus kereskedelem, az új mobilhálózati technikák. Az idei vásáron Svájc áll az események középpontjában. A Systemsszel párhuzamosan tartják Münchenben a médianapokat is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59