Robbanás előtt a vállalatközi internetes piac

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 10. 10:11
A jelenleg Magyarországon még elhanyagolható méretű, interneten bonyolított vállalatközi üzletek piaca négy éven belül szakértők szerint 2-4 milliárd dolláros nagyságrendűvé duzzad - mondta Szűcs Attila, az Andersen Consulting tanácsadója egy budapesti szakmai rendezvényen.
Az "Elektronikus vállalatközi piacterek nyílnak Magyarországon" című konferencián a tanácsadó elmondta: az információs társadalom kialakulásával az üzletek egyre nagyobb hányadát kötik az interneten világszerte, értékük jelenleg eléri a 251 milliárd dollárt. Becslések alapján 2004-re az európai forgalom mintegy 350 milliárd dollárra tehető majd, amelynek 1-2 százalékát fogja kitenni a magyar internetes vállalatközi piac - mutatott rá a szakértő. Ismertetése szerint az ilyen üzletek lebonyolításának legkézenfekvőbb "helyszíne" az elektronikus piactér.

- Az elektronikus piacok olyan fórumot teremtenek a számítógép előtt ülő vevők és eladók számára, ahol az információk cseréje során valóságos üzletek megkötése válik lehetővé a hagyományosnál hatékonyabban és gyorsabban - fejtette ki Szűcs Attila. Szólt arról, hogy jelenleg Magyarországon két ilyen speciális piactér van kialakulófélben: a marketline.hu illetve az 1-emarket.com. A tanácsadó beszámolt arról, hogy a magyar elektronikus piactereken eddig több száz cég regisztráltatta magát eladóként, s hamarosan a tranzakciók is megkezdődhetnek. A kínálat főként informatikai cikkekből, iroda-berendezésekből áll, amelyekhez a vevők éves előfizetési díj ellenében férhetnek hozzá.

- Az előfizetési díj kisebb cégeknél hozzávetőleg félmillió forintba kerül évente, míg az eladók tranzakcióik után fizetnek - közölte a tanácsadó. Becslése szerint 2004-re a vállalatközi tranzakciók felét már elektronikus piactereken bonyolítják le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36