Frissített HDR10+ nyílt szabvány a jobb videoélményekért

forrás: Prím Online, 2017. április 24. 12:14

A Samsung Electronics és az Amazon Video videoszolgáltatásukban bevezette a frissített HDR10+ nyílt szabványt, amely a dinamikus metaadatok használatával jobb kontrasztot és színképet biztosít a meghatározott televíziókészülékeken, amelyek köre egyre bővül.

A HDR10+ szabvány egy dinamikus tónusleképezési réteggel egészíti ki a HDR10 nyílt szabványt. A HDR10 szabvány aktuális változata statikus metaadatokat alkalmaz, amelyek nem változnak a lejátszás során, függetlenül az egyes jelenetek fényességétől. Ennek következtében a képminőség nem lehet minden esetben optimális. Ha egy film például nagyrészt világos színsémákkal operál, azonban néhány jelenetét gyenge megvilágításban fényképezték, akkor ezek a részek jóval sötétebben jelennek meg a képernyőn, mint amilyennek a rendező szánta.

 

Azonban a HDR10+ technológia dinamikus metaadatokat alkalmaz, ami lehetővé teszi, hogy a HDR televíziók hozzáigazítsák a fényerőt az egyes jelenetekhez, akár képkockánként is. A kiemelkedő kontrasztok, a részletgazdag megvilágítások és a tágabb színskálák megjelenítésével a HDR10+ szabvány pontosan azt a képet képes megjeleníteni, amit a rendező megálmodott.

 

A Samsung 2017-es UHD televízióinak teljes kínálata, beleértve a prémium kategóriás QLED televíziókat is, támogatja a HDR10+ technológiát. A Samsung 2016-os UHD televízióihoz az év második felében várható egy frissítés, amelytől kezdve azok is támogatni fogják a HDR10+ technológiát. 

 

 

„A HDR10 technológia továbbfejlesztéseként a HDR10+ eddig nem látott filmélményt biztosít élénk és pontos színeivel, illetve a jobb kontrasztjával, így a filmek már-már életre kelnek a szemünk előtt – mondta Kyoungwon Lim, a Samsung Electronics Vizuális kijelzők üzletágának alelnöke. – Nagy izgalommal tölt el, hogy együtt dolgozhatunk a világ olyan vezető tartalomszolgáltatóival, mint az Amazon Video, hogy minden korábbinál lenyűgözőbb HDR tartalmakat kínálhassunk a 2017-es UHD televízióinkon, a QLED televíziókat is beleértve.”

 

„A Samsunggal együtt mi is nagyon izgatottak vagyunk a jobb minőségű videotovábbítás bevezetése miatt, amely számos eszközről elérhető lesz” – mondta Greg Hart, az Amazon Video alelnöke. – „Az Amazonnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre innovatívabb megoldásokat biztosítsunk az ügyfeleinknek. Lelkesít a gondolat, hogy a Samsunggal karöltve első tartalomszolgáltatóként fogunk HDR10+ videókat közvetíteni a Prime Video rendszerén, amely még ebben az évben globálisan elérhető lesz.”

 

A HDR10+ tartalmak indulása még tovább erősíti a Samsung és az Amazon Video vezető szerepét a HDR tartalomszolgáltatás területén. A HDR 10+ technológia bevezetésével az Amazon Video lesz az első tartalomszolgáltató a világon, amely belekezdett a szabványok fejlesztésébe az ügyfelei érdekében. 2015 májusában a Samsung és az Amazon Video tették széles körben elérhetővé a HDR videotartalmakat a HDR10 nyílt szabvány segítségével, amivel a terület úttörőivé váltak. Ez a merész és innovatív fejlődési szándék kövezte ki az utat a HDR további térnyerésének. Jelenleg már a HDR10 szabvány a legszélesebb körben alkalmazott HDR-megoldás, kezdve a hollywoodi filmipartól a televíziókat gyártó vállalatokig. 

 

A Samsung az iparág további fontos szereplőivel is partnerségre lépett, hogy egy teljes HDR10+ ökorendszer kiépítésével hosszú távra biztosítsa a HDR10+ élményt. A Samsung korábban a Colorfront vállalattal is együttműködött, hogy a Colorfront Transkoder segítségével megbízható HDR10+ masterelés legyen megvalósítható. A Samsung szintén együttműködött a MulticoreWare vállalattal, hogy integrálják a HDR10+ támogatását az x265 High Efficiency Video Coding (HEVC) technológiába. Ez egy szabadon elérhető, nyílt forráskódú licenc, amelyet számos népszerű kereskedelmi megoldásban alkalmaznak, mint a Telestream, a Haivision vagy a Rohde & Schwarz.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15