Az e-munka hete Európában

Wesselényi Andrea, 2000. november 16. 00:51
Immár hetedik éve hagyományosan november első hetében rendezik meg az Európai Unió országaiban az European eWork Week (korábban European Telework Week) elnevezésű rendezvénysorozatot. Az október 30. és november 7. között megtartott konferencia fő célja, hogy az egymást követő távmunka-vonatkozású programokon, szimpóziumokon, kerekasztal-beszélgetéseken, kiállításokon és egyéb eseményeken, valamint a mindezekkel párhuzamosan szervezett reklámkampányokon, illetve sajtótájékoztatókon keresztül mind a lakosságnak, mind a sajtónak, mind az üzleti és politikai élet döntéshozóinak figyelmét ráirányítsa az új típusú munkamódszerekre, és ezáltal segítse a távmunka gyorsabb elterjesztését.
Távmunkáról mindenkinek

Az eWork2000 rendezvénysorozat kezdeményezője az EU Információs Társadalom Főigazgatósága, legnagyobb támogatója ebben az évben a France Telecom volt. Idén első alkalommal különleges technikai megoldással gazdagodott a rendezvény, ugyanis az éppen zajló, aktuális eseményeket, valamint a kamerával rögzített anyagokat szeptember végétől napi 24 órán át webtévén keresztül nézhették meg az érdeklődők. (Az archivált videofilmeket november végéig lehet megtekinteni az interneten.)

A videofelvételek, illetve a rendezvényhez kapcsolódó egyéb információk az European eWork Week (újabb rövidítés szerint: EW2) honlapján, a www.etw.org címen érhetők el. 2000 októberében minden eddiginél nagyobb érdeklődést, összesen 250 ezer találatot regisztráltak a weboldalon. A honlapon az aktuális események mellett a korábbi évek rendezvénysorozatának eseményeit és az azokhoz kapcsolódó információkat is megtalálhatjuk. Eljuthatunk az egyes helyi események honlapjaira, kapcsolatot teremthetünk azok szervezőivel, valamint jelentkezni is lehet, amennyiben valaki kezdeményezőként, szervezőként vagy támogatóként szeretne részt venni a közös európai távmunkakampányban.

Az European eWork Week palettáján egyszerre szerepel sok kis helyi, illetve regionális rendezvény és számos országos esemény, amelyek között van egyéni kezdeményezés és többezres látogatói kört vonzó szakmai konferencia is. A programok szervezését az EU-országokban működő nemzeti távmunkaszövetségek, valamint a távmunka országos és helyi támogatói, kezdeményezői végzik.

A szervezők és a támogatók célja, hogy minél nagyobb közönséghez juttassák el azt az üzenet, hogy az információs társadalom új paradigmákat teremt a munka világában, és megérttessék a rugalmas munkaformák alkalmazásában rejlő kihívásokat a gazdasági élet döntéshozóival. Ennek érdekében minden rendezvényre meghívják a média képviselőit, hogy adjanak hírt a pozitív példákról, a működő távmunkaprogramokról, a téma körüli vitákról, a távmunka mellett megfogalmazott érvekről.

Sok országban a lakosság még ma is bizonytalan a távmunka kérdéseit illetően. Az "eMunka Hét" alatt a médián keresztül kapott információk révén a munkavállalók is jobban megérthetik az elektronikus hálózatok által segített munka előnyeit, alkalmazási formáit, saját lehetőségeiket.

Az EW2 programjaiban gyakorlatilag bárki részt vállalhat, legyen a kezdeményező magánszemély, civil vagy gazdasági szervezet képviselője, amennyiben egyetért a távmunka európai terjesztésének céljaival, és ehhez saját vagy szervezetének munkájával bármilyen szinten képes hozzájárulni. A jövőben Közép- és Kelet-Európa távmunka-kezdeményezőinek, helyi és országos szervezőinek megjelenése is várható a hálózatban. Ez évben új szereplőként Románia kapcsolódott be a programba egy bukaresti rendezménnyel, amelyet a Román Távmunka Társaság szervezett - magyar kezdeményezés ez ideig még nem került a palettára.

Díjkiosztás élőben és a weben

Évek óta az eWork keretében kerül sor az eWork Awards elnevezésű díjak ünnepélyes kiosztására; idén Brüsszelben, november 3-án tartották meg az eseményt. A díjkiosztó ünnepséget a jelenlévőkön kívül 150 "webtévénéző" kísérte figyelemmel. Ez évben (a tavalyihoz hasonlóan) 6 kategóriában ítélték oda a kitüntetést azoknak az európai vállalatoknak, illetve civil szervezeteknek, amelyek működő modelleket teremtettek, és ezzel hozzájárultak az európai távmunka terjedéséhez.

Az üzleti alkalmazások kategóriájában idén a British Telecom Options 2000 (O2K) programja nyerte az első díjat. A projekt 1999 júliusában indult a BT munkavállalói körében, azzal a céllal, hogy a rugalmas munkaformák bevezetésével előnyökhöz juttassa a vállalatot és annak dolgozóit. A vállalati költségek csökkentése mellett a program egyik fő célja az volt, hogy a BT - távközlési szolgáltató lévén - a valóságban, működés közben demonstrálja a legkorszerűbb technikai megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a helytől független munkavégzést. Ma már mintegy 30 ezer BT-dolgozónak van távoli hozzáférése a cég adathálózatához, így ők munkájukat alkalmanként vagy akár folyamatosan a hagyományos irodától távolról, otthoni irodában vagy menet közben is végezni tudják.

A BT tapasztalatai szerint az otthoni irodában dolgozó munkavállalók költsége az irodaházban dolgozókénak csupán 27%-a. Ez az összeg még tovább csökken, ha a dolgozó a belvárosból a külső területekre vagy vidékre költözik. A költségcsökkentés mellett a program bevezetését indokoló tényező volt a földrajzilag távoli szaktudás elérése, a dolgozók megtartása, életminőségük javítása és a környezetvédelem kérdése. A BT-nek azzal, hogy a naponta feleslegesen ingázók számára új alternatívát kínál, sikerült elnyernie az ISO 14001 környezetvédelmi díjat is.

A BT berkeiben a rugalmas munkavégzés gyökerei egészen 1993-ig nyúlnak vissza, akkor indult el a cégnél a Workstyle Programme. Ez a megoldás olyan vállalati környezet megteremtésére koncentrált, amely a BT technológiájának alkalmazásán keresztül a megosztott erőforrások hatékony használatát célozza.

Az Options 2000 programban is fontos szerepet játszanak a megosztott munkaállomások, a projekt keretében ezeknek három típusát valósították meg. A Touchdown kategóriába az informális találkozásokat lehetővé tevő, szabadon használható irodaház-funkciók tartoznak (például kávézó jellegű tárgyalók, éttermek rövid megbeszélésekre, szociális érintkezésre), Flexidesknek nevezik az előre lefoglalható, minden szükséges kommunikációs eszközzel felszerelt egyéni munkaállomásokat, és Business Suite névre keresztelték az időre lefoglalható tárgyalásokra vagy csoportos munkára igénybe vehető, az előbbi két funkciót is kombináló irodákat.

Igényfelmérés a távolból

A BT egy speciálisan erre a célra tervezett weblapon keresztül mérte fel dolgozói körében a rugalmas munkavégzés iránti igényeket. A jelentkező dolgozók folyamatos támogatást kapnak az átálláshoz az otthoni irodabútor beszerzésétől a távoktatásig. A brit telekommunikációs cég dolgozóinak körében minden érdeklődő számára - akár már távmunkás, akár még csak gondolkodik az otthoni munkán - adott a lehetőség, hogy elvégezze az Options 2000 program keretében a BT intranethálózatán elérhető online távmunka-felkészítő kurzust. A BT távmunkamegoldásairól a Work From Home elnevezésű honlapon, a www.wfh.co.uk címen találni további információt.

(Az eWork Awards többi kategóriájának nyertes projektjeiről - azaz a zsűri és a látogatók által sikeresnek ítélt távmunkamodellekről - következő számunkban közlünk összefoglalót.)

Kulcsszavak: távmunka konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55