Csökken az illegális szoftverhasználat - BSA

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 1. 09:36
A számítógépen futó illegális programok aránya hazánkban évről évre csökken, s a jelek szerint az EU-csatlakozásig megközelíti majd a közösség szintjét.
Sebők Erzsébet, a Business Software Alliance (BSA) Magyarország főtitkára hétfőn sajtótájékoztatóján kifejtette: míg az Európai Unióban az illegális szoftverek aránya 34 százalék körül alakul, addig ez az arány Magyarországon meghaladja az ötven százalékot.

A törvénytelen szoftverhasználat Magyarországon 1995-ben, a BSA Magyarország alapításakor 75 százalékot, tavaly 58 százalékot tett ki, jelenleg pedig 52 százalék - közölte Sebők Erzsébet. Az illegális szoftverek évente több száz millió forintos kárt okoznak mind a szoftvergyártók, mind pedig a forgalmi adó kiesése révén az állami költségvetés számára. A szoftverpiac tisztasága érdekében a BSA a múlt héten kampányt indított, amelynek keretében hatezer belföldi kis- és középvállalkozás szoftvergazdálkodását vizsgálják meg.

A kijelölt vállalatokat levélben szólítják fel, hogy a BSA ellenőrizhesse a programállományaik jogtisztaságát. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a szervezet jogi orvoslatért fordul - hangsúlyozta Sebők Erzsébet. Egy hét alatt eddig 1500 válaszlevél érkezett szervezetükhöz. Az idei év első nyolc hónapjában mintegy hétezer büntetőeljárás indult illegális szoftverek miatt. Tavaly a büntetőeljárások száma meghaladta a 10 ezret - fűzte hozzá Sebők Erzsébet.

Kulcsszavak: +legfontosabb BSA jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36