A Compaq 60 millió dolláros pere a DVD-hez kapcsolódik

Gyimesi Dávid, 2000. november 22. 17:14
A JVC-t és a Matsushitát is magában foglaló héttagú konzorcium a DVD-k videotömörítési szabadalmának megsértéséért pereli a Compaqot.
Ha a bíróságon a Compaq számára kedvezőtlen ítélet születik, a cég legalább 60 millió dolláros (18,6 milliárd forint) kártérítési összeg fizetésére számíthat. Amikor hétfőn az első hírek megjelentek, senki nem tudta, hogy milyen szabadalmat sérthetett meg a Compaq, az Apple, a Dell és a Hewlett-Packard. Mint utóbb kiderült, a DVD-videókban alkalmazott MPEG-2 adattömörítési eljárásról van szó.

Az Apple, a Dell és a Hewlett-Packard mindössze figyelmeztető levelet kapott, melyben a konzorcium felkéri a cégeket a szabadalom azonnali licencelésére. A Compaq ehhez képest megkapta a maga kis perét. A DVD egyik alapköve az MPEG-2 videotömörítési eljárás, amelynek részei a Compaq (és feltehetően az Apple, Dell és HP) által szállított számítógépek egy részében jogtalanul lett a meghajtókba építve.

A felperesek, a Matsushita, a Mitsubishi, a JVC, a General Instrument, a Philips, a France Telecom és az Egyesült Államok Columbia Universityje mind a 16 MPEG szellemi tulajdonos között vannak. Mivel az MPEG globális szabvány, sokan azt gondolják, hogy szabad szellemi terméket képez. Nos, hogy nincs így, arra ez a per a legjobb bizonyíték.

A szellemi termékek tulajdonosai megőrizhetik a tulajdonjogot technológiáik fölött azután is, hogy azok beépültek egy vagy több szabványspecifikációba. Erre példa az MPEG Audio Layer-3, ismertebb nevén az mp3 is, ami a német Fraunhofer IIS szellemi tulajdona. Az mp3 lejátszási algoritmus szabadon licencelhető, de aki üzleti mp3-tömörítőt akar készíteni, annak fizetnie kell a Fraunhofer Institute-nak.

A Compaq azzal haragította magára a felpereseket, hogy visszautasította szellemi tulajdonukra tett licencajánlatukat. Feltehetően nem a Compaq használta fel a szabadalmat jogszerűtlenül, hanem az a cég, amely a beépített DVD-egységeket gyártotta.

Kulcsszavak: Matsushita JVC jog Compaq

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59