Kisméretű 100 GB-os lemezek

Széll Zoltán, 2000. november 29. 09:22
Az új 3D tárolótechnológia forradalmasítja az adattárolást. A vállalati felhasználók rövidesen 100 GB tárolókapacitású DVD méretű optikai lemezeket és 10 GB-os hitelkártya méretű meghajtókat kapnak kézhez.
Mindez az FMD (fluorescent multi-layer disk = fluoreszkáló többrétegű lemez) technológiának köszönhető a Constellation 3D (C3D) nevű cégtől. A C3D igazgatója Lev Zaidenberg szerint az FMD öt éven belül forradalmasítja az adattárolást. Zaidenberg azt jósolja, hogy a technológia helyettesíti a CD-t, valamint a DVD-t, és használható lesz a mobiltelefonokban, kézi számítógépekben, videórögzítőkben, PC-kben, digitális kamerákban valamint HDTV-kben.

A C3D főtechnológusa Vladimir Schwarz elmondta: "A DVD csak korlátozott többrétegű adatrögzítési képességgel rendelkezik, mivel kapacitásuk két rétegben mindössze 10 GB. A koherens - egy sugár - lézer fény megbízhatóan különbséget tud tenni adat és zaj között. Az FMD inkoherens fényt használ az adatok sokkal pontosabb azonosításához. Ez sokkal több réteg és sokkal kisebb intenzitású sugár alkalmazását teszi lehetővé." Még hozzátette: "a technológia hasonló a DVD-hez. Ezért az FMD videó-berendezések visszafelé kompatibilisek a CD-vel és a DVD-vel".

A hitelkártya méretű meghajtó hasonló a mini-lemezhez. A tároló 20 réteget használ. A C3D egy olyan technikát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi az adatok egyidejű átvitelét a különböző rétegekből rétegekbe, valamint az egyéb optikai meghajtóknál gyorsabb olvasást és írást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55