Nyugdíjba helyezi az IDE HDD-ket a Seagate

Genda Csongor Zoltán, 2007. július 25. 21:50

A merevlemezes piac egyik vezető szereplője, a Seagate úgy döntött, hogy év végéig fokozatosan beszünteti az IDE csatlakozós HDD-k gyártását.

Hosszú időn keresztül uralták a piacot az IDE-interfésszel ellátott merevlemezes meghajtók, azonban mostanra már idejemúlttá vált a szabvány, ugyanis az ipar kezd átállni a nagyobb sebességet biztosító SATA technológiára. Külföldi lapok arról számoltak be, hogy a Seagate értesítette a forgalmazókat, hogy 2007 végére szinte teljesen átállnak a SATA szabványra, és nem gyártanak több IDE-interfészes adathordozót. Az elektronikai konszern az átállást először a nagyobb kapacitású modellekkel kezdi, a későbbiekben pedig fokozatosan eltűnnek a kínálatból a kisebb tárolókapacitású IDE-merevlemezek is.

Az újonnan megjelenő alaplapok nagy része sem támogatja már ezt a szabványt, vagy legfeljebb egyetlen egy IDE-csatlakozót lehet némelyiken találni, ám nem is nagyon van szükség a régi technológiára, hiszen a forgalomban lévő optikai meghajtók többsége is már SATA-porttal van felszerelve.
Feltehetőleg a Seagate még hagyja kifutni a raktáron lévő IDE-csatlakozós HDD-készleteit, csupán az új modellekbe nem kerül már bele az elavult technológia.

Kulcsszavak: Seagate winchester

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50