Ne higgyünk a varázslónak!

A Windows NT hálójában

Novák Áron, 2000. november 30. 16:49
Az alábbi történetet egy olyan diák küldte el (természetesen e-mailben), aki még az általános iskola padjait koptatja. Mindez nemcsak azért érdekes, mert kiderül, hogy a tinik nagy érdeklődést mutatnak az otthoni hálózatok építése iránt, hanem azért is, mert az üzembe helyezés során felmerülő problémák megoldását képesek saját maguk megtalálni - az viszont egyáltalán nem meglepő, hogy a folyamatban nagy szerepe van a világhálónak is.
Nemrégiben egy helyi hálózatot építgettem, abban bízva, hogy az új mini-LAN javítja majd a családban található két gép kihasználhatóságát. Szándékaim szerint két NT-s gép között létesült volna egyenrangú hálózat (szakmai nevén peer-to-peer network), feltéve, hogy sikeres a hadművelet. Sikeres volt, de előtte történt egy s más.

Rövid szakmai tájékozódás és a hálózatinstallálás terén szerzett korábbi tapasztalataim felidézése után bele is vágtam: mindenekelőtt installáltam az NT-t az újonnan érkezett számítógépre (az egyik PC-n eredetileg is ezzel dolgoztam), majd az NT hálózatvarázslójára bíztam magam mindkét gépen - és reménykedtem. Persze előtte a régi gépre telepítettem a szükséges szervizcsomagot (Service Pack 4), amelyik gépen pedig már fenn volt az NT, azon eleve a Service Pack 5-ös változata nyújtott segítséget.

Elvégeztem mindkét gépen a beállításokat, újraindítottam a gépeket, és bizakodva a "munkacsoport" ikonra kattintottam… Pár másodpercig "csönd" volt, majd a szoftver mindkét gép képernyőjén a következő üzenetet jelenítette meg:

"A munkacsoport nem érhető el. A munkacsoport kiszolgálóinak listája jelenleg nem érhető el."

Aki már üzemelt be hálózatot, talán most jó hangosan kacag egy jót, hiszen egy munkacsoportnak csak munkaállomásai vannak - de természetesen nem ez a sztori tanulsága.

(Mielőtt azonban valaki azt hihetné, hogy esetleg amatőrként fogtam egy olyan hálózat installálásához, amelyhez bizonyos rutin szükségeltetik, elmondanám azt is: ezen a két gépen szintén az én közreműködésem eredményeként már kiválóan futott ilyenfajta hálózat - a Windows 3.11 Workstation-hálózatban tökéletesen futott!)

Némi meditáció után rájöttem, hogy a "Kiszolgáló" elnevezésű hálózati szolgáltatás nem hajlandó elindulni egyik gépen sem, amely az adatok megosztásáért felelős.

Így tehát olyan helyzet állt elő, mintha két jól halló, de néma ember állna egymással szemben, és az egyik várná, hogy a másik megszólaljon! Semmi baj - gondoltam akkor még optimistán -, majd kézzel elindítom azt a nyavalyás Kiszolgáló szolgáltatást. De újabb meglepetéssel kellett szembenéznem a monitoron, a hibaüzenet ezúttal a következő volt:

"Nincs elég szabad kiszolgáló-tárterület a parancs végrehajtásához."

Gondoltam egy merészet, és felszabadítottam 2 gigabájtnyi helyet, azonkívül 1 gigabájtra növeltem a virtuális memória méretét. Sajnos azonban így sem tudtak kapcsolatot találni a gépek; ezek után még ötször újrainstalláltam a hálózati szolgáltatásokat, de ma már tudom, hogy nem ennek köszönhető az eredmény.

Végső elkeseredettségemben az internethez fordultam, írtam a HIX Guru levelezőlistára, és néhány nap múlva kiderült, mi is okozta a kálváriát. Suhayda András véleménye volt, hogy ez "tipikus javítócsomag-hiba", azt javasolta, installáljam a Service Pack 6a-t.

Mivel megfogadtam a tanácsot, nem maradt más választásom, mint letölteni az előzőleg használatosaknál frissebb szervizcsomagot. El lehet képzelni, micsoda boldogságot okozott, hogy a kőkemény NT-technológia ellenére a javítócsomag összesen 36 megabájtot tesz ki. (Csak tudnám, mit kell az NT-n annyit javítgatni?) A feltételezések szerint olyan lyukas az NT védelmi rendszere, mint egy ementáli sajt, különben mi lehetne egy ekkora csomagban?

Jöjjön a happy end: azóta kiválóan működik a hálózatom, ráadásul megoldódott egy korábbi hatalmas problémám is, ugyanis (ma már tudom, hogy a Windows NT hibájából) addig csak a sokadik próbálkozásra sikerült kapcsolódnom az internetszolgáltatómhoz. Eleinte az Elendert hibáztattam, szegény ügyfélszolgálatosoknak már biztosan elegük lehetett belőlem, de miután felraktam a Suse Linux 6.4-et, sejtettem, hogy ez az NT hibája, csak arra nem gondoltam, hogy van megoldás is.

Azt azért fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Windows Update szolgáltatás előtte nem jelezte, hogy az NT Service Pack 6-os verziója is készen van, pedig legalább havonta "rovartalanítok" a segítségével. Remélem, hogy akik Windows ME-t használnak, azoknak nincs gondjuk ilyesmire, hiszen annak az operációs rendszernek többek között a helyi hálózatos (főként az otthoni LAN-ok kiépítését kínáló) szolgáltatásait reklámozza a Microsoft.

Hogy utaljunk a felcímre: az NT szó feloldására eddig két verziót hallottam, az egyik a New Technology, a másik pedig a Network Technology. Ezek után már látszik, hogy a második változat nem túl valószínű - egyébként a New Technology a hivatalos megoldás.

A kérdések ezek után is megmaradtak: hogyan lehet az, hogy egy egyszerű hálózatot nem tudok beüzemelni hatalmas javítások letöltése nélkül? Persze sokan legyintenek, és megkérdezik majd tőlem, hogy ugyan már, miért nem használsz Linuxot? Válaszom annyi, hogy ma már azt is használok, de tudom, hogy nem mindenki szeretne megtanulni egy új operációs rendszert - bár néha sajnos rákényszerül.

Kulcsszavak: hálózat Windows NT opsys

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59