Lengyel, cseh, magyar szolgáltatók együttműködése

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 1. 10:14
A lengyel Wirtualna Polska, a cseh Centrum.cz és a magyar Index.hu internetes tartalomszolgáltatók együttműködési megállapodást készítenek elő. Egyebek között közös ajánlattal akarnak fordulni a reklámcégekhez.
Ez az első ilyenfajta együttműködés Európának ebben a térségében. A tárgyalások előrehaladtak, hamarosan aláírják a megállapodást - tájékoztatta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapot Maciej Grabski, a Wirtualna Polska alelnöke. Ez lehetővé teszi majd a három cég számára a technológiai megoldások cseréjét, közösen, vagyis sokkal takarékosabban vásárolhatnának például szoftvert, és közös ajánlattal fordulhatnának azokhoz a reklámcégekhez, amelyek interneten akarnak hirdetni egész Közép-Európában.

A portálok együttműködését közös részvényesük, az amerikai Intel sugallja a háttérből. Az Intelnek tavaly óta több mint 6 százalékos részesedése van a Wirtualna Polskában, és nemrég hasonló arányú részesedést szerzett a cseh és a magyar cégben is. Marcin Hejka, az Intel kelet-európai befektetési menedzsere szerint a három cég között nincs versengés, és sikerrel valósíthatnának meg közös regionális vállalkozásokat.

A cseh Centrum és a magyar Index országa vezető portáljai közé tartozik. Az Index például az idei év első kilenc hónapjában 248 millió forintos árbevételt ért el, és nemrég bejelentette, hogy 2001 első hónapjaiban meg akar jelenni a budapesti tőzsdén - írta a lengyel lap.

Arról egyelőre csak találgatások vannak, hogy a szolgáltatók kölcsönösen részesedést is vásárolnának egymás cégeiben. Szakemberek szerint pedig egy ilyen csoport nagyon vonzó lehetne a potenciális stratégiai befektetők számára. A Wood and Company júniusi előrejelzése szerint 2005-ben már a lakosság 42-47 százaléka fogja használni az internetet ebben a három országban. Ez Lengyelországban több mint 16 millió, Csehországban és Magyarországon 4,7-4,7 millió felhasználót jelent.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14