300 millió forint keretösszeggel indul az idei rádiós hír- és magazinműsorok pályázata

forrás: Prím Online, 2018. március 1. 11:56

Heti ülésén helyi és körzeti rádiós hír- és magazinműsorok 300 millió forint keretösszegű pályázati felhívásának kibocsátásáról döntött a Magyar Média Mecenatúra Programon belül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület emellett döntést hozott több helyi rádió jogosultságának meghosszabbítása, illetve egy pályázati nyilvántartásba vétel ügyében is.

A Médiatanács heti ülésén meghirdette a helyi és körzeti rádiók hírműsorainak és szolgáltató, illetve tematikus magazinműsorainak gyártási támogatását célzó, összesen 300 millió – fordulónként 75 millió – forint keretösszegű pályázati eljárást. A Magyar Média Mecenatúra Programon belül futó pályázat célja, hogy négy negyedéven keresztül támogasson olyan rendszeresen jelentkező, közszolgálati célú műsorszámokat, amelyek minden hét azonos napján, napjain szólnak. A műsorok tartalmának a megjelölt médiaszolgáltatásokhoz tartozó vételkörzetek eseményeihez, a lakók informálódási igényeihez kell igazodniuk. A pályázati eljárásban olyan helyi és körzeti rádiók vehetnek részt, amelyek médiaszolgáltatásaikat legalább három hónapja ténylegesen gyakorolják. A pályázat első fordulójának beadási határideje március 29., 12 óra, amely után a Médiatanács május 15-ig eredményt hirdet. 

 

A kiskunfélegyházi kisközösségi rádió, a Rádió Smile médiaszolgáltatóját, a Mosoly Média Kft.-t 10 ezer forint bírsággal sújtotta a testület, mert egy tavaly novemberi műsorhét hatósági ellenőrzése megállapította, hogy a szolgáltató a szöveg- és a hírműsorszámarányok, továbbá az ismételt műsorszámokra, illetve a közszolgálati tartalomra vonatkozó arányok esetében sem teljesítette vállalásait és a kapcsolódó törvényi előírásokat.

 

Tovább szólhat három helyi rádió

A Médiatanács a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. médiaszolgáltató kérelmére további öt évre, 2023 júniusáig meghosszabbította a Székesfehérvár 103,8 MHz helyi frekvencián működő 103,8 Rádió 1 jogosultságát a médiatörvény alapján. A Rádió Zala Egyszemélyes Kft. kérelmét szintén elfogadta a testület, így a Zalaegerszeg 95,8 MHz-en továbbra is a Helikon Rádió Egerszeg szól majd. Egy másik zalaegerszegi helyi frekvencián, a 95,1 MHz-en sem várható változás: a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. kérelmére a 95,1 Rádió 1 jogosultságát is meghosszabbította öt évvel a hatóság.

 

Kereskedelmi jelleggel a március 27. és április 25. közötti időszakra ideiglenes hatósági szerződést köt a grémium Simon Péter Béla magánszeméllyel a Veszprém 95,1 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására. A frekvencián március 26-ig a Mária Rádió Völgyhíd szól, ám a médiaszolgáltató hatósági szerződését jogszabályi akadály miatt nem újíthatta meg a tanács. A frekvencián Mária Rádió Vigasztaló néven hallhatók majd keresztény hitéleti műsorszámok.

 

A tanács elvégezte a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát, és a szükséges hiánypótlás teljesítése után pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázatot beadó Hegyalja Média Kft.-t.

Kulcsszavak: pályázat NMHH

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

2024. február 22. 10:02

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

Ismét várja korai fázisban lévő technológiai vállalkozások jelentkezését az OXO csoport

Az OXO csoport 2024-ben is várja korai fázisú, induló innovatív vállalkozások jelentkezését, melyek közül legalább kilenc ígéretes kezdeményezést fog beválogatni portfóliójába a következő két évben. Az ígéretes jelölteknek a Budapesti Értéktőzsdén is jelenlévő OXO Technologies Holding leányvállalata, az OXO Labs 25-70 millió forint összegű befektetést biztosít majd. A jelentkezés nyitva áll minden innovatív, korai fázisú vállalkozás előtt, de a cégcsoport kiemelt figyelmet fordít stratégiája szerint a társadalmi vagy környezeti kihívásokra adott innovatív technológiai megoldásokra.

2024. február 15. 17:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15