Nem kell félni az automatizációtól!

forrás: Prím Online, 2018. március 28. 13:59

Az automatizáció a digitális fejlődés egyik legdinamikusabb és számos kínzó kérdést felvető területe. A téma az április 4-i SMART 2018 konferencián is terítékre kerül: a McKinsey Global Institute vezető kutatója, Tera Allas előadásában beszél majd arról, hogy a gépek ugyan sok feladatot el tudnak már most is látni önállóan, viszont igazán hatékony munkavégzést ember és gép kiegyensúlyozott együttműködése eredményez majd.

A rohamtempóban fejlődő automatizáció kapcsán az egyik leggyakoribb aggodalom, hogy a robotok számos iparágban elveszik majd az emberek munkáját. Valóban léteznek pesszimista forgatókönyvek az ipari forradalom 4.0-ként is emlegetett folyamat kapcsán, azonban ezek általában nagyon leegyszerűsítő módon közelítik meg a kérdést. A témával az április 4-i SMART 2018 konferencia is kiemelten foglalkozik. A McKinsey Global Institute vezető kutatója, Tera Allas előadásában az érem mindkét oldalát bemutatja majd. A szakember a pesszimista és optimista forgatókönyvről is beszélni fog, ez utóbbi szerint pedig az automatizáció kapcsán a legfontosabb feladat az ember és gép közötti optimális munkamegosztás megtalálása, hiszen a gépek csak a humán munkaerővel együtt lehetnek igazán hatékonyak. 

 

Jön az Insuretech – a biztosítási piacot is felforgatja a digitalizáció

Hazánk legjelentősebb technológiával foglalkozó konferenciája, a SMART a digitalizáció minden fontos trendjére kitér majd, így az automatizáció mellett a fintech, a mobiltechnológia, az 5G, az IoT, az autóipar, a virtuális- és kiterjesztett valóság, a kiberbiztonság is terítékre kerül. 

 

A pénzügyi technológiákon belül viszonylag új terület az Insuretech, amely a klasszikus biztosítási modelleket gyökerestől átírja. A téma kapcsán előad Csikós Dániel, a Generali Stratégiai Marketing Vezetője, aki beszámol arról, hogy a biztosítási piac egyik prominens szereplője hogyan viszonyul a digitális biztosítási termékekhez. Szota Szabolcs az insuretech startup Kriph.io alapítója pedig arról beszél majd, hogy a digitalizáció inkább lehetőséget jelent a hagyományos biztosítóknak, mint hogy tartaniuk kelljen a folyamattól.

 

 

Az oktatás hanyatlásának fanyar illata

A technológiai fejlődés egyik fontos kérdése világszerte, hogy az oktatás mennyiben tudja lekövetni a gyorsan változó igényeket. Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője arra világít majd rá, hogy a jelen digitális gyerekfogyasztói, az alfa és z generáció, 3-5 éven belül a világ fogyasztói társadalmának háromnegyedét teszik majd ki. Így egyre inkább reflektorfénybe kerül az oktatás szerepe. Az Alapítvány által működtetett OK Oktatási Központok például Magyarországon évente közel 30 ezer gyereket tanítanak ingyen a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismeretekre, de összességében elmondható, hogy világviszonylatban kevesen jutnak ilyen képzéshez.

 

A startup vállalkozói kultúra alapját is a korszerű oktatás adja, azonban a vállalkozói készségek, képességek és motiváció átadására jelenleg sem a közoktatás, sem a felsőoktatás nem alkalmas. A szakember szerint az oktatás az egész világban válságban van, mind tartalmi, mind formai megközelítésben.

 

Új arcok a porondon

A Hiventures tőkealapnak köszönhetően a rendezvényen frissen befektetést kapott, újgenerációs hazai startupok is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Így a résztvevők megismerhetik a Sharekiwi-t, mely egy okos eszközökkel kompatibilis alkalmazást és támogató hardvert fejleszt, ameIy lehetővé teszi ezen eszközök közötti direkt (P2P) kommunikációt és multimédiás tartalommegosztást, akár 30km-es hatósugárban mindezt titkosítva és hálózati lefedettség nélkül. Bemutatkozik továbbá a Chatler.ai, amely mesterséges intelligenciával és gépi tanulással segíti az ügyfelekkel történő hatékonyabb chatelést. A Vivelab Ergo pedig egy olyan ergonómiai szimulációs rendszer, amely több millió mintát tartalmazó antropometriai adatbázisának és beépített analíziseinek köszönhetően precízen szimulálja, elemzi és validálja az emberi interakciót ipari és egyéb környezetben.

 

Az Akvárium Klubban megrendezésre kerülő SMART 2018 keretében négy különböző teremben közel 100 szakember tart majd előadást. A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatója a Magyar Telekom, a további támogatók között pedig megtaláljuk a Samsungot, az OXO Labs-t, a RedBull-t, a Microsoft-ot, a KPMG-t, a GoodID-t, a Finastrát, a Hewlett Packard Enterprise-t, a ZTE-t és a Hiventures-t. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15