Az ABB szoftvermegoldása tovább erősíti Lengyelország nemzeti villamosenergia-piacát

forrás: Prím Online, 2018. április 3. 14:52

A lengyelországi villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító, a Polskie Sieci Elektronergetyczne SA (PSE) a csúcstechnológiai szintet képviselő ABB Ability Market Management System (MMS) szoftvermegoldás szállítására adott megbízást az ABB-nek. 

A kontinentális Európában ez lesz az első, részletes hálózati modellt nyújtó rendszer, amely hathatósan támogatja majd a PSE országos villamoshálózatának biztonságos, megbízható és hatékony üzemeltetését éppúgy, mint annak összekapcsolódását az európai energiapiaccal. A kezdeményezés Lengyelország azon törekvéseinek sorába tartozik, amelyek célja, hogy bővítsék és modernizálják az ország villamosenergia-hálózatát.  

 

Lengyelország átviteli hálózata napjainkban össze van kapcsolva az ország legtöbb európai szomszédjának a hálózatával. A hálózatok ilyetén összekapcsolása teszi lehetővé, hogy Lengyelország részt vegyen az európai árampiacon folyó kereskedelemben. Azonban a hálózatok összekapcsolása nyomán a lengyel országos energiarendszer ki van téve az országok közötti különböző villamosenergia-áramlásoknak is, amelyek hálózati rendellenességeket, üzemzavarokat és áramszüneteket okozhatnak.  

 

 

A PSE döntése, hogy az ABB korszerű MMS megoldásának kiépítésével fejleszti a rendszereit, elősegíti majd a közüzemi szolgáltató azon céljának elérését is, hogy az általa üzemeltetett országos rendszert beintegrálja az európai villamosenergia-hálózatba, illetve hatékonyabban irányítsa a hazai villamosenergia-piacot. Az ABB MMS úgy segít majd valós időben egyensúlyban tartani az országos áramigényt és az áramkínálatot, hogy ezzel párhuzamosan maximalizálni lehet az országos átviteli rendszer kapacitásának kihasználtságát. Az új képességeknek köszönhetően a teljes energiaellátási lánc mentén növekedni fog az energiabiztonság szintje, és tovább bővül az európai energiakereskedelem.   

 

“Nagy örömünkre szolgál, hogy az ABB Ability Market Manager szoftvermegoldás szállításával tovább erősíthetjük a két cég között hosszú múltra visszatekintő partneri együttműködést,” – nyilatkozta Massimo Danieli, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozó hálózatautomatizálási üzletág vezetője. “Bízunk benne, hogy továbbra is támogathatjuk a lengyelországi villamosenergia-hálózat digitális átalakítását, fejlett megoldásainkkal sok millió fogyasztó számára megbízható áramellátást biztosíthatunk, és kiemelt partneri pozíciónk megerősítésével párhuzamosan lehetővé tehetjük egy erősebb, intelligensebb és zöldebb villamosenergia-hálózat kiépítését.” 

 

Az ABB már sok éve együttműködik a PSE-vel. Régóta támogatja a lengyel energiahálózat bővítését és korszerűsítését. A hálózat bővítését és modernizálását a városi területek növekvő energiaigénye, az új megújuló energiaforrások integrálása, illetve az összekötő távvezetékek építése teszi szükségessé. Az utóbbira jó példa az ABB által kivitelezett LitPol nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) összekötő távvezeték, amely a Litvánia és Lengyelország közötti áramkereskedelmet teszi lehetővé. Az ABB komoly transzformátorgyártási kapacitással rendelkezik Łódźban. A łódźi üzemben gyártott transzformátorok jelentősen hozzájárulnak a lengyel villamosenergia-infrastruktúra fejlesztéséhez. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15