Elkészült a Hitachi új, Crusoe alapú internetes eszköze

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 7. 22:50
A Hitachi megkezdte a szállítását a Flora-ie 55mi típusjelű apró, mobilinternetezést lehetővé tévő készülékének. A mininotebook a Transmeta Crusoe processzorán alapul.
Az új Flora-ie 55mi tulajdonképpen palmtop, notebook és mobiltelefon is egymagában. Az eszköz, mely leginkább egy notebook-képernyőre hasonlít gombokkal az oldalán, közvetlenül kapcsolódik az internetre. Segítségével könnyedén barangolhatunk a világhálón, e-mailezhetünk, de emellett a Flora-ie 55mi "hagyományos" számítógépként, alkalmazások futtatására is használható, sőt a készülék mobiltelefont is tartalmaz.

Ha az eszközt otthon használjuk, egeret és billentyűzetet csatlakoztathatunk hozzá. Ezek nem elengedhetetlen részei a gépnek, de ha otthon vagy irodában vagyunk, sokat könnyíthetnek a dolgunkon. Amikor a billentyűzet nincsen bedugva, toll segítségével írhatunk a gépbe, a Palmokhoz hasonlóan. A Flora a Gateway és az AOL crusoe-s internettermináljához hasonlóan Linux operációs rendszerrel van felszerelve.

"A Transmeta Crusoe mikroprocesszor lehetővé teszi, hogy egy PC teljesítményét egy ilyen apró eszközbe is beleszorítsák, hat óra akkukapacitás biztosítása mellett", mondta Dave Ditzel, a Transmeta elnöke.

Az elmúlt két hónap meglehetősen mozgalmasan telt a Transmeta számára. Ezalatt történtek a cégnek kedvező és kellemetlen dolgok is. Kellemetlen volt például, amikor az IBM napokkal a kiadás előtt közölte, hogy mégsem fog megjelenni a Crusoe processzoros ThinkPad notebookja. A cég a Crusoe helyett inkább egy alacsony fogyasztású Pentium III-as processzort fog gépeiben alkalmazni. Később kiderült, hogy gyári hibás Crusoe-k kerültek néhány gyártó gépeibe, amelyeket a cégnek ki kellett cserélnie. A lényeg azonban az, hogy a Crusoe jól működik, és a cég szerint sikerült megelőzniük az Intelt és az AMD-t a kisebb méretű mobileszközök piacán.

A Hitachi új aprósága eleinte csak Japánban lesz kapható.

Kulcsszavak: Transmeta Hitachi notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59